O Τοντ Χέινς (“I'm Not There”, “Far from Heaven”) μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη το πολυσυζητημένο (στην εποχή του) μυθιστόρημα της Πατρίτσια Χάισμιθ “The Price of Salt”, που η ίδια η συγγραφέας αποφάσισε να εκδόσει με ψευδώνυμο φοβούμενη την κατακραυγή, ολοκληρώνοντας ένα πανέμορφο, ντελικάτο αισθηματικό δράμα εποχής, με θέμα την παράνομη ερωτική σχέση ανάμεσα σε δύο γυναίκες, στην Αμερική των αρχών της δεκαετίας του '50. Και, τα πάντα σε αυτή την ταινία, από τις ερμηνείες και τη γενικότερη παρουσία των δύο εξαίρετων πρωταγωνιστριών της, Κέιτ Μπλάνσετ και Ρούνι Μάρα (η οποία και βραβεύτηκε για τo ρόλο της εδώ στο Φεστιβάλ Καννών), μέχρι την λεπτομερέστατη ανασύσταση της εποχής, τον ποιητικό ρεαλισμό που πηγάζει από τη διεύθυνση φωτογραφίας του Εντ Λάχμαν και το υποβλητικό score του Κάρτερ Μπάργουελ, πιστοποιούν πως ο Καλιφορνέζος σκηνοθέτης είναι για μια ακόμη φορά αποφασισμένος να μας σαγηνεύσει.

Η Τερέζ Μπέλιβετ, μια χαριτωμένη, χαμηλών τόνων 20χρονη κοπέλα, η οποία δουλεύει σε κεντρικό πολυκατάστημα του Μανχάταν, διασταυρώνει μια μέρα το βλέμμα της με την Κάρολ Άιρντ, μια γοητευτική, σικάτη, εύπορη μεγαλύτερή της γυναίκα, η οποία αναζητά δώρο Χριστουγέννων για την ανήλικη κόρη της. Από την πρώτη κιόλας στιγμή γίνεται ολοφάνερο πως “κάτι παίζει” ανάμεσά τους. Ωστόσο, ο Χέινς, με την πολύτιμη συμβολή και της σεναριογράφου του Φίλις Νάγκι, δεν δείχνει καμία διάθεση να πιέσει καταστάσεις. Αντιθέτως αποφασίζει να δώσει στην ταινία του μπόλικο χώρο να “αναπνεύσει”.

Η ιδιόμορφη σχέση ανάμεσα στις δύο κεντρικές ηρωίδες της ταινίας επικοινωνείται βήμα-βήμα, μέσα από βλέμματα όλο νόημα, ήπιες χειρονομίες, αμήχανα χαμόγελα, κουβέντες ή και σιωπές οι οποίες κρύβουν πίσω τους πολλά περισσότερα από όσα λέγονται. Η αφηρημάδα(;) της Κάρολ να ξεχάσει τα γάντια της στον πάγκο της Τερέζ. Ένα γεύμα που μοιράζονται οι δυο τους σε κοντινή καφετέρια. Μια κυριακάτικη επίσκεψη της Τερέζ στο σπίτι της Κάρολ, κατόπιν πρόσκλησης της δεύτερης... Πιο έμπειρη, πιο κατασταλαγμένη απέναντι στη φύση της και πιο σίγουρη για τα (καταπιεσμένα) συναισθήματά της, η Κάρολ φανερώνει με συγκρατημένη “επιθετικότητα” τις προθέσεις της. Πιο “αθώα” και πιο αβέβαιη ως προς το τι ζητά από τη ζωή της, η Τερέζ, παρακινούμενη από έναν συνδυασμό περιέργειας και ενθουσιασμού απέναντι σε κάτι νέο για εκείνη, αφήνεται σταδιακά να “βυθιστεί” στη σχέση τους.

Το δράμα αρχίζει να ξεδιπλώνεται όταν πληροφορούμαστε πως ο επιχειρηματίας σύζυγος της Κάρολ (ο Κάιλ Τσάντλερ θαυμάσιος στο ρόλο ενός άνδρα που προσπαθεί να αποδείξει στη γυναίκα του ότι ακόμη την αγαπάει με όλους τους λάθος τρόπους) όχι μόνο έχει υποβάλλει αίτηση διαζυγίου, αλλά και πως φιλοδοξεί να εξασφαλίσει εξολοκλήρου την κηδεμονία της κόρης τους, χρησιμοποιώντας ακόμη και αθέμιτα μέσα. Και τότε παρουσιάζονται τα πρώτα “σύννεφα”. Η Κάρολ αρχίζει να συνειδητοποιεί όλα όσα διακυβέβονται και να αναρωτιέται κατά πόσο είναι διατεθειμένη να τα απαρνηθεί, προκειμένου να ακολουθήσει την καρδιά της. Η Τερέζ, από την πλευρά της, είναι “αναγκασμένη” για πρώτη φορά στη ζωή της να παραδεχτεί πως νιώθει πραγματικά ερωτευμένη. Ένα road trip, το οποίο θα τις οδηγήσει για μερικά 24ωρα μακριά από τους πάντες και τα πάντα, και που στη διάρκεια του θα επιτευχθεί η “ολοκλήρωση” της σχέσης τους (σε μια αριστοτεχνική σεκάνς απαράμιλλου αισθησιασμού), θα σφραγίσει με εμφατικό τρόπο τις μοίρες των δύο γυναικών, πείθοντάς τες να πάνε κόντρα στο κατεστημένο, όποιο κι αν είναι το τίμημα.

Όλα αυτά ο Χέινς τα προσεγγίζει με διακριτικότητα, συγκρατημένο πάθος και μια ηθελημένη “λεπτότητα”, αποφεύγοντας τις μελοδραματικές εκρήξεις, ακόμη κι όταν οι καταστάσεις πιέζουν προς εκείνη την κατεύθυνση, τη στιγμή που φροντίζει ώστε κάθε καρέ της ταινίας του να παραπέμπει σε παλιομοδίτικο χολιγουντιανό ρομάντζο. Και το υπέροχο φινάλε της, όπου για μια ακόμη φορά “μιλάνε τα μάτια”, έρχεται να επιβεβαιώσει πως το “Carol” είναι, εκτός των άλλων, και μια ταινία εξαιρετικά γενναιόδωρη.  

ΥπόθεσηΝέα Υόρκη, στις αρχές της δεκαετίας του ’50. Η νεαρή Τερέζ Μπέλιβετ εργάζεται σε ένα πολυκατάστημα του Μανχάταν και ονειρεύεται μια πιο συναρπαστική ζωή, όταν γνωρίζει την Κάρολ Άιρντ, μία γοητευτική μεγαλύτερη γυναίκα παγιδευμένη σε έναν αποτυχημένο γάμο. Σύντομα, η αθώα πρώτη συνάντησή τους δίνει τη θέση της σε μια βαθύτερη σχέση. Ενώ η Κάρολ απελευθερώνεται από τα δεσμά του γάμου της, ο πρώην άντρας της αντεπιτίθεται αμφισβητώντας την ικανότητά της ως μητέρας, όταν αποκαλύπτεται η σχέση της Κάρολ με την Τερέζ. Καθώς η Κάρολ και η Τερέζ κάνουν την απόδρασή τους από την πόλη, αφήνοντας πίσω τη ζωής τους, μία αντιπαράθεση θα δοκιμάσει την εικόνα των δύο γυναικών για τις ίδιες, καθώς και την αφοσίωσή τους.

 

Πρώτη δημοσίευση: 3 Δεκ. 2015, 12:02
Ενημέρωση: 10 Δεκ. 2015, 15:53
Τίτλος:
Carol (Carol)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
118
Εταιρία διανομής: 
Release: 
3 Δεκεμβρίου 2015

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos