Thor: The dark world

Ο Thor παλεύει να σώσει τη Γη και τους Εννέα Κόσμους από ένα μυστηριώδη εχθρό που υπάρχει πριν από το ίδιο το σύμπαν, καθώς μια αρχαία φυλή με αρχηγό τον εκδικητικό Malekith σκοπεύει να βυθίσει τα πάντα στο σκοτάδι.
Thor: The dark world - κριτική ταινίας

Πιο εκρηκτικό και αστείο από το πρώτο

Ο νέος "Thor" διαδραματίζεται λίγο καιρό μετά τα γεγονότα του απολαυστικού "Avengers Assemble", όπως και ο τρίτος "Iron Man" που προηγήθηκε κατά μερικούς μήνες, γεγονός το οποίο έχει τα καλά του (ορισμένα επιτυχημένα inside jokes, όπως το cameo του Captain America), αλλά και τα κακά του (ο Λόκι παραμένει έγκλειστος στη φυλακή του Ασγκαρντ και, άρα, εκτός δράσης για τη μισή, σχεδόν, ταινία).

Το βασικό του πρόβλημα, ωστόσο, είναι το ότι σεναριακά "μεγαλοπιάνεται". Λογικό, θα μου πείτε, καθώς μιλάμε για έναν υπερήρωα, ο οποίος προέρχεται από άλλον πλανήτη. Όμως το πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση εντείνεται, επειδή ακριβώς έχει προηγηθεί το "Avengers Assemble". Στο "Iron Man 3", για παράδειγμα, οι σεναριογράφοι φρόντισαν να στήσουν μια πλοκή η οποία αφορούσε τον κεντρικό ήρωα σε προσωπικό επίπεδο. Στην περίπτωση του "Thor: The Dark World", ωστόσο, έχουμε έναν εξαιρετικά απειλητικό κακό, τον Μάλεκιθ, ο οποίος θέλει να βυθίσει στο σκοτάδι ολόκληρο το σύμπαν. Και, όπως εξελίσσεται η δράση, κάποια στιγμή φτάνει μια ανάσα από το να τα καταφέρει. Τι πιο λογικό, λοιπόν, από το να αναρωτηθείς "τι κάνει η ΑΣΠΙΔΑ;" και "που είναι οι υπόλοιποι Avengers, να βοηθήσουν την κατάσταση;".

Είναι γεγονός, πάντως, είναι ότι το νέο "Thor" κυλάει νεράκι, με τη δράση να είναι σαφώς πιο εκρηκτική και ενδιαφέρουσα από την πρώτη ταινία, ιδίως στις σεκάνς πολεμικών συρράξεων που διαδραματίζονται στον Άσγκαρντ και στο Λονδίνο. Επίσης, τα ειδικά εφέ είναι ακόμη πιο εντυπωσιακά και πιο ευρηματικά (προσωπικό αγαπημένο εφέ, η "απορροφητική" χειροβομβίδα των Σκοτεινών Ξωτικών του Μάλεκιθ), ενώ όσον αφορά στις ερμηνείες, για μια ακόμη φορά ο Χίντλστον κλέβει με χαρακτηριστική άνεση την παράσταση ως -βαθιά πληγωμένος- Λόκι, τη στιγμή που ο Χέμσγουορθ αποδεικνύει για πολλοστή φορά, με την εν γένει παρουσία του, πως γεννήθηκε για να υποδύεται τον μακρυμάλλη Νορβηγό θεό των κεραυνών και δικαιωματικό κάτοχο του πανίσχυρου σφυριού του Άσγκαρντ.

Και, πέρα απ' όλα τ' άλλα, ο νέος "Thor" είναι και πολύ πιο αστείος από τον πρώτο. Ό,τι ακριβώς χρειαζόταν, δηλαδή, ώστε να αντισταθμιστεί η θυσία βασικών χαρακτήρων στο πεδίο της μάχης. Σε αυτό βοηθάει και η σαφώς μεγαλύτερη εμπλοκή του χαρακτήρα της Τζέιν Φόστερ (Πόρτμαν) στα τεκταινόμενα, επιφυλάσσοντάς μας στιγμές ξεκαρδιστικού χιούμορ, όπως εκείνη όπου δέχεται μια... ολότελα αναπάντεχη κλήση στο κινητό της!

Δεν χωρά αμφιβολία ότι με το "Thor: The Dark World" περνάς καλά. Όμως, με το που τελειώνει, το μόνο που σκέφτεσαι, είναι πότε με το καλό θα βγει το sequel των "Avengers"...

Χάρης Παπαπαναγιώτου

Πρώτη δημοσίευση: 21 Νοε. 2013, 12:14
Ενημέρωση: 28 Νοε. 2013, 11:47
Τίτλος:
Thor: The dark world (Thor 2: Ο σκοτεινός κόσμος)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
113
Εταιρία διανομής: 
Release: 
21 Νοεμβρίου 2013

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos