Beauty and the beast

beauty and the beast - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Το αγαπημένο μικρών και μεγάλων ‘tale as old as time’, η ιστορία της νεαρής βιβλιοφάγου Belle (Emma Watson) που για να σώσει τον πατέρα της Maurice (Kevin Kline) βρίσκεται αιχμάλωτη στο μαγεμένο κάστρο ενός πρίγκιπα μεταμορφωμένου σε Τέρας (Dan Stevens), μια ιστορία που η Disney διηγήθηκε με μαγευτικό τρόπο το 1991, κάνει ξανά την εμφάνισή της στη μεγάλη οθόνη, αυτή τη φορά όμως με αληθινούς ηθοποιούς.

Άποψη: Η νέα επιτυχημένη συνταγή της Disney, η μεταφορά κλασικών ταινιών της σε live-action adaptations, συνεχίζεται, μετά τα επιτυχημένα, εισπρακτικά και καλλιτεχνικά, “Cinderella” και “The Jungle Book”, με το αρκετά πιο δύσκολο στοίχημα της «Πεντάμορφης και του Τέρατος». Η ταινία όμως του Bill Condon (των “Gods and Monsters” και “Dreamgirls” αλλά και δύο “Twilight”) κερδίζει αυτό το στοίχημα, με μια μεταφορά που όχι μόνο δεν προσπαθεί να ‘ξαναζεστάνει΄ μια ιστορία που όλοι γνωρίζουμε, αλλά της προσδίδει τη φρεσκάδα και τη ζωντάνια που χρειάζεται. Ισορροπεί ιδανικά ανάμεσα στο  blockbuster, το παραμύθι και το μιούζικαλ και εντυπωσιάζει με το CGI, τη σκηνογραφία και τα κοστούμια αλλά και τη μετουσίωση των original τραγουδιών σε άψογα σκηνοθετημένες σεκάνς, από το φαντασμαγορικό ‘Be our guest’ μέχρι το αθεράπευτα ρομαντικό ‘The Beauty and the Beast’.

Η πνευματώδης και ονειροπόλα Belle, που αποδρά από την ασφυκτική καθημερινότητα της μικρής, επαρχιακής της πόλης με τη βοήθεια των αγαπημένων της μυθιστορημάτων, παρουσιάζεται πολύ πιο δυναμική, αυτόνομη και χειραφετημένη, με την Emma Watson να αποτελεί ιδανική επιλογή για το ρόλο, και το love story της με τον εξίσου βιβλιοφάγο πρίγκιπα-Τέρας, μια βασανισμένη και μοναχική ψυχή που μέσα από αυτήν μαθαίνει να αγαπά, ακτινοβολεί ρομαντισμό και αυθεντικότητα, αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά γιατί είναι ένα από τα καλύτερα ρομάντζα όλων των εποχών. Προσεγμένο όμως είναι το casting και σε όλους τους δεύτερους ρόλους: ο Luke Evans μεταμορφώνεται πλήρως στον ωραιοπαθή και σκληρόκαρδο Gaston και ο Josh Gad, ως πιστός σύντροφος του Gaston και κρυφός θαυμαστής του, LeFou, γίνεται ο πρώτος ανοιχτά gay χαρακτήρας της Disney, σε μια καίρια και απολύτως απαραίτητη, από τη σκοπιά των gender politics, σκηνοθετική επιλογή. Την παράσταση κλέβουν όμως οι… φωνές των  Ewan McGregor ως Lumiere, Sir Ian McKellen ως Cogsworth και Emma Thompson ως Mrs. Potts, με πνευματώδεις και φαρμακερές ατάκες καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας, που σε κάνουν να ανυπομονείς για τη… μεταμόρφωσή τους στο τέλος της. 

Σίγουρα η ταινία δεν απευθύνεται ακριβώς σε ενήλικες, γι’ αυτό και δεν λείπουν πολλές από τις, χαρακτηριστικές των παιδικών ταινιών, σεναριακές τρύπες και ευκολίες, ενώ οι χαρακτήρες δεν αναπτύσσονται σε βάθος. Όμως, αν κανείς προσπεράσει αυτές τις, ολωσδιόλου αναμενόμενες, ατέλειες, έχει να κάνει με μια καλοφτιαγμένη, απολαυστική και απόλυτα επιτυχημένη live-action μεταφορά ενός αγαπημένου παραμυθιού που συντρόφευε την παιδική μας ηλικία, αποτελεί την ιδανική ‘ένοχη απόλαυση’ και ενδείκνυται για μια σύντομης διάρκειας διέξοδο από την πραγματικότητα.

Πρώτη δημοσίευση: 16 Μαρτίου 2017, 13:13
Ενημέρωση: 9 Aug 2021, 12:38
Τίτλος:
Beauty and the beast (Η πεντάμορφη και το τέρας)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
129
Εταιρία διανομής: 
Release: 
16 Μαρτίου 2017

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

The Human Voice

The Human Voice

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Το μακρινό 2020, στην εποχή όπου στην ζωή και την καθημερινότητά μας εισήχθη ο...
16 hours

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
10896
Feelgood
7662
Rosebud.21
7410
Feelgood
6344
Joika, από την Spentzos Joika, από την Spentzos