Carnal knowledge (1971)

Carnal knowledge (1971) - κριτική ταινίας

Η ταινία διεισδύει στη σεξουαλική και την αισθηματική ζωή δυο συμφοιτητών από το κολέγιο του Άμχερστ από τη δεκαετία του '50 μέχρι και τις μέρες του Πολέμου του Βιετνάμ κατά τα τέλη της δεκαετίας του '60. Οι άνδρες είναι ο Τζόναθαν (Τζακ Νίκολσον), ένας επιτυχημένος δικηγόρος και ο Σάντι (Αρτ Γκαρφάνκελ), ένας γιατρός, που όσον αφορά τις προσωπικότητές τους βρίσκονται ο ένας στον αντίποδα του άλλου. Ο Τζόναθαν έχει την εντύπωση ότι το σεξ είναι ισοδύναμο της αγάπης και περνά τη ζωή του έχοντας ως σκοπό να έχει όσο το δυνατό περισσότερες σεξουαλικές κατακτήσεις, ενώ ο Σάντι ψάχνει την τέλεια γυναίκα. Ο πρώτος έρωτας του Σάντι, η Σούζαν, αρνείται να έχει σεξουαλική επαφή με εκείνον, ενώ δίνεται σεξουαλικά στον Τζόναθαν. Αργότερα όμως η Σούζαν προτιμά να παντρευτεί το Σάντι και να αποκτήσει μαζί του παιδιά. Ο Τζόναθαν χρόνια αργότερα συνάπτει σχέση με τη χυμώδη Μπόμπι (Ανν Μάργκρετ), μια γυναίκα της οποίας οι μαζοχιστικές τάσεις κολακεύουν την αισθηματική του αστάθεια. Ο Τζόναθαν δεν επιτρέπει στη Μπόμπι να δουλέψει, αλλά εκνευρίζεται επίσης με το γεγονός ότι περνά τις μέρες της στο κρεβάτι βλέποντας τηλεόραση. Οι σχέσεις των δυο φίλων είναι καταδικασμένες να αποτύχουν.

Ταινία που προκάλεσε την αντίδραση της κοινής γνώμης, τη χρονιά που προβλήθηκε για πρώτη φορά, λόγω της σκληρής της γλώσσας και της έντονης σεξουαλικότητας που εξέπεμπε

Μια ταινία πολύ προχωρημένη για την εποχή της, που απογείωσε την καριέρα του Τζακ Νίκολσον και έκανε πολλούς να προσέξουν - για πρώτη φορά - το αξιόλογο υποκριτικό ταλέντο της Αν Μάργκαρετ. Το πνευματώδες σενάριο της ταινίας υπογράφει ο Τζουλς Φέιφερ, δημιουργός του ομότιτλου θεατρικού έργου.

Οι γυναίκες της ταινίας ήταν εκείνες όμως που έλαβαν τις καλύτερες κριτικές με την Ανν Μάργκρετ να κερδίζει τη δεύτερη από τις 5 της Χρυσές Σφαίρες (την πρώτη την είχε κερδίσει από κοινού με την Τζέιν Φόντα το 1962, ως καλύτερη πρωτοεμφανιζόμενη) καθώς και την πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Αν και στο "Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ" υπήρχαν εκφράσεις όπως "Ανάθεμα, γιε σκύλας, άντε πηδήξου, ωραίες ρώγες και πήδα την οικοδέσποινα" στο "Η Γνωριμία της Σάρκας" ο Νίκολς τράβηξε το σκοινί ακόμη παραπάνω, με αποτέλεσμα η ταινία να λάβει Σήμα Καταλληλότητας X, ίδιο με εκείνο που δινόταν σε πορνογραφικές ταινίες. Μερικές από τις φράσεις της ταινίας που σκανδάλισαν την κοινή γνώμη ήταν: Εκείνη ήταν η κατάλληλη στιγμή να της πιάσω τα βυζιά, Αν μου έδινε κώλο δε θα της έλεγα όχι κλπ.

Άλλη "πρωτιά" της ταινίας ήταν ότι για πρώτη φορά εμφανίστηκε στη μεγάλη οθόνη το προφυλακτικό, το οποίο παρουσιάζει ο Σάντι στη Σούζαν ενώ οι δυο τους είναι ξαπλωμένοι στο κρεβάτι. Η εταιρία παραγωγής της ταινίας αναγκάστηκε να πληρώσει πρόστιμο προκειμένου να αλλάξει το Σήμα καταλληλότητας σε R [δηλάδη ταινία ακατάλληλη για άτομα κάτω των 14 ετών] ώστε η ταινία να κάνει τεράστια εμπορική επιτυχία και οι κριτικοί να την συμπεριλάβουν στις 10 καλύτερες ταινίες της χρονιάς. Ήταν όμως πρωτόγνωρο για το κοινό της περιόδου να ακούν δυο άνδρες να μιλούν για τη σεξουαλική τους ζωή με τόσο έντονο τρόπο.

Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος: - Σου αρέσει αυτή; - Όχι στην χαρίζω!

Πρώτη δημοσίευση: 25 Ιουλίου 2019, 11:11
Ενημέρωση: 1 Aug 2019, 04:25
Τίτλος:
Carnal knowledge (1971) (Η γνωριμία της σάρκας)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
98
Εταιρία διανομής: 
Release: 
25 Ιουλίου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos