Το 1933, ένας γιατρός και ένας δικηγόρος γίνονται μάρτυρες ενός φόνου, για τον οποίο κατηγορούνται, και τρέπονται σε φυγή. Με τη βοήθεια μιας φίλης τους από τα παλιά αναζητούν τους ενόχους, φτάνοντας μπροστά σε μια από τις μεγαλύτερες συνωμοσίες στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία.

O δημιουργός των Silver Linings Playbook & American Hustle επιστρέφει σκηνοθετικά, επτά χρόνια μετά το αδιάφορο Joy, με μεγάλη αυτοπεποίθηση στις ικανότητές του και σαφώς περισσότερες φιλοδοξίες αναφορικά με όσα μπορεί να αποδώσει και να διηγηθεί. 

Ενώ συχνά αυτή η μενταλιτέ καθοδηγεί θετικά την δημιουργία ενός φιλμ, στην προκειμε΄νη περίπτωση είναι η βασική αιτία που το Amsterdam δεν λειτουργεί, παρά το ενδιαφέρον θέμα του και το αστεράτο καστ που έχει στην διάθεσή του ο Ράσελ για να το αξιοποιήσει τα σχέδιά του. 

 Η ιστορία της σχετίζεται με την πολιτική συνωμοσία πραξικοπήματος Business Plot που οριακά δεν έγινε πραγματικότητα στις ΗΠΑ των 30s και ενώ μπορεί εύκολα κάποιος να κάνει τον παράλληλο και επίκαιρο συσχετισμό με την άνοδο της ακροδεξιάς σε πολλές χώρες την σημερινή εποχή, ο Ράσελ επιλέγει να μην εστιάσει συγκεκριμένα εκεί, αλλά να στήσει ένα γαϊτανάκι κινηματογραφικών ειδών (σάτιρα, κωμωδία, πολιτικό δράμα), τα οποία αναμιγνύει τόσο υφολογικά, είτε αφηγηματικά, αλλά και ως βάση σεναριακής κατασκευής. 

Και παρά το γεγονός ότι είναι δεξιοτέχνης στην αφήγηση, πότε στρωτή, πότε κατακερματισμένη και ανασκευάζει την εποχή μαεστρικά κινηματογραφικά, αυτή η μεγάλη φιλοδοξία που ανέφερα στην αρχή του κειμένου, λειτουργεί μάλλον καταδικαστικά. Χάνει σε συνοχή και ρυθμό, η ιστορία του ποτέ δεν αποκτά στέρεα και σφικτή δομή με ορισμένες αχρείαστες υποπλοκές, ενώ μάλλον προκαλεί εκνευρισμό τελικά το γεγονός πως επιλέγει να διανθίσει ένα τόσο σοβαρό θέμα με παιχνιδιάρικη διάθεση, παραμυθένια φωτογραφική διεύθυνση και ακατάσχετη φλυαρία (το φιλμ θα μπορούσε είναι 30 λεπτά πιο σύντομο). 

Αποτέλεσμα: μια χαμένη ευκαιρία

Πρώτη δημοσίευση: 3 Νοε. 2022, 17:51
Ενημέρωση: 10 Νοε. 2022, 02:01
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Amsterdam
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
134
Εταιρία διανομής: 
Release: 
3 Νοεμβρίου 2022

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ