This… is… Τάρταρα!
Μπορεί να ακουστεί κλισέ, αλλά κάπου στα βάθη των «Αθανάτων» υπάρχει μια πραγματικά καλή ταινία, η οποία πασχίζει να αναδυθεί στην επιφάνεια. Άλλωστε, υπάρχουν λεπτομέρειες που σου δίνουν να καταλάβεις από πολύ νωρίς, πως δεν έχεις να κάνεις με μια ακόμη πομπώδη εφετζίδικη χολιγουντιανή… ξεπέτα τύπου «Τιτανομαχία», όπως η χρήση αρχαίων ελληνικών στους διαλόγους ανάμεσα στις ιέρειες και η προσφώνηση των Ελλήνων ως «Hellenics» αντί του κλασικού «Greeks».
Με ένα σενάριο που συνυπογράφουν τα αδέλφια και… 100% Έλληνες(!) σύμφωνα με το IMDB Τσάρλι και Βλας Παρλαπανίδης, το οποίο αναμιγνύει ποικίλα στοιχεία από την ελληνική μυθολογία, δίνοντας έμφαση στη συνήθεια των Ολύμπιων Θεών να επεμβαίνουν κατά βούληση στις ζωές των θνητών, καθορίζοντας πολλές φορές τη μοίρα τους, οι «Αθάνατοι» καταφέρνουν και διατηρούν ένα μίνιμουμ ενδιαφέρον στην πορεία τους προς την πολυαναμενόμενη κορύφωση, όπου λαμβάνει χώρα η αδυσώπητη αναμέτρηση ανάμεσα στον Θησέα και τον Υπερίωνα, με φόντο την απόδραση των Τιτάνων από τα Τάρταρα.
Σε αυτό βοηθάει, βέβαια, και η – για μια ακόμη φορά – ιδιαίτερα εμπνευσμένη σκηνοθετική ματιά του Ταρσέμ Σινγκ («Το Κελί»), ο οποίος ναι μεν αναβιώνει τη γενικότερη αισθητική και οπτική των «300» του Ζακ Σνάιντερ, καθώς οι παραγωγοί είναι κοινοί και στις 2 ταινίες, τη συνδυάζει όμως με τις προσφιλείς στιλιστικές του ακρότητες, οι οποίες είναι ιδιαίτερα εμφανείς στην όλη προσέγγιση του Δία και των υπολοίπων κατοίκων του Ολύμπου – ιδίως σε σύγκριση με τους αποκρουστικούς Τιτάνες. Έτσι, οι σκηνές όπου οι – νεότατοι όλοι τους παρακαλώ! - Ολύμπιοι Θεοί μπαίνουν στη μάχη είναι και οι πιο εντυπωσιακές της ταινίας, γεμάτες εφετζίδικα ακροβατικά και λουσμένες σε αγνό… ψηφιακό αίμα, τη στιγμή που οι αντίστοιχες με πρωταγωνιστή τον Υπερίωνα ζέχνουν… βαρβατίλα.
Και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν στιγμές όπου δεν αποφεύγονται κάποια ανεπιθύμητα γελάκια, ο γερόλυκος Μίκι Ρουρκ ως αιμοδιψής Βασιλιάς Υπερίωνας, η πανέμορφη Φρίντα Πίντο ως παρθένα μάντισσα Φαίδρα και, κυρίως, ο πολλά υποσχόμενος Χένρι Καβίλ ως ατρόμητος Θησέας, συνθέτουν ένα… αξιόμαχο πρωταγωνιστικό τρίο που διατηρεί τους «Αθάνατους» ένα σκαλί πιο πάνω από το μέσο όρο ανάλογων Greek mythology friendly παραγωγών. Σίγουρα δεν πρόκειται για τους νέους «300», αλλά ευτυχώς είναι σαφώς καλύτερο από την «Τίτανομαχία».
Και πολύ πιο… sexy!!
Χάρης Παπαπαναγιώτου
ΣΧΟΛΙΑ
Εμφάνιση σχολίων