Σύνοψη: H Florence και o Edward ετοιμάζονται να περάσουν την πρώτη νύχτα του γάμου τους στο ξενοδοχείο ενός παραθαλάσσιου θέρετρου στην Αγγλία. Όμως, βρισκόμαστε στο 1962 και τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά για το νεαρό ζευγάρι.

Άποψη: Στη σημερινή εποχή των dating apps και του sexting, μια ερωτική ιστορία όπως αυτή που θα παρακολουθήσει κανείς στο On Chesil Beach, φαντάζει απλά εξωπραγματική. Κι αν ακόμα και σήμερα το σεξ είναι κάτι που μπορεί να προβληματίσει και να δημιουργήσει ένα σχετικό άγχος και στα δύο φύλα, φανταστείτε τι πανικό μπορούσε να προκαλέσει σε δύο εικοσάχρονους που έρχονται αντιμέτωποι με τα μυστήρια του έρωτα για πρώτη φορά μετά τον γάμο τους.

Το On Chesil Beach ξεκινάει με τα υπέροχα πλάνα της ακτής του τίτλου, τζαζ μουσική και τους δύο νέους, ερωτευμένους και όμορφους πρωταγωνιστές να περπατούν αγκαζέ δίπλα από τη θάλασσα. Η ειδυλλιακή αυτή ατμόσφαιρα διαλύεται σταδιακά από τη στιγμή που θα βρεθούν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου τους. Οι προσπάθειες τους  να κάνουν μια ανέμελη συζήτηση πάνω από το δείπνο τους πέφτουν όλες στο κενό, καθώς πλησιάζει η μοιραία στιγμή: πρέπει να το κάνουν! Άλλωστε, τι άλλο κάνουν τα ζευγάρια την πρώτη νύχτα γάμου, πόσο μάλλον από τη στιγμή που πλέον επιτρέπεται κιόλας από την κοινωνία και την εκκλησία!

Η αμηχανία και των δυο είναι σε ένα βαθμό κατανοητή έως και αξιολάτρευτη και υπάρχουν πολλά κωμικά στοιχεία που ελαφραίνουν το κλίμα. Χρειάζεται όμως να καταλάβουμε από πού προέρχονται και πώς γνωρίστηκαν οι δυο τους κι εδώ αρχίζουν τα flashback.

Βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Ian McEwan, που εκτελεί εδώ και χρέη σεναριογράφου, το On Chesil Beach είχε όλες τις προδιαγραφές για να αποτελέσει ένα μικρό, αλλά κοφτερό, κινηματογραφικό διαμαντάκι. Έχει δυο πρωταγωνιστές που λάμπουν δια των ερμηνειών τους, με προεξέχουσα την Saoirse Ronan που φέρνει και εδώ την αμεσότητα και την αφοσίωση για τις οποίες την είχαμε ξεχωρίσει από τότε που, παιδί ακόμα, μας είχε δώσει την καρδιά μας να τη φάμε στην «Εξιλέωση». Ο δε Billy Howle, που είχαμε δει και στη «Δουνκέρκη», στέκεται επάξια δίπλα της και αποδίδει άψογα όλες τις ψυχικές καταστάσεις του χαρακτήρα του, από την ανυπομονησία και την τρυφερότητα μέχρι τη σύγχυση και την απαξίωση. Έχει επίσης μια προσεγμένη στην κάθε λεπτομέρεια ανασύσταση της εποχής και υπέροχη φωτογραφία από τον Sean Bobbit, τη δουλειά του οποίου έχουμε θαυμάσει και στις ταινίες του Steve McQueen («Hunger», «Shame», «12 years a slave»).

Αυτό που δεν έχει όμως είναι έναν σκηνοθέτη ικανό να απογειώσει το όλο εγχείρημα. Ο Dominic Cooke, στην πρώτη κινηματογραφική του απόπειρα, φέρνει μεν την εμπειρία του ως σκηνοθέτης θεατρικών έργων στις σκηνές του δωματίου, αλλά μόλις βγαίνει από το δωμάτιο, τότε το On Chesil Beach δεν έχει κάτι που να το κάνει να διαφέρει από ένα τυπικό rom-com. Σε αυτό βέβαια ευθύνεται και το σενάριο του Ian McEwan, το οποίο ολισθαίνει στο τελευταίο 20λεπτο σε έναν φτηνό συναισθηματικό εκβιασμό με τη βοήθεια ενός μακιγιάζ γήρανσης που φέρνει γέλιο αντί συγκίνησης. Έτσι, η δυνατότητα δημιουργίας ενός σχολίου πάνω στη σεξουαλική καταπίεση, την ταξική σύγκρουση και τις καταστροφικές συνέπειες ενός τραυματικού γεγονότος πάνε στο τέλος όλα περίπατο… στις αγγλικές ακτές.

Πρώτη δημοσίευση: 23 Aug 2018, 04:44
Ενημέρωση: 30 Aug 2018, 04:27
Συντάκτης: 
Τίτλος:
On chesil beach (Ανεκπλήρωτος γάμος)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
110
Εταιρία διανομής: 
Release: 
23 Αυγούστου 2018

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos