Ένα  μυστικό όπλο υψίστης ασφαλείας  πέφτει σε λάθος χέρια. Η  πράκτορας της CIA Mason “Mace” Brown πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις της με την σκληροτράχηλη Γερμανίδα Marie πρώην πράκτορα της MI6, την ειδική στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές  Khadijah , και την  επιδέξια κολομβιανή ψυχολόγο Graciela σε μια παράτολμη και θανατηφόρα αποστολή  ενώ ταυτόχρονα πρέπει να βρίσκονται και ένα βήμα μπροστά από την μυστηριώδη, Lin Mi Sheng, που προλαβαίνει πάντα να ανατρέπει τα πλάνα τους.

Η δράση εκτοξεύεται από το Παρίσι στο Μαρόκο και έπειτα στην Σαγκάη όπου η ομάδα πρέπει είτε να καταφέρει να συνεργαστεί και να σώσει τον κόσμο , είτε να πεθάνει.

Προσπάθεια για την δημιουργία ενός μελλοντικού franchise περιπετειών με δυναμικούς γυναικείους χαρακτήρες, με καλές προθέσεις, αλλά safe εκτέλεση και κοινότοπο αποτέλεσμα, από τον Σάιμον Κίνμπεργκ, σκηνοθέτη του τεμπέλικου «X-Men: Dark Phoenix», αλλά και σπουδαίο παραγωγό των προηγούμενων X-Men, των Deadpool, του Martian, του Logan, του Legion και πολλών άλλων.

Και μάλλον εκεί θα πρέπει να παραμείνει που είναι εξαιερτικός, διότι εδώ αναμασά και ανακυκλώνει διάφορα στερεότυπα του είδους με την επίφσση του «νεωτερισμού» των female πρωταγωνιστικών χαρακτήρων.

Αποτέλεσμα, μια περιπέτεια μέσου όρου που σίγουρα δεν θα δυσκολευτείες να δεις, σίγουρα δεν θα δυσκολευτείς να ξεχάσεις και που ελάχιστα προσφέρει και ενισχύει τον σκοπό της κινηματογραφικής γυναικείας ενδυνάμωσης: αυτός είναι και ο λόγος που στήθηκε εξ’αρχής το πρότζεκτ άλλωστε.

Η φάση δεν είναι να παρακολουθείς μια κατασκοπική περιπέτεια με γυναίκες πρωταγωνίστριες και να σκέφτεσαι συνεχώς το αρσενικό αντίστοιχό τους (που έχεις δει πολλές φορές και καλύτερα από την συγκεκριμένη ταινία).

Η φάση δεν είναι θηλυκός James Bond ή Jason Βourne (που εδώ παραπέμπει το φιλμ).

H φάση είναι να γραφτούν και δημιουργηθούν νέα, απαλλαγμένα από μιμήσεις φιλμ (με την προοπτική franchise, ναι, σύμφωνοι) με φρέσκο γράψιμο και την στοιχειοθέτηση νέων χαρακτήρων, αυτόνομων,  με υπόσταση στέρεα γυναικεία και όχι απλά την «αλλαγή φύλου», δεν αρκεί αυτή.

Το «355» επιχειρεί στη θεωρία να συστήσει κάτι ανάλογο, αλλά δεν τα καταφέρνει τελικά: παρά ορισμένες (λίγες) εμπνευσμένες σκηνές δράσης και το ενδιαφέρον κόνσεπτ ότι μια ομάδα γυναικών πρακτόρων προσπαθεί να διορθώσει τα λάθη των αδρών ηγετών πριν οδηγήσουν σε Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τα υλικά του είναι μάλλον ανακυκλώσιμα, το σενάριο κοινότοπο και αδικεί τις χαρισματικές του πρωταγωνίστριες που θα άξιζαν κάτι καλύτερο για να αναδείξουν την λάμψη τους.

Πρώτη δημοσίευση: 13 Ιαν. 2022, 03:06
Ενημέρωση: 20 Ιαν. 2022, 11:31
Συντάκτης: 
Τίτλος:
The 355 (Πράκτορες 355)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
122
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos