Σύνοψη: Η Έιμι και η Μόλι είναι χαρούμενες που τελειώνουν το σχολείο αλλά την παραμονή της αποφοίτησης συνειδητοποιούν ότι ναι μεν ο κόπος τους για τα μεγάλα κολλέγια δεν πήγε τζάμπα αλλά οι περισσότεροι συμμαθητές τους μπόρεσαν να ισορροπήσουν διάβασμα και διασκέδαση. Στην στιγμή αποφασίζουν ότι είναι η μοναδική τους ευκαιρία να αποδείξουν στους υπόλοιπους αλλά και στις ίδιες ότι δεν είναι ξενέρωτες. Το πάρτι τώρα αρχίζει.  

Άποψη: Συμπαθητικό πρόσωπο η Ολίβια Γουάιλντ στο Χόλυγουντ, με διάσπαρτους ρόλους εδώ και εκεί και φυσιογνωμία που σου μένει, είναι σίγουρα ένα δελεαστικό στοιχείο για να καταπιαστείς με το “Booksmart”. Η ίδια δεν δίστασε να κάτσει στην καρέκλα του σκηνοθέτη για την συγκεκριμένη παραγωγή για να οδηγήσει τις δύο φίλες του σεναρίου στην μοναδική νύχτα διασκέδασης που θα περάσουν πριν τελειώσουν οριστικά με το σχολείο.

Η αξέχαστη βραδιά της Έιμι και της Μόλι έχει παρόμοιο στόχο με αυτή του Τζόνα Χιλ και του Μάικλ Σέρα (άντε και του ΜακΛόβιν) : το πάρτι. Το “Superbad” από την ανάποδη είναι τα δύο κορίτσια που προσπαθούν απεγνωσμένα να εξιλεωθούν για τόσους μήνες αποχής.

Η πορεία μέχρι εκεί έχει αέρα βιντεοκλιπίστικης ήβης (η Γουάιλντ έχει σκηνοθετήσει πολύ όμορφα και τους Red Hot Chili Peppers στο Dark Necessities) και χαρακτηριστικά indie παραγωγής που μαρτυρούν δύο πρωταγωνίστριες κολλημένες η μία στην άλλη με υψηλά επίπεδα αυτοπεποίθησης και σνομπισμού ενίοτε. Η πόρτα της Έιμι γράφει απέξω “A Room of One’s Own”, η Μόλι έχει καδραρισμένη την Μισέλ Ομπάμα και οι δυο τους είναι ασταμάτητες όσον αφορά το μέλλον.

Το παρόν όμως τις προβληματίζει γιατί τις περιθωριοποιεί. Ή μάλλον οι ίδιες έχουν περιθωριοποιήσει τον εαυτό τους από την ομήγυρη. Η χημεία που έχουν αναπτύξει (και οι χαρακτήρες και οι ηθοποιοί) είναι υποδειγματική, η επιτομή του κολλητού φίλου όμως η ιερή τους φιλία θα δοκιμαστεί παραπάνω από μία φορά σε όλη την βραδιά.

Και καθώς η Γουάιλντ υλοποιεί την ευχάριστη οδύσσεια που περνούν, η μουσική της ταινίας υποστηρίζει τα βήματά τους μέχρι την επιτυχία ή την καταστροφή σα να τους κλείνει το μάτι. Τις περικυκλώνει τόσο ιδανικά και κατάλληλα που στήνει αναπόφευκτα την διάθεση με την παρουσία ή την ανυπαρξία της και συνεπώς χωρίς αυτήν θα μιλούσαμε για διαφορετικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο εδώ το αποτέλεσμα είναι ένα. Το “Booksmart” είναι τόσο έξυπνο όσο χρειάζεται για τις πρωταγωνίστριες του και εξίσου ισορροπημένα διασκεδαστικό για το κοινό. Η Γουάιλντ έδωσε μία από τις πιο φρέσκιες ταινίες του καλοκαιριού.  

Πρώτη δημοσίευση: 13 Ιουνίου 2019, 13:31
Ενημέρωση: 20 Ιουνίου 2019, 12:34
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Booksmart
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
102
Εταιρία διανομής: 
Release: 
13 Ιουνίου 2019

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ