Σύνοψη: Μια νεαρή αθλήτρια ενόργανης που προσπαθεί απεγνωσμένα να ευχαριστήσει την απαιτητική μητέρα της, ανακαλύπτει ένα περίεργο αυγό. Το κρύβει και το κρατάει ζεστό, αλλά όταν εκκολάπτεται, αυτό που αναδύεται τους σοκάρει όλους.

Άποψη: Στην σύγχρονη παράδοση των γυναικών σκηνοθετριών που ασχολούνται επιτυχημένα και δημιουργικά, πολλές φορές και πιο ριζοσπαστικά από πολλούς άντρες συναδέλφους τους, με το είδος του τρόμου ή πιο συγκεκριμένα του σωματικού τρόμου, έρχεται να προστεθεί μια νέα φωνή, αυτή της Φινλανδής Hanna Bergholm.

Η Εκκόλαψη, μια αποκάλυψη του Sundance, συνδυάζει το είδος του coming of age σινεμά με εκείνο του body horror, όπως το δίδαξε ο Cronenberg και το ακολούθησε η Ducournau, εστιάζοντας στο βίωμα της ζωής μέσα από το πρίσμα ενός 12χρονου κοριτσιού, σχεδόν εγκλωβισμένου σε μια ζωή που δεν έχει επιλέξει.

Παρότι ανήκει στο είδος του τρόμου, αν εξαιρέσουμε το αυγό και την εκκόλαψη, κατά τα άλλα η ταινία στρέφεται στον οικιακό τρόμο, όπως τον έθεσε ο Haneke στα Funny Games, ο Λάνθιμος στον Κυνόδοντα ή ο Aster στο Hereditary. Με διαφορετικό τρόπο ο καθένας και με διαφορετική αφετηρία, έθεσαν τον ζήτημα του ανοίκειου και της ανασφάλειας που μπορεί να προκληθεί μέσα στο ίδιο σου το σπίτι, που συμβολικά είναι ο ορισμός της ασφάλειας, το home sweet home του καθενός μας, που θα βρει θαλπωρή. Όμως μια υποδόρια βία διαπερνά τις σχέσεις και μετατρέπει την οικία σε πεδίο εσωτερικής ή και εξωτερικής πάλης.

Πιο συγγενική με το σινεμά του Λάνθιμου, σε σχέση με τους προαναφερθέντες σκηνοθέτες, η Εκκόλαψη χρησιμοποιεί την παράδοση του Alien (του Ρίντλεϊ Σκοτ), για να μιλήσει για την ίδια την βία της οικογένειας αλλά και τα γεννήματα της βίας που προκαλούν τρόμο.

Η μητέρα του κοριτσιού εμμονικά θέλει το παιδί της να πετύχει όσο εκείνη έχει φτιάξει μια ψεύτικη ζωή στο διαδίκτυο μέσα από το μπλογκ της, Υπέροχη Καθημερινή Ζωή, γεμάτο από ειδυλλιακά βίντεο και φωτογραφίες μιας τέλειας ζωής στα προάστια, μακριά από προβλήματα και εντάσεις. Η ψυχολογική βία και καταπίεση που ασκείται μέσα στους κόλπους της οικογένειας γεννά τέρατα, τα οποία η ίδια οικογένεια αναθρέφει.

Η μητέρα στην αρχή της ταινίας σκοτώνει ένα πουλί, το οποίο όμως έχει προλάβει να κάνει ένα αυγό, το οποίο θα εκκολαφθεί και θα γεννήσει κάτι που κανείς δεν περιμένει. Με τον ίδιο τρόπο η μητέρα δολοφονεί τα αισθήματα της κόρης της, εμμένοντας στην πλασματική ζωή που η ίδια έχει φτιάξει και αρνούμενη να δει την παράλληλη πραγματικότητα στην οποία ζει η κόρη της.

Μέσα από τον τρόμο, η Bergholm μιλά όπως η Jennifer Kent, για την μητρότητα και την σχέση μητέρας-παιδιού, μια σχέση δαιδαλώδη που ποτέ δεν θα πάψει να δημιουργεί ταινίες. Η φωτογραφία του Jarkko T. Laine τονίζει την αντίθεση μεταξύ τρόμου και παιδικότητας, καθώς όλα αυτά τα μυστηριώδη και μακάβρια που συντελούνται γίνονται μέσα σε δωμάτια με παστέλ χρώματα και κοριτσίστικα αισθήματα.

Στο μόνο στο οποίο υστερεί η ταινία, που κατά τα άλλα είναι από τα πιο ενδιαφέροντα σκηνοθετικά ντεμπούτα των τελευταίων χρόνων και μια από τις πιο συγκλονιστικές ταινίες της χρονιάς, είναι ότι οπτικά έχει πολλές αναφορές σε άλλους σκηνοθέτες και ταινίες, καθώς πέραν των όσων έχουν ήδη αναφερθεί μπορεί κανείς να βρει από Charlie Kaufman μέχρι Dario Argento.

Αξιοσημείωτα είναι επίσης τα εφέ, για μια φινλανδική ταινία και όχι χολιγουντιανή αλλά σε αυτό συνετέλεσαν ο Gustav Hoegen που με την ομάδα του έφτιαξαν το τέρας και ο υποψήφιος για Όσκαρ Conor O’Sullivan που επιμελήθηκε τα υπόλοιπα εφέ. Δεν είναι τυχαίο που και οι δύο έχουν δουλέψει στον Προμηθέα του Ρίντλει Σκοτ, ενώ ο δεύτερος βρίσκεται πίσω από τα εφέ των δύο τελευταίων ταινιών της τριλογίας Μπάτμαν του Νόλαν, του Clash και Wrath of the Titans, ενώ μια από τις πρώτες του δουλειές είναι στην Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν του Σπίλμπεργκ. Η αλήθεια είναι πως η δουλειά που έκαναν είναι αριστοτεχνική και προσθέτει πολλά μπόνους στην ταινία.

Πρώτη δημοσίευση: 1 Σεπτεμβρίου 2022, 10:51
Ενημέρωση: 8 Σεπτεμβρίου 2022, 01:34
Τίτλος:
Εκκόλαψη (Pahanhautoja)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
86
Εταιρία διανομής: 
Release: 
1 Σεπτεμβρίου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos