Σύνοψη: Ο Φίνεϊ, ένα ντροπαλό αλλά έξυπνο 13χρονο αγόρι, απάγεται από έναν σαδιστή δολοφόνο και παγιδεύεται σε ένα κλειδωμένο υπόγειο όπου οι κραυγές του δεν ακούγονται πουθενά.

Όταν ένα αποσυνδεδεμένο τηλέφωνο στον τοίχο αρχίζει να χτυπά, ανακαλύπτει ότι μπορεί να ακούσει τις φωνές των προηγούμενων θυμάτων του δολοφόνου.

Οι νεκροί όμως θέλουν να βεβαιωθούν ότι αυτό που τους συνέβη δεν θα συμβεί και στον μικρό ήρωα.

Άποψη: Ο Ethan Hawke μεταμορφώνεται για πρώτη φορά σε έναν τρομακτικό και αδυσώπητο μασκοφόρο serial killer, στην νέα ταινία τρόμου της Blumhouse Productions, που όσο καταφέρνει να τρομάξει άλλο τόσο δεν καταφέρνει να ψυχογραφήσει τον χαρακτήρα που μας συστήνει.

Ο σκηνοθέτης Scott Derrickson, αφού απομακρύνθηκε από το Doctor Strange in the Multiverse of Madness λόγω καλλιτεχνικών διαφορών (την θέση του πήρε ο πολύ καλός Sam Raimi), ανέλαβε με τον σεναριογράφο C. Robert Cargill, να μεταφέρουν το ομώνυμο διήγημα του Joe Hill, το οποίο δεν κρύβει ούτε λεπτό τις καταβολές και τις επιρροές του από το σύμπαν του Stephen King, όπως ακριβώς και η ταινία.

Ο τρόμος ως δαμόκλειος σπάθη σε μια επαρχιακή πόλη, όπου παιδάκια εξαφανίζονται μυστηριωδώς, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν βρεθεί τα πτώματά τους, και όλο αυτό ενώ στην πόλη υπάρχει ένας παρανοϊκός που με μπαλόνια και γλυκόλογα τα παίρνει μαζί του και τα κλειδώνει σε ένα υπόγειο.

Πράγματι, η ιστορία και ως concept και ως σκηνοθετική εκτέλεση θυμίζει αρκετά το It του King αλλά και τις αντίστοιχες ταινίες. Ο Hawke αναδεικνύεται σε έναν εξαιρετικό πρωταγωνιστή ταινίας τρόμου, με μια ερμηνεία που θα τρομάξει και θα ξαφνιάσει, σε έναν χαρακτήρα όμως που εξαντλείται στο κουστούμι και δεν διεισδύει πέραν αυτού. Παρότι η ταινία δεν απευθύνεται σε παιδιά λόγω του περιεχομένου της, είναι πιο κοντά στην λογική των animation, και μάλιστα εκείνα μιας παλιότερης εποχής, όπου ο κακός της υπόθεσης είναι απλά κακός, δεν θα το ψάξουμε και δεν θα το εξετάσουμε παραπάνω, γεννήθηκε για να κάνει κακό στον κεντρικό χαρακτήρα, ο οποίος πρέπει να βρει την δύναμη να τον αντιμετωπίσει.

Αντίστοιχα, στο Black Phone, ο Albert είναι ένας ακατανόητος μέχρι τέλους κινηματογραφικός χαρακτήρας. Το πιο αποτυχημένο αφηγηματικά στοιχείο της ταινίας είναι το μεταφυσικό, το οποίο το έχει και ο King αλλά συνήθως πιο υπόρρητα.

Εδώ πνεύματα παίρνουν τηλέφωνα, προειδοποιούν, ενημερώνουν, βρίσκουν λύσεις και όλα αυτά με τρόπο που σε πετούν τελείως εκτός πλοκής.

Ενώ θα μπορούσε να είναι μια ρεαλιστική ιστορία τρόμου για έναν απαγωγέα δολοφόνο παιδιών, στην πράξη γίνεται ένα mix πραγμάτων που όχι απλώς δεν ταιριάζουν, αλλά εν τέλει ξινίζουν και το άλλο μέρος του mix που θα μπορούσε υπό άλλες συνθήκες να «δουλέψει».

Πρώτη δημοσίευση: 23 Ιουνίου 2022, 02:36
Ενημέρωση: 30 Ιουνίου 2022, 00:01
Τίτλος:
The black phone (Το νεκρό τηλέφωνο)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
102
Εταιρία διανομής: 
Release: 
23 Ιουνίου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos