Σύνοψη: Ένας συγγραφέας γράφει ένα βιβλίο για το 2046, εκεί όπου ταξιδεύουν με ένα μυστηριώδες τρένο όσοι θέλουν να βρουν τις χαμένες τους αναμνήσεις. Κι όσο βυθίζεται στη συγγραφή του, τα όρια ανάμεσα στο παρελθόν και στο μέλλον, τη δική του ζωή και τη μυθοπλασία, τα όνειρα και τη μνήμη, γίνονται πιο θολά και δυσδιάκριτα.

ΕΝΑ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑ

Το 2046 είναι η πιο αισθαντική και φιλόδοξη στιγμή του Γουόνγκ Καρ Βάι. Η επιστημονική φαντασία του και η αισθητική τελειότητα των εικόνων του «συναντιούνται» σε άλλη μία ταινία του που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών. Όπως δήλωσε και ο ίδιος ο Γουόνγκ Καρ Βάι σχετικά: «Τα 100 Χρόνια Μοναξιάς ξεκινούν με μία πρόταση για ένα φανταστικό μέλλον από έναν άνθρωπο στο παρελθόν, αλλά ισχύει και για το παρόν. Αναρωτιόμουν αν κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει και με μία ταινία. Ξεκίνησα με τη διάσημη υπόσχεση ότι μετά την μεταβίβαση της κυριαρχίας του στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ δεν θα άλλαζε για 50 χρόνια. Σκέφτηκα ότι θα ήταν ενδιαφέρον να κάνω μια ταινία-μεταφορά γι’ αυτήν την υπόσχεση. Προσπάθησα να φανταστώ τι θα συνέβαινε σε μία πόλη, αν έπρεπε να μείνει απαράλλαχτη για 50 χρόνια. Έτσι γεννήθηκε αυτή η ταινία»

Στο 2046 όλοι ζουν μέσα στις αναμνήσεις τους, σχεδόν αιχμάλωτοι σε αυτές. Γιατί οι αναμνήσεις, όπως και ο ίδιος ο κινηματογράφος, μπορούν να παγώσουν τον χρόνο. Το κοινό έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί και πάλι τις αναμνήσεις αυτές απολαμβάνοντας στο απόλυτο πλέον, λόγω της αποκατάστασης, την αισθητική αρτιότητα των εικόνων του Γουόνγκ Καρ Γουάι, αλλά και το θρυλικό soundtrack με κυρίαρχο το τσέλο του Ουμεμπαγιάσι.

Κατά τη διαδικασία αποκατάστασης των ταινιών, βρεθήκαμε σε μεγάλο δίλημμα για το αν θα αποκαταστήσουμε τις ταινίες στη μορφή την οποία τις θυμάται το κοινό, ή σ’ αυτήν στην οποία τις είχα αρχικά οραματιστεί. Υπήρχαν τόσα πολλά που θα μπορούσαμε να αλλάξουμε και αποφάσισα τελικά να ακολουθήσω τη δεύτερη εκδοχή, η οποία αντιπροσωπεύει το πιο ζωντανό όραμά μου για τις ταινίες αυτές. Για τον λόγο αυτό, έγιναν οι παρακάτω αλλαγές.

Όπως λέει το γνωστό ρητό: «Κανείς δεν μπορεί να μπει δυο φορές στο ίδιο ποτάμι, γιατί ούτε το ποτάμι είναι το ίδιο μα ούτε και ο άνθρωπος».

Από την αρχή αυτής της διαδικασίας, τα λόγια αυτά μου υπενθυμίζουν να αντιμετωπίσω όλο αυτό σαν ευκαιρία να παρουσιάσω τις αποκατεστημένες αυτές κόπιες ως καινούρια δουλειά από ένα διαφορετικό στάδιο της καριέρας μου. Τώρα που είμαι στο τέλος της διαδικασίας, τα λόγια αυτά δεν έχουν πάψει να ισχύουν.

Προσκαλώ το κοινό να μοιραστεί μαζί μου αυτή τη νέα αρχή, μια και αυτές δεν είναι οι ίδιες ταινίες, μα ούτε κι εμείς είμαστε πια το ίδιο κοινό.

Γουόνγκ Καρ Βάι

Πρώτη δημοσίευση: 1 Ιουλίου 2021, 18:40
Ενημέρωση: 8 Ιουλίου 2021, 03:38
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συντάκτης: 
Τίτλος:
2046
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
129
Εταιρία διανομής: 
Release: 
1 Ιουλίου 2021

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ