Two mothers

Η Ροζ και η Λιλ, κολλητές από πιτσιρίκες, κάθε χρόνο περνούν μαζί τις καλοκαιρινές διακοπές τους. Όμως, φέτος τα πράγματα θα αλλάξουν, καθώς ο Ίαν, ο γιος της Λιλ, θα εξομολογηθεί στη Ροζ τον έρωτά του για εκείνη...
Two mothers - κριτική ταινίας

Το "όνειρο" του Παπακαλιάτη

Το «Two Mothers» είναι μια ταινία, την οποία ο... Παπακαλιάτης θα σκότωνε για να την έχει γυρίσει εκείνος. Η, έστω, για να την κάνει τηλεοπτική σειρά (που, εδώ που τα λέμε, προλαβαίνει ακόμα).

Βλέπετε, η συνέχεια της ιστορίας, έχει ως εξής: ο Τομ, ο γιος της Ροζ, πιάνει -σχεδόν- στα πράσα τη μαμά του με γιο της Λιλ και ΟΠΩΣ ΘΑ ΕΚΑΝΕ Ο ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ, πάει στη Λιλ και, αφού την κατακεραυνώνει με την αποκάλυψη του όλου σκηνικού, στη συνέχει της λέει (μέσες-άκρες) «σειρά μας τώρα»! Φυσικά, εκείνη, αν και σε πρώτη φάση δείχνει διστακτική, δεν αργεί να... «υποκύψει». Μάλιστα. Όπως αντιλαμβάνεστε, μετά από μια τέτοια εισαγωγή, χρειάζονται ιδιαίτερα λεπτοί χειρισμοί, ώστε να αποφευχθεί ο... κλαυσίγελος.

Ευτυχώς, η Αν Φοντέν κατορθώνει για ένα μεγάλο μέρος της ταινίας να χειριστεί με αρκετή ψυχραιμία και διακριτικότητα την κατάσταση και, χάρη και στις θαυμάσιες ερμηνείες της Ναόμι Γουότς (κορμάρα), της Ρόμπιν Ράιτ (αυτή να δεις κορμάρα!), αλλά και του Ξαβιέ Σαμουέλ, ο οποίος υποδύεται τον Ίαν, τον άνθρωπο, δηλαδή, που τα ξεκίνησε όλα, το «Two Mothers» παρακολουθείται με αμείωτο ενδιαφέρον.

Βέβαια, από τη στιγμή που μιλάμε για μια ταινία η οποία βασίζεται σε βιβλίο της φανατικής φεμινίστριας Ντόρις Λέσινγκ (ο πρωτότυπος τίτλος του οποίου είναι «Δυο Γιαγιάδες»...), το «ζουμί» της υπόθεσης βρίσκεται στο δεύτερο μισό, όπου, μεταξύ άλλων, παρακολουθούμε το πως οι δύο φιλενάδες χειρίζονται το ενδεχόμενο οι γιοι τους να αρχίζουν να συναναστρέφονται κοπέλες της ηλικίας τους. Κι εκεί είναι που η Φοντέν, όσο κι αν προσπαθεί, δεν μπορεί να αποφύγει κάποιες καταστάσεις, που προκαλούν από αμηχανία μέχρι... ασυγκράτητο γέλιο στο θεατή. Κάτι που, πάντως, οφείλεται κατά κύριο λόγο στους διαλόγους που υπογράφει ο πολύπειρος (και βραβευμένος με Όσκαρ για τη δουλειά του στις «Επικίνδυνες Σχέσεις») Κρίστοφερ Χάμπτον.

Το φινάλε της ταινίας έρχεται να σώσει την κατάσταση, προσφέροντας μια –ουτοπική να την πούμε;- λύση στην ιστορία. Η οποία, όμως, με βάση τα όσα προηγήθηκαν, δικαιώνει τους τέσσερις πρωταγωνιστές και παράλληλα αφήνει μια γεύση ικανοποίησης στο θεατή, που βρίσκεται απέναντι σε μια κάθε άλλο παρά συμβατική εξέλιξη.

Σειρά του Παπακαλιάτη τώρα!

Χάρης Παπαπαναγιώτου

Πρώτη δημοσίευση: 30 Μαΐου 2013, 12:47
Ενημέρωση: 6 Ιουνίου 2013, 15:17
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τίτλος:
Two mothers (Ιδιαίτερες αδυναμίες)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
100
Εταιρία διανομής: 
Release: 
30 Μαϊου 2013

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ