Σύνοψη: Μια 65χρονη πρώην κριτικός μουσικής που επιβίωσε από καρκίνο του μαστού, ζει στην παραλιακή πόλη Ρεσίφε της Βραζιλίας, μόνη μετά το χαμό του συζύγου της και με μόνη παρέα την οικιακή της βοηθό και τις σποραδικές επισκέψεις των παιδιών της. Αγαπά το σπίτι που κληρονόμησε από τη λατρεμένη θεία της Lucia, σύμβολο έμπνευσης για την ίδια και τον μποέμ τρόπο ζωής της, και όταν η κατασκευαστική εταιρεία, που αγόρασε το συγκρότημα κατοικιών Aquarius όπου βρίσκεται το διαμέρισμά της, της ζητά να το πουλήσει προκειμένου να κατεδαφιστεί όλο το συγκρότημα και να ανεγερθεί καινούριο, η Clara αρνείται κατηγορηματικά.

Άποψη: Η δεύτερη ταινία του Βραζιλιάνου Kleber Mendonca Filho είναι ένα σύνθετο και λεπτοδουλεμένο πορτραίτο μιας γυναίκας που αρνείται να υποκύψει στο πέρασμα του χρόνου και το φόβο του θανάτου που επιφέρει, στην απώλεια της νεότητας και την έλευση των γηρατειών και της συνειδητοποίησης της θνητότητας, και απαιτεί όσα είναι δικαιωματικά δικά της, από το σπίτι στο οποίο μεγάλωσε την οικογένειά της μέχρι το δικαίωμα στη σεξουαλική επιθυμία και απόλαυση, όντας μια παθιασμένη, δονούμενη από ενέργεια και ζωή και χειραφετημένη γυναίκα. Το Aquarius, το κτίριο στο οποίο ζει, συμβολίζει την ίδια και την επιθυμία της να παραμείνει αναλλοίωτη ψυχή τε και σώματι, να μην παραδοθεί στη σήψη των γηρατειών και του σώματος που φθίνει, συμβολίζει όμως και την ίδια τη Βραζιλία, το πέρασμα από την παλιά και παραδοσιακή τάξη πραγμάτων στη σύγχρονη εποχή του μοντερνισμού, της ψηφιακής τεχνολογίας και του άκρατου καπιταλισμού, που όπως ο καρκίνος στο κορμί της Clara, κατακερματίζει και διαβρώνει μια ολόκληρη κοινωνία και τις αξίες της.

Ο Mendonca Filho σκηνοθετεί υποδόρια, με διακριτικότητα, υπομονή αλλά και σεβασμό προς την ηρωίδα του, δίχως όμως να την ωραιοποιεί και να την τοποθετεί σε βάθρο αλλά καταδεικνύοντας όλα τα ελαττώματα, τις αδυναμίες και τις εσωτερικές αντιφάσεις της, σχολιάζοντας σαρκαστικά και δηκτικά τη σκληρότητα και την υποκρισία της αστικής της καταγωγής και του κύκλου διανοουμένων όπου ανήκει (εξαιρετική η σκηνή του εφιάλτη με την παλιά της οικονόμο). Το φιλμ απογειώνει όμως η παρουσία της Sonia Braga, που αποτυπώνει ανάγλυφα σε κάθε γέλιο, μελαγχολικό, μεθυσμένο χορό και έκρηξη οργής της Clara το σύνθετο και πολυσχιδές του χαρακτήρα της. Τα 146 λεπτά διάρκειας του Aquarius είναι λίγο περισσότερα από όσα θα έπρεπε, με αποτέλεσμα λίγο μετά τη μέση η πλοκή του φιλμ να καταντά επαναλαμβανόμενη και κουραστική, ενώ περιμέναμε κάτι καλύτερο από το «ηρωικό» και πομπώδες φινάλε που μας επιφύλασσε. Δεν παύει να είναι όμως ένα ενδελεχές character study αλλά και μια βαθιά διορατική ματιά στη σύγχρονη Βραζιλία, από ένα όνομα που καθιερώνει τη θέση του μέσα στους καλύτερους εν ζωή Βραζιλιάνους σκηνοθέτες και που υπόσχεται να μας απασχολήσει πολύ στο μέλλον.

Πρώτη δημοσίευση: 25 Μαΐου 2017, 22:03
Ενημέρωση: 9 Aug 2021, 12:34
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τίτλος:
Aquarius (Aquarius)
Είδος: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
146
Εταιρία διανομής: 
Release: 
25 Μαϊου 2017

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Munich: The Edge of War

Munich: The Edge of War

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Ο Άγγλος Hugh Legat κι ο Γερμανός Paul von Hartman, πρώην συμφοιτητές στο...
10 ώρες