Liberal arts

Όταν ο τριαντάχρονος Jesse καλείται πίσω στο σχολείο που σπούδασε, ερωτεύεται μια 19χρονη φοιτήτρια και βρίσκεται αντιμέτωπος με μια ισχυρή έλξη που αναδύεται μεταξύ τους.
Liberal arts - κριτική ταινίας

Στην παγίδα του στερεότυπου

Το χαμηλόφωνο αυτό φιλμ προσπαθεί να αγγίξει το στερεότυπο της κρίσης των 35, με ανάλαφρο και στρωτό τρόπο, αναπαράγοντας με τη σειρά του διάφορες τυπικές αφηγηματικές φόρμες, ίσως αναπόφευκτα, αφού μιλάμε για τον επικρατούντα τύπο ανθρώπου στο δυτικό κόσμο. Γεννιούνται σκέψεις πάνω στο τι σημαίνει ωρίμανση-αν υπάρχει τελικά κάτι τέτοιο, ή αν κάθε στιγμή έχει μόνο τον αυτοτελή σκοπό της παρουσίας της στο σύννεφο στιγμών της προσωπικής ιστορίας κάθε ανθρώπου.

Ο ήρωάς μας εδώ δυσκολεύεται να ζήσει, αφού έχει εγκλωβιστεί σε έναν αόρατο σκοπό της ύπαρξής του, επιβεβλημένο από τον τρόπο ζωής που έχει επικρατήσει, που όμως του είναι ασαφής και τον μπερδεύει. Τα βήματά του τον φέρνουν στο Πανεπιστήμιο όπου κάποτε φοιτούσε, για να κλείσουν κάποιοι κύκλοι και να ανοίξουν κάποιοι άλλοι, να απομυθοποιηθούν πρόσωπα και καταστάσεις και να τσαλακωθεί το περίβλημα από σελίδες που είχε χτίσει γύρω του, ώστε να αφεθεί στην επαφή με τους άλλους. Δυστυχώς είναι, ταυτόχρονα, παρούσα, η αναπαραγωγή άλλων επιφανειακών αναπαραστάσεων ανθρώπων και σχέσεων, όπως η καθηγήτρια λογοτεχνίας που στο βάθος είναι δυστυχισμένη ή ο ρομαντικός φοιτητής με αυτοκτονικές τάσεις,

Στην εκπνοή της ταινίας, η ηρεμία που δίνει η πραγματική άνεση μεταξύ ανθρώπων απλώνεται, μαζί με την αίσθηση οτι οι σχέσεις είναι νησίδες μεγαλώματος και όχι δεσμεύσεις υπαγορευμένες από κάτι αόρατο και αγχωτικόΩστόσο, η αμηχανία που προκαλεί η γρήγορη και αναμενόμενη τακτοποίηση των καταστάσεων που περιβάλλουν τον ήρωα προβληματίζει και ξενίζει, πέφτοντας, ως προς της λύση, στην παγίδα ίσως του ίδιου στερεότυπου που γίνεται προσπάθεια να ανατραπεί.

Εύη Αβδελίδου

Πρώτη δημοσίευση: 30 Οκτ. 2013, 20:08
Ενημέρωση: 7 Νοε. 2013, 09:51
Τίτλος:
Liberal arts (Liberal arts)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
97
Εταιρία διανομής: 
Release: 
31 Οκτωβρίου 2013

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
21 hours

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos