The electrical life of Louis Wain

The electrical life of Louis Wain - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Μια ξεχωριστή και αληθινή ιστορία για τον εκκεντρικό Βρετανό καλλιτέχνη Λούις Γουέιν, του οποίου οι παιχνιδιάρικες και συχνά ψυχεδελικές εικόνες βοήθησαν στο να αλλάξει παντοτινά η άποψη του κοινού για τις γάτες.

Ξεκινώντας από 19ο αιώνα και φθάνοντας μέχρι τη δεκαετία του 1930, ακολουθούμε τις απίστευτες περιπέτειες αυτού του εμπνευσμένου αλλά αφανούς ήρωα, καθώς επιχειρεί να ξεκλειδώσει τα «ηλεκτρικά φορτισμένα» μυστήρια του κόσμου και να κατανοήσει καλύτερα την ίδια τη ζωή του και την βαθιά αγάπη που μοιραζόταν με την σύζυγό του Έμιλυ.

Άποψη: Να και μια συναισθηματική, βιογραφική ταινία που σε κάνει να βυθιστείς σε μια σειρά από ιδιορρυθμίες, τικ και κινήσεις, με οδηγό τον παραγωγό και πρωταγωνιστή Μπένεντικτ Κάμπερμπατς. Αυτήν τη φορά, ο αγαπημένος ηθοποιός υποδύεται τον εκκεντρικό καλλιτέχνη και εικονογράφο Λούις Γουέιν, έναν ζωηρό και αναμφισβήτητα λαμπρό άνθρωπο που σήμερα θα μπορούσε να θεωρηθεί καταθλιπτικός Για άλλη μια φορά ο Κάμπερμπατς αποδίδει εξαιρετικά στη δημιουργία του χαρακτήρα που θρηνεί τον πρόωρο θάνατο της αγαπημένης του συζύγου, είναι αφελής με τα χρήματα, κουβαλάει το βάρος της φροντίδας της  μητέρας και των αδερφών του, παρακολουθεί μαθήματα πυγμαχίας, μελετά τον ηλεκτρισμό -μια παθιασμένη συνήθεια που αποκτά αυξανόμενη μεταφορική απήχηση- και γίνεται τελικά διάσημος για τα εξαιρετικά χαριτωμένα σχέδια του με γάτες σε αστείες πόζες.

Η Κλερ Φόι υποδύεται με τρυφερότητα την αγαπημένη σύζυγο του Γουέιν, Έμιλυ, ενώ η Άντρεα Ράιζμπορο στερείται σκηνοθετικού ενδιαφέροντος σε μια μονότονη ερμηνεία ως η φωνακλάδικη αδερφή του. Η Φοίβη Νίκολς μοιάζει να μην έχει πολλά να πει ή να κάνει υποδυόμενη τη μητέρα του καλλιτέχνη, ενώ ο υπέροχα εκκεντρικός Νικ Κέιβ υποδύεται τον άνθρωπο που προσπαθεί να τον βοηθήσει οικονομικά.

Το «περίεργο», ελαφρώς αστείο σενάριο του «The Electrical Life of Louis Wein» υπογράφει ο Σάιμον Στίβενσον (των Luca & Paddington 2) , ενώ η σκηνοθεσία του Ουίλ Σαρπ αγκαλιάζει την ιστορία και τους χαρακτήρες με ευγένεια, αλλά και την παιχνιδιάρικη διάθεση που χαρακτηρίζει τα αγαπημένα αιλουροειδή του Λουίς.

H δράση υπερτερεί των όποιων εξηγήσεων, καθώς η ταινία αποκαλύπτει τις δύο μεγάλες αγάπες του καλλιτέχνη. Οι γρήγοροι ρυθμοί και οι witty διάλογοι θέτουν τον τόνο και το ύφος της ταινίας και μεταφέρουν στον θεατή την καθημερινή αναταραχή τόσο στο σπίτι του Λούις, όσο και στο μυαλό του. Ο Κάμπερμπατς «κατοικεί» τον χαρακτήρα και, όπως σε κάθε ερμηνεία του, σε κάνει να σκεφτείς πως δεν θα μπορούσες να φανταστείς τον συγκεκριμένο ήρωα αλλιώς.

Συνολικά, η ταινία δεν είναι ένα αριστούργημα πρωτοτυπίας ή αντισυμβατικότητας, βλέπεται, όμως, ευχάριστα. Ειδικά, από όσους κατατάσσουν τον εαυτό τους στην μεγάλη οικογένεια των cat lovers.

Πρώτη δημοσίευση: 19 Μαΐου 2022, 01:48
Ενημέρωση: 26 Μαΐου 2022, 03:29
Συντάκτης: 
Τίτλος:
The electrical life of Louis Wain (Λούις Γουέιν: Ένας ξεχωριστός κόσμος)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
111
Εταιρία διανομής: 
Release: 
19 Μαϊου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
10128
Tanweer
5947
Film Group
2726
Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΪΝΤ | FREUD'S LAST SESSION  , από την Spentzos Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑ ΤΟΥ ΦΡΟΪΝΤ | FREUD'S LAST SESSION  , από την Spentzos