Just the wind

Η Μάρι ζει με τον ανάπηρο πατέρα της και τα δύο της παιδιά σε μια καλύβα στο δάσος, έξω απ’ την πόλη. Ζουν φτωχικά, όπως και οι περισσότεροι Ρομά γείτονές τους.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ταινία «Άνεμος Ψυχής» του Μπενς Φλιγκάουφ πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Βερολίνου 2012 αποσπώντας ενθουσιώδεις κριτικές τόσο από το κοινό όσο και από δημοσιογράφους, και κερδίζοντας την Αργυρή Άρκτο Καλύτερης Ταινίας και τα Βραβεία Ειρήνης και Διεθνούς Αμνηστίας. Η πέμπτη ταινία του Μπενς Φλιγκάουφ άρεσε στη Μπερλινάλε και αγοράστηκε από τους διανομείς δεκάδων χωρών ανά τον κόσμο, ενώ ζητήθηκε να παιχτεί και σε πολλά φεστιβάλ.

Δυο ακόμη σημαντικές διακρίσεις που έλαβε η ταινία ήταν: αποτέλεσε την επίσημη πρόταση της Ουγγαρίας για το Όσκαρ Ξένης Ταινίας 2013, ενώ βρέθηκε στους τρεις φιναλίστ για το Βραβείο LUX 2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παίζοντας σε δεκάδες ευρωπαϊκά φεστιβάλ, από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2012 (Φεστιβάλ Βενετίας κ.ά.) Βραβεία επίσης κέρδισε στα Φεστιβάλ Κωνσταντινούπολης (FACE Award) και Παρισιού (Jury Grand Prix). Προβλήθηκε ακόμη στα Φεστιβάλ Λονδίνου, Τορόντο, Καρλόβι Βάρι, Σίδνει, Λος Άντζελες, Ρίο Ντε Τζανέιρο, Ταιβάν, Στοκχόλμη, Les Arcs στη Γαλλία, Πόρτλαντ κ.ά.

Τέλος συμπεριλήφθηκε στην τελική ψηφοφορία για τα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Μεταξύ άλλων, ο «Άνεμος Ψυχής» έχει βρει διανομή στην Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ταϊβάν και αναμένεται στη Σλοβενία, τη Γαλλία κ.ά. Στην Ελλάδα πραγματοποίησε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2012 (ως «Μονάχα ο Άνεμος»), στα πλαίσια ειδικής εκδήλωσης για το Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πρώτη δημοσίευση: 21 Μαρτίου 2013, 10:59
Ενημέρωση: 19 Απριλίου 2013, 23:16
Τίτλος:
Just the wind (Άνεμος ψυχής)
Είδος: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
87
Εταιρία διανομής: 
Release: 
21 Μαρτίου 2013

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos