Η Βαβυλώνα του Ντάμιεν Σαζέλ είναι μία επική ταινία, τοποθετημένη στο Λος Άντζελες του 1920, με πρωταγωνιστές τους Μπραντ Πιτ, Μάργκοτ Ρόμπι και Ντιέγκο Κάλβα, και συμπρωταγωνιστές τους Τζιν Σμαρτ, Γιόναν Αντέπο και Λιν Τζουν Λι, μεταξύ άλλων. Μια ιστορία υπέρμετρης φιλοδοξίας και εξωφρενικής ακρότητας, που ακολουθεί την άνοδο και την πτώση πολλών χαρακτήρων σε μια εποχή αχαλίνωτης παρακμής και διαφθοράς στα πρώτα χρόνια του Χόλυγουντ.

Η ιδέα για τον σεναριογράφο & σκηνοθέτη Σαζέλ, η ταινία είναι το αποτέλεσμα έρευνας 15 χρόνων: η δημιουργία του κόσμου αυτού, ήταν στο μυαλό του πολύ πριν αρχίσει να γράφει το προσχέδιο του σεναρίου.

«Ήθελα να βάλω κάτω από το μικροσκόπιο τα πρώτα χρόνια μιας μορφής τέχνης και μιας βιομηχανίας, την εποχή που έψαχναν τα πατήματά τους» λέει ο Σαζέλ, «και μου άρεσε η ιδέα της παρατήρησης μιας κοινωνίας που αλλάζει. Το Χόλυγουντ πέρασε μια σειρά γρήγορων και κατακλυσμιαίων αλλαγών στη δεκαετία του ’20, και κάποιοι επιβίωσαν, πολλοί όμως, όχι. Υπάρχει και μια πιο σκοτεινή πλευρά στην ιστορία αυτής της μετάβασης».

Από το φθινόπωρο του 2018, ο Σαζέλ και ο παραγωγός Πλουφ οργάνωναν ιδιωτικές προβολές σε άδειους κινηματογράφους, ταινιών που ο σκηνοθέτης τους προσπαθούσε συνειδητά να σπάσει τα παλιά όρια, όπως ο Γατόπαρδος του Βισκόντι, ο Ελαφοκυνηγός του Τσιμίνο, La Dolce Vita του Φελίνι, ο Πολίτης Κέιν του Γουέλς, Αποκάλυψη τώρα του Κόπολα, Ξέφρενες Νύχτες του Άντερσον και τα Καλά Παιδιά του Σκορσέζε, μεταξύ άλλων.

O Nτάμιαν Σαζέλ στήνει ένα κινηματογραφικό υπερθέαμα - φόρο τιμής στο Χόλιγουντ στα τέλη των 20s και στην τέχνη του κινηματογράφου γενικότερα. Ξεκινά με ένα φαντασμαγορικό πάρτι και συνεχίζει πληθωρικά, με τους ήρωές του να βιώνουν την μετάβαση από τον βωβό στον ομιλούντα κινηματογράφο, να κατανοήσουν και να εμπεδώσουν τους νέους κώδικες της δουλειάς τους, με λίγα λόγια να αλλάξουν και οι ίδιοι σε έναν εκθαμβωτικό οπτικοακουστικό συναισθηματικό κατακλυσμό που παράλληλα όμως βουτά σε ρηχά νερά, με μονοδιάστατους και απλοϊκούς χαρακτήρες με τους οποίους όσο και αν θαυμάζεις τις μικρές τους περιπέτειες, δύσκολα μπορείς να ταυτιστείς.  

Μια σύνθεση μικρών επεισοδίων / που μοιάζουν σαν φέτες του προσωπικού βιώματος του κάθε χαρακτήρα, η οποία "φωνάζει" αγάπη για το σινεμά, ντελιριακή και αναμφίβολα σαγηνευτική, η οποία περιέχει σκηνές μαγείας, αλλά και κοινότοπου μελοδράματος, ισορροπημένης αντίθεσης μεταξύ λαμπερού και σκοτεινού, αλλά και άνισης αυταρέσκειας που δεν επειτρέπει στο φιλμ να απογειωθεί. 

Πρώτη δημοσίευση: 19 Ιαν. 2023, 03:19
Ενημέρωση: 26 Ιαν. 2023, 00:57
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Babylon
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
189
Εταιρία διανομής: 
Release: 
19 Ιανουαρίου 2023

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos