Hρωϊσμός και αλτρουιστική αυταπάρνηση ή συγκεκαλυμμένος μιλιταρισμός και εθελότυφλη απλοποίηση μιας πολεμοχαρούς εξωτερικής πολιτικής;

Με 160 επιβεβαιωμένους φόνους (και αρκετούς ακόμη μη επίσημα τσεκαρισμένους), ο ελεύθερος σκοπευτής Κρις Κάιλ έμεινε στην ιστορία των ένοπλων δυνάμεων των Η.Π.Α. ως «ο Θρύλος», ο πιο αποτελεσματικός ελεύθερος σκοπευτής στον πόλεμο του Ιράκ. Ο 85χρονος Κλιντ Ίστγουντ σημαδεύει τον πόλεμο στο Ιράκ που συνεχίζεται "κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας", επιχειρώντας να αντιπαραβάλλει τον clean cut ηρωισμό του πρωταγωνιστή με το προσωπικό τίμημα που πρέπει να καταβάλει με τις ψυχώσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει. Και το κάνει δυναμικά, ηρωικοπατριωτικά, αλλά και αναπάντεχα απλοϊκά. 

Η φόρμα του: αυτό που κατέχει άριστα. Ένα νεο-γουέστερν με ξάστερο focus, όπου σημαχία έχει η νίκη/επιβίωση για το έθνος και την υστεροφημία, κινηματογραφημένο με αναμφίβολη ένταση και ευκρίνεια στο πεδίο μάχης, αλλά με απογοητευτική κλαψομουνίαση, εθνικοπατριωτική απλοποίηση και μονοδιάστατη μιλιταριστική αφοσίωση, τη στιγμή που ο αετομάτης σκοπευτής μας θα πατήσει το πόδι του έξω από αυτό. 

Από τη μία στο τέλος ο Ίστγουντ καταφέρνει να ειρωνευτεί την εθνικοπατριωτική ματαιοδοξία των ΗΠΑ (τίτλοι τέλους πέφτουν όταν ο ελεύθερος σκοπευτής/παρασημοφορημένος ήρωας επιστρέφει στα πάτρια εδάφη, πέφτει νεκρός από τον παραλογισμό και τη σχιζοφρένεια της χώρας του, όταν τον δολοφονεί ένας από τους βετεράνους που έβλεπε σε συνεδρίες για να βοηθήσει να ξπεράσουν τα τραυματικά μεταπολεμικά σύνδρομα που είχαν αποκτήσει...), από την άλλη ούτε στο ελάχιστο δεν διαθέτει την οξεία κριτική ματιά της Κάθριν Μπίγκελοου (στο Zero Dark Thirty), παραμένοντας ξεροκέφαλα μανιχαϊστής.

Μπορεί τελικά το φιλμ να προκάλεσε συζητήσεις και αντιφατικές απόψεις, αλλά μάλλον θα πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε ότι η ερμηνεία του Μπράντλεϊ Κούπερ, είναι εξαιρετική, όχι φυσικά για τα κιλά μύων που απέκτησε και την εξαντλητική προπόνηση με τους Αμερικανούς ΟΥΚάδες. Αλλά γιατί βιώνει πραγματικά τον χαρακτήρα του Κρις Κάιλ σε κάθε έκφανση της καθημερινότητάς του. Και όταν στήνεται και σημαδεύει τους "κακούς" τζιχαντιστές προσατεύοντας τους συμπολεμιστές του και όταν φλερτάρει την γυναίκα του και όταν περνά χρόνο με την οικογένειά του ή κάνει πλάκα με τους υπόλοιπους στρατιώτες στη βάση, είναι ο κλασσικός υπερήφανος μέσος βλαχοαμερικανός, οργισμένος για το συμβάν στους Δίδυμους Πύργους και αποφασισμένος να υπερασπιστεί την πατρίδα του (από ποιον;) δίχως να καταφέρνει τελικά να φιλτράρει τα κίνητρα των πράξεών του,

Υπόθεση:

Ο Κρις Κάιλ (Μπράντλεϊ Κούπερ) είναι ο πιο φονικός ελεύθερος σκοπευτής στην στρατιωτική ιστορία των ΗΠΑ. Το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό τον στέλνει στο Ιράκ με μία μόνο αποστολή: να προστατεύσει τους συμπατριώτες και συμπολεμιστές του. Η σκοπευτική του δεινότητα σώζει αμέτρητες ζωές στο πεδίο μάχης, και μετά από πολλά θαρραλέα κατορθώματα, κερδίζει τον τίτλο του “Θρύλου”. Η φήμη του όμως, εξαπλώνεται μέχρι το εχθρικό στρατόπεδο, καθιστώντας τον πρωταρχικό τους στόχο. Την ίδια στιγμή δίνει μία εξίσου δύσκολη μάχη στην προσπάθεια του να είναι καλός σύζυγος και πατέρας από την άλλη μεριά του κόσμου. Παρά τον κίνδυνο και το τίμημα της απόστασης από την οικογένεια του, ο Κρις εκτελεί το καθήκον του στο Ιράκ, συμμετέχοντας σε τέσσερις στρατιωτικές αποστολές, κάνοντας πράξη το σύνθημα του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, να “μην αφήνει κανένα στρατιώτη πίσω”. Δυστυχώς για τον ίδιο, επιστρέφοντας στη σύζυγο του (Σιένα Μίλερ) και τα παιδιά του, συνειδητοποιεί πως δεν μπορεί να αφήσει τον πόλεμο πίσω του. 

 

Πρώτη δημοσίευση: 19 Φεβ. 2015, 21:01
Ενημέρωση: 25 Φεβ. 2015, 20:06
Συντάκτης: 
Τίτλος:
American sniper (Ελεύθερος σκοπευτής)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
132
Εταιρία διανομής: 
Release: 
19 Φεβρουαρίου 2015

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

The Human Voice

The Human Voice

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Το μακρινό 2020, στην εποχή όπου στην ζωή και την καθημερινότητά μας εισήχθη ο...
10 hours

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
10896
Feelgood
7662
Rosebud.21
7410
Feelgood
6344
Joika, από την Spentzos Joika, από την Spentzos