Σύνοψη: Ο Aaron Falk  επιστρέφει στην πατρίδα του, που πλήττεται από ξηρασία, για να παρευρεθεί σε μια τραγική κηδεία. Η επιστροφή του όμως ανοίγει μια πληγή δεκαετιών - τον ανεξιχνίαστο θάνατο μιας έφηβης κοπέλας.

Άποψη: Το «The Dry» του Robert Connolly που έχει βασιστεί στο ομώνυμο bestseller του Jane Harper, αποτελεί ένα κλασικό αστυνομικό θρίλερ μυστηρίου και μάλιστα είναι και από τα καλά του είδους.

Ο πρωταγωνιστής μας, Aaron Falk (Eric Bana), είναι ένας αστυνομικός της Μελβούρνης που στα εφηβικά του χρόνια εκδιώχθηκε και κατηγορήθηκε από την επαρχιακή πόλη της  Kiewarra, ως ένοχος για τον θάνατο μια νεαρής κοπέλας, της Ellie. Ύστερα από δυο δεκαετίες επιστρέφει στην ίδια πόλη για να παρευρεθεί στην κηδεία του παιδικού του φίλου Luke Hadler, ο οποίος φαίνεται να αυτοκτόνησε, αφού όμως πρώτα είχε σκοτώσει την γυναίκα και το παιδί του. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμα πιο πολύ όταν ο Aaron, αρχίζει και διαισθάνεται ότι μπορεί να υπάρχει κάποια σύνδεση ανάμεσα στον τραγικό θάνατο του Luke και τον μυστηριώδη πνιγμό της Ellie για τον οποίο ποτέ δεν αποκαλύφθηκε η αλήθεια.

Το «The Dry», ήδη από τον τίτλο του μας αποκαλύπτει το φυσικό αλλά και ψυχολογικό τοπίο της ταινίας. Στην πόλη της  Kiewarra έχουν ξεραθεί τα πάντα. Οι καλλιέργειες έχουν καταστραφεί, τα δέντρα έχουν νεκρώσει και οι λίμνες έχουν στερέψει. Κυρίως όμως, μοιάζουν να έχουν ξεραθεί και οι ψυχές των κατοίκων της. Όλοι κουβαλάνε μυστικά, λένε ψέματα και μοιάζουν να ιδιαίτερα πρόθυμοι να κατηγορήσουν τον οποιονδήποτε προκειμένου να μην νιώθουν οι ίδιοι ένοχοι για αυτά που έκαναν ή αυτά που έπρεπε να κάνουν αλλά προτίμησαν να στρέψουν το βλέμμα τους αλλού. Η επαρχιακή αυτή πόλη της Αυστραλίας, μοιάζει να έχει αγγιχτεί από κάποιο μίασμα που ξεκινά από τον θάνατο της Ellie και φτάνει μέχρι και τον θάνατο του Luke και της οικογένειας του, καθιστώντας την φυσικά αλλά και ηθικά απόλυτα άνυδρη.

Όλο το μυστήριο της ταινίας χτίζεται γύρω από τους θανάτους της Ellie και του Luke, που μοιάζουν κάπως να συνδέονται, ενώ μεταξύ τους έχουν μεσολαβήσει και περίπου δυο δεκαετίες. Επίσης, πολύ έξυπνα, ο χαρακτήρας κλειδί και ένας από τους βασικούς ύποπτους για την υπόθεση της Ellie είναι ο ίδιος ο Luke, εντείνοντας έτσι ακόμα περισσότερο την αγωνία του θεατή. Έτσι ο Aaron ερευνώντας τον θάνατο του Luke, μοιραία θα αρχίσει να εξιχνιάζει και τον θάνατο της Ellie, που τον στοίχειωνε όλα αυτά τα χρόνια. Η ιστορία της Ellie παρουσιάζεται μέσα από flashbacks, που έχουν δεθεί άψογα με το παρόν της ταινίας, μέσα από το αριστοτεχνικό μοντάζ των Alexandre de Franceschi και Nick Meyers.

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο Eric Bana κάνει φανταστική δουλειά, καθώς ο χαρακτήρας του σε πείθει για το προσωπικό κόστος που έχουν αυτές οι υποθέσεις για τον ίδιο, πράγμα πολύ σημαντικό μιας και  το «The Dry» στην ουσία αποτελεί μια ιστορία λύτρωσης. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει και στην Genevieve O'Reilly για τον ρόλο της Gretchen, του τέταρτου μέλους της εφηβικής παρέας του Aaron, που μέχρι και το φινάλε της ταινίας καταφέρνει να κρατήσει τις ισορροπίες και να αποδώσει με επιτυχία έναν ιδιαίτερα αινιγματικό χαρακτήρα.

Οι μόνες αδυναμίες της ταινίας εντοπίζονται ίσως στο μεγάλο της φινάλε, όπου οι λύσεις των μυστηρίων προκύπτουν κάπως πιο εύκολα απ’ ότι θα περιμέναμε, μέσα από ορισμένα τυχαία περιστατικά. Παρ’ όλα αυτά όμως το μυστήριο δεν καταστρέφεται και ο θεατής είναι στην άκρη της θέσης του μέχρι και το τελευταίο λεπτό. Το «The Dry» αποτελεί μια από τις ευχάριστες εκπλήξεις της χρονιάς και σίγουρα θα ικανοποιήσει τους λάτρεις του μυστηρίου και της αγωνίας.

Γιώργος Τόγιας

Πρώτη δημοσίευση: 2 Σεπτεμβρίου 2021, 15:49
Ενημέρωση: 8 Σεπτεμβρίου 2021, 23:57
Τίτλος:
The dry
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
117
Εταιρία διανομής: 
Release: 
2 Σεπτεμβρίου 2021

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos