Βlancanieves

Στην εποχή του βωβού κινηματογράφου και στη χώρα του Φλαμένκο και των ταυρομαχιών το 1920, μια νεαρή κοπέλα υποφέρει από τη μητριά της και αποδρά συναντώντας μία ομάδα νάνων ταυρομάχων.
Βlancanieves - κριτική ταινίας

 

Aριστουργηματικό ρετρό μελόδραμα

Mε τον «Αρτίστα» να νικά πέρυσι στην κούρσα για τα Όσκαρ μια ταινία βασισμένη στην ζωή του σπουδαίου δημιουργού βωβών Ζορζ Μελιέ («Hugo»), δεν ήταν λίγοι εκείνοι που πίστεψαν σε ένα κινηματογραφικό τοπίο γεμάτο αναμνήσεις και σινεφιλική νοσταλγία της τότε «χρυσής εποχής».

Η «Χιονάτη» του Πάμπλο Μπέργκερ (σκηνοθέτη του ιδιόρρυθμου «Torremolinos 73») έρχεται να εδραιώσει την πίστη στο συναίσθημα μιας ιδιαίτερα ευπρόσδεκτης «αναπαλαίωσης».

Με οφθαλμοφανή γνώση της ουσίας του βωβού κινηματογράφου, ο εξαιρετικός 50χρονος Βάσκος δημιουργός συγκινεί με το old school μελόδραμα που στήνει με βάση την κλασσική ιστορία των αδερφών Γκριμ, μα πάνω απ’όλα παραδίδει ένα φιλμικό κομψοτέχνημα αξιοποιώντας στο έπακρο όλα τα πλεονεκτήματα του μη ομιλώντος κινηματογράφου. Βασισμένος στα ιδιαίτερα εκφραστικά πρόσωπα των πρωταγωνιστών του (την «κακιά» Μαριμπέλ Βερντού θα την θυμάστε από το «Θέλω και τη μαμά σου...», ενώ σίγουρα θα ξαναδούμε την προσωπάρα της πρωτοεμφανιζόμενης Μακαρένα Γκαρσία!), στο ιδανικό μουσικό τέμπο του Αλφόνσο Βιγιαλόνγκα και την εξαίσια φωτογραφία του Κίκο Ντε Λα Ρίκα, μαζί και μια πινελιά από kinky ερωτισμό, ο Μπέργκερ γοητεύει έστω και αν σεναριακά δεν τολμά και στηρίζεται στην safe δομή του παραμυθιού.

Ένα νοσταλγικό δράμα ρετρό αισθητικής προς την «χρυσή εποχή» του Χόλιγουντ..

Απόστολος Κίτσος

Πρώτη δημοσίευση: 28 Μαρτίου 2013, 14:01
Ενημέρωση: 3 Απριλίου 2013, 19:36
Τίτλος:
Βlancanieves (Χιονάτη)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
104
Εταιρία διανομής: 
Release: 
28 Μαρτίου 2013

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos