Σύνοψη: Ο Μουσταφά και η γυναίκα του, η Σαλγουά, ζουν 200 μέτρα μακριά σε χωριά που τα χωρίζει το τείχος στη Λωρίδα της Γάζας.

Μία μέρα ο Μουσταφά δέχεται το τηλεφώνημα που τρέμει κάθε γονιός: ο γιος του έχει πάθει ένα ατύχημα. Τρέχει να περάσει από το ισραηλινό checkpoint, αλλά δεν του επιτρέπεται η είσοδος λόγω μιας ασήμαντης λεπτομέρειας. Η αγάπη του πατέρας όμως, δεν το βάζει κάτω και ο Μουσταφά θα κάνει τα πάντα για να φτάσει στο γιο του.

Άποψη: Ο Αmeen Nayfeh στην πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία καταπιάνεται με ένα θέμα που έχει σημαδέψει και εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τον τόπο του, το τείχος της Δυτικής Όχθης που χωρίζει τα ισραηλινά από τα παλαιστινιακά εδάφη. Στο επίκεντρο βρίσκεται ένας απεγνωσμένος πατέρας που κάνει τα πάντα για να ενωθεί με το γιο του και μέσα από την περιπέτειά του αυτή εκφράζεται βίωμα του Παλαιστινιακού λαού που καθημερινά καλείται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που λόγω του τείχους ορθώνονται μπροστά του.

Ο Παλαιστίνιος σκηνοθέτης βέβαια δεν πρωτοτυπεί στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει το παραπάνω θέμα και τα εμπόδια που συναντούν οι χωρισμένες οικογένειες της περιοχής. Η απόφαση του Μουσταφά να περάσει στην άλλη πλευρά του τείχους με τη βοήθεια λαθρεμπόρων που κάνει τα 200 μέτρα να μοιάζουν περισσότερο με ταινία δρόμου δεν προσθέτει ίχνος σασπένς και έντασης στην πλοκή. Και αυτό γιατί οι δυσκολίες που συναντά εκείνος και οι συνοδοιπόροι του κατά τη διάρκεια της παράνομης μετακίνησής τους έχουν ενταχθεί στην ιστορία με έναν τελείως τυποποιημένο τρόπο που αφήνει αναξιοποίητη την όποια δυναμική τους με αποτέλεσμα το ταξίδι του Μουσταφά και των υπολοίπων να μην αποδεικνύεται όσο περιπετειώδες θα περιμέναμε.

Το ίδιο σχηματικά αναπτύσσονται και οι συνεπιβάτες του ήρωα που καταλήγουν να παίζουν ένα σχεδόν διακοσμητικό και όχι ιδιαίτερα καθοριστικό για την αφήγηση ρόλο. Ακόμα όμως και τις στιγμές που το σενάριο αστοχεί (και είναι πολλές) είναι ξεκάθαρη η ειλικρίνεια των προθέσεων του σκηνοθέτη που καταφέρνει εντέλει να αποτυπώσει τον παραλογισμό που μετατρέπει διακόσια μόλις μέτρα σε μία διαδρομή διακοσίων χιλιομέτρων, ενώ ο Ali Suliman, τον οποίο συναντάμε στον πρωταγωνιστικό ρόλο, μας μεταδίδει με την ερμηνεία του όλη την αγωνία που κυριεύει έναν πατέρα μέχρι να βρεθεί στο πλευρό του γιου του.

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο μεγάλου μήκους του Ameen Nayfeh απέσπασε το βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ Βενετίας.   

Aναστασία Σταθά

Πρώτη δημοσίευση: 4 Νοε. 2021, 02:40
Ενημέρωση: 11 Νοε. 2021, 00:34
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τίτλος:
200 meters
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
96
Εταιρία διανομής: 
Release: 
4 Νοεμβρίου 2021

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Night of the Kings

Night of the Kings

Θα το βρείτε: Cinobo

Σύνοψη: Ένας νεαρός άνδρας στέλνεται στη “La Maca”, μια φυλακή χτισμένη μέσα στο δάσος...
1 ημέρα