Σύνοψη: Ο Robert Bilott είναι ένας μεγαλοδικηγόρος που αναλαμβάνει υποθέσεις με περιβαλλοντολογικό περιεχόμενο. Όταν δύο αγρότες ισχυριστούν ότι τοξικά απόβλητα της εταιρείας DuPont μολύνουν τον τοπικό ποταμό με αποτέλεσμα την καταστροφή των γεωργικών εκτάσεων και τον θάνατο πολλών ζώων, εκείνος θα δεχτεί να την αναλάβει με οποιοδήποτε κόστος τόσο στην καριέρα του όσο και στην υγεία του και με πολλές αποκαλύψεις χρόνων να έρχονται στο προσκήνιο.

Άποψη: Ο Todd Haynes μετά από μια αρκετά μέτρια ταινία, το Wonderstruck, επιστρέφει σε πολύ καλύτερη φόρμα, χωρίς ωστόσο να θυμίζει μερικές από τις αγαπημένες  μας ταινίες του και ίσως τις καλύτερες του, όπως το Velvet Goldmine, το Far from Heaven, το I’m not There και το Carol, ταινίες που περισσότερο εστιάζουν σε ζητήματα ταυτότητας και σεξουαλικότητας.

Μολοταύτα, δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολείται με ένα οικολογικό περιεχόμενο, καθώς θεματικά επιστρέφει στα 1995 και σε μία από τις πρώτες του ταινίες, το Safe, για μια γυναίκα που μολύνεται εξαιτίας περιβαλλοντικών καταστροφών. Εδώ όμως δεν εστιάζει στο πώς επηρεάζει την ζωή ενός ανθρώπου η μόλυνση του περιβάλλοντος (που υπάρχει και αυτό μέσα στην ταινία) αλλά κυρίως σε μια ιστορία τύπου Erin Brockovich, δηλαδή μια μάχη Δαυίδ και Γολιάθ, με τον Δαυίδ να είναι σύμβολο του ατόμου που αντιστέκεται σε κάτι ευρύτερο, το κράτος ή μια μεγάλη επιχείρηση, ωσάν έναν Γολιάθ κοινωνικής και οικονομικής ισχύος.

Έτσι και εδώ ο επιτυχημένος δικηγόρος Robert Bilott, που τον υποδύεται υποδειγματικά ο πολύ καλός και ευαισθητοποιημένος σε οικολογικά θέματα Mark Ruffalo, που εργάζεται στο Οχάιο σε μια δικηγορική εταιρεία, την Taft Stettinius&Hollister, αναλαμβάνει μια υπόθεση σε μια μικρή περιοχή στην δυτική Βιρτζίνια, στην ίδια περιοχή που ζει και μια πολύ αγαπημένη του θεία. Εκεί μια εταιρεία, η DuPont φαίνεται να ευθύνεται για μια σειρά ανεξήγητων θανάτων, κάτι που είχε γίνει θέμα στους New York Times το 2016, στο άρθρο The Lawyer Who Became DuPont’s Worst Nightmare του Nathaniel Rich και το οποίο αποτέλεσε την σεναριακή βάση της ταινίας για να πλέξουν οι Matthew Michael Carnahan και Mario Correa την ιστορία τους.

Το Dark Waters αποφεύγει επιδέξια τις ηθικολογίες και τις μεγαλοστομίες και ενώ μια ταινία τέτοιου είδους που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και σε έρευνες δεν δύναται να αποφύγει τις πληροφορίες, παρόλα αυτά ούτε είναι τόσο πολλές ώστε να βραδύνει τον ρυθμό της ταινίας, ούτε κουράζουν τόσο όσο θα μπορούσαν. Αντιθέτως, μπαίνει αρκετά γρήγορα μέσα στην υπόθεση και στην αναζήτηση που φαίνεται να επηρεάζει τον κεντρικό ήρα πολύ περισσότερο από όσο περίμενε.

Δίπλα του μια πλειάδα ταλαντούχων ηθοποιών, όπως η Anne Hathaway ως γυναίκα του, ο Tim Robbins, ο Bill Pullman. Κάτι το οποίο γενικότερα στις ταινίες του Haynes εντυπωσιάζει είναι η φωτογραφία και η νοσταλγική ανασύσταση περασμένων δεκαετιών. Έτσι και εδώ η φωτογραφία του Edward Lachman που ήταν υπεύθυνος και για όλες τις ταινίες του από το Far from Heaven και μετά, αλλά και για το Erin Brockovich δίνει μια αύρα περασμένης δεκαετίας, κάτι ανάμεσα σε 70s και 90s παρότι είμαστε στα 00s.

Πρώτη δημοσίευση: 5 Μαρτίου 2020, 18:24
Ενημέρωση: 12 Μαρτίου 2020, 12:39
Τίτλος:
Dark waters (Σκοτεινά νερά)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
126
Εταιρία διανομής: 
Release: 
6 Φεβρουαρίου 2020

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos