Στην καρδιά του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, δύο νεαροί Βρετανοί στρατιώτες, ο Σκόφιλντ (Τζορτζ ΜακΚέι) και ο Μπλέικ (Ντιν-Τσαρλς Τσάπμαν) αναλαμβάνουν μια σχετικά δύσκολη και επικίνδυνη αποστολή. Σε μια μάχη ενάντια στο χρόνο, πρέπει να περάσουν στα εδάφη του αντιπάλου και να παραδώσουν ένα μήνυμα που θα σταματήσει μια θανάσιμη επίθεση σε εκατοντάδες στρατιώτες. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο αδερφός του Μπλέικ.

Ένα συναρπαστικό πολεμικό φιλμ, σίγουρα μέσα στα 5 κορυφαία της 20ετίας, μαζί με τα Hurt Locker, Dunkirk, Black Hawk Down, Letters from Iwo Jima & Hacksaw Ridge (και σίγουρα και το Inglourious Basterds αν θεωρηθεί πολεμικό με την κλασσική έννοια).

Ο Σαμ Μέντες υπογράφει (για πρώτη φορά στην καριέρα του) και το σενάριο μαζί με την Κρίστι Γουίλσον-Κερνς, βασισμένος σε αφηγήσεις του παππού του από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Έχει δομήσει την ταινία του με την ψευδαίσθηση ενός μονοπλάνου 119 λεπτών, κάτι που τεχνικά δεν ισχύει μεν, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι δείχνει περίπου έτσι και σε πολλές σκηνές σε καθηλώνει με τον αγώνα των δύο νεαρών για την επιβώση αλλά και την τέλεση του καθήκοντως που είναι ίσως πιο σημαντική και από τις ζωές τους. 

Η γεμάτη παλμό και αγωνιώδη κάδρα κινηματογραφησή του και η μαγική φωτογραφία του Ρότζερ Ντίκινς που απεικονίζει την κόλαση του πολέμου και το χτυποκάρδι της επιβίωσης σαν πίνακες με ανατριχιαστικές χρωματικές παλέτες, μαζί εντείνουν το σασπένς και προσφέρουν μια ατόφια οπτικο-ακουστική απόλαυση. 

Είναι τόσο προσηλωμένοι μάλιστα στον τεχνικό άθλο που καταφέρνουν (και για τον οποίο σίγουρα θα προταθούν για πολλά Όσκαρ και θα κερδίσουν τα περισσότερα από αυτά), ώστε τελικά αμελούν τις σεναριακές εξελίξεις και αδυνατίζουν την κεντρική ιστορία της ταινίας, γεμίζοντάς της με αρκετές κοινοτοπίες και ευκολίες στην πορεία των ηρώων μας προς τον αυτοσκοπό. Ένα φιλμ που τελικά δεν έχει μεν να προσθέσει πολλά στον πασιφιστικό διάλογο της κινηματογραφικής ιστορίας, αλλά θα ενταχθεί στην αννθολογία της ως ένα επικό επίτευγμα που βροντοφωνάζει την φρίκη και την ματαιότητα του πολέμου.

Πρώτη δημοσίευση: 9 Ιαν. 2020, 21:39
Ενημέρωση: 16 Ιαν. 2020, 14:20
Συντάκτης: 
Τίτλος:
1917
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
119
Εταιρία διανομής: 
Release: 
9 Ιανουαρίου 2020

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos