Ο υπνωτιστής

Μια σκοτεινή κρύα βραδιά του Δεκεμβρίου, ο διάσημος ψυχίατρος Έρικ Μπαρκ, θα ξυπνήσει από ένα τηλεφώνημα από τον ντετέκτιβ Τζόνα Λίνα, ο οποίος θα ζητήσει τη βοήθειά του για ένα μικρό αγόρι που είναι αναίσθητο με βαρύ τραύμα. Ο Τζόνα θα πείσει τον Έρικ να επικοινωνήσει με το αγόρι μέσα από τον υπνωτισμό, έτσι ώστε να βρουν ποιος κρύβεται πίσω από την άγρια δολοφονία των γονιών και της μικρότερης αδερφής του αγοριού, καθώς και να ανακαλύψουν που βρίσκεται η εξαφανισμένη μεγαλύτερη αδερφή του
Ο υπνωτιστής

Generic σκανδιναβικό θρίλερ

Η πρόταση της Σουηδίας για τα φετινά βραβεία Όσκαρ εύκολα κατατάσσεται στα ενδιαφέροντα θρίλερ εγκλήματος και αστυνομικής διαδικασίας του 2012 και σίγουρα θα ικανοποιήσει τους φανς του είδους, χωρίς όμως να τους ενθουσιάσει.

Οι εντυπωσιακές εναέριες εικόνες της παγωμένης Στοκχόλμης μπορεί να δημιουργούν την κατάλληλη ατμόσφαιρα για την εξέλιξη της πλοκής αλλά η τελευταία ενίοτε παραμένει επίσης παγωμένη σε έναν αργό ρυθμό και ένα subplot που δίνει μεν βάθος στον χαρακτήρα του ψυχολόγου αλλά αφήνει απέξω εν πολλοίς τον ντετέκτιβ. Έτσι η ισορροπία των προσώπων που οδηγούν την αφήγηση διαταρράσεται αφαιρώντας πόντους από το φιλμ που ωστόσο τα καταφέρνει μια χαρά όσον αφορά στο σασπένς και το μυστήριο που κρατούν καλά ως το τέλος.

Σκοτεινό και παιγμένο με επάρκεια, το σενάριο δεν επιφυλάσσει εκπλήξεις, έχει σοβαρές τρύπες και είναι μάλλον προβλέψιμο. Στο σύνολο μια ταινία που θα μπορούσε να είναι κάτι καλύτερο αν λάβει κανείς την προσεγμένη - και ακριβή - παραγωγή, αλλά που δεν καταφέρνει να είναι τίποτα παραπάνω από μια γυαλιστερή κόπια άλλων αντίστοιχων σκανδιναβικών θρίλερ που είναι πολύ της μόδας τα τελευταία χρόνια.

Μιχάλης Κωνσταντέλλης

Πρώτη δημοσίευση: 4 Ιουλίου 2013, 12:58
Ενημέρωση: 11 Ιουλίου 2013, 11:20
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τίτλος:
Ο υπνωτιστής (Hypnotisoren)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
122
Εταιρία διανομής: 
Release: 
4 Ιουλίου 2013

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tulip
16387
Tanweer
15288
Feelgood
7264
Feelgood
1977