The Hobbit: An Unexpected Journey

Ο Πίτερ Τζάκσον παρουσιάζει την πρώτη από τις τρεις ταινίες που θα αποτελέσουν την κινηματογραφική μεταφορά του μυθιστορήματος φαντασίας του Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν, "Χόμπιτ".
The Hobbit: An Unexpected Journey  - κριτική ταινίας

 

Απόλυτο φαν

To «Hobbit» του Πίτερ Τζάκσον μπορεί να συγκριθεί μόνο με τον «Αρχοντα των Δαχτυλιδιών». Με τίποτε άλλο εκεί έξω. Οχι απλά γιατί είναι ανώτερο, απλά γιατί δεν μοιάζει με τίποτε άλλο. Και εγώ δηλώνω κάτοικος «Μέσης Γης» εδώ και δέκα χρόνια και μετά δεκάδες προβολές της καλύτερης τριλογίας που έγινε ποτέ (ο Ιντι ήθελε και τέταρτη...).

Η ανησυχία αφού ανακοινώθηκε η νέα τριλογία-prequel, είχε να κάνει με την «αστάθεια» του Τζάκσον μετά τον «Αρχοντα» (King Kong, Lovely bones). Η κρυφή ελπίδα ήταν να ξεπεράσει τον εαυτό του, κάτι μου έμοιαζε ακατόρθωτο και άδικο για έναν δημιουργό που κατάφερε να παραδώσει ένα έργο σαν την τριλογία του Δαχτυλιδιού.

Ακολουθώντας τη γραμμή της πρώτης ταινίας με την «Συντροφιά», 13 νάνοι, ένα χόμπιτ και ένας μάγος, ξεκινούν το ταξίδι τους. Εκείνη η ταινία είχε ένα πολλούς διαφορετικούς χαρακτήρες, αυτή έχει νάνους και χόμπιτ. Πολλοί μίλησαν για βαρετή πρώτη ώρα, αλλά αν γινόταν το αντίθετο θα κατηγορούσαν τον Τζάκσον πως «ξεπετάει» τους νέους χαρακτήρες του. Και βέβαια υπάρχει η αίσθηση του déjà vu. Τι έπρεπε όμως να κάνει ο Τζάκσον, μιούζικαλ; Ολα τα δυνατά στοιχεία επιστρέφουν και μένει να δούμε τις δύο συνέχειες για να βγει το τελικό συμπέρασμα.

Μετά όμως από 2 ώρες και 40 λεπτά απόλυτου φαν και στιγμές άκρατου θαυμασμού, οφείλεις να ξεχάσεις τη σύγκριση και να ξαναπερπατήσεις στα πράσινα λιβάδια και τα αφιλόξενα βουνά της Μέσης Γης.

Οι σκηνές δράσης είναι πολλαπλάσιες. Ο δράκος Smaug εμφανίζεται χωρίς να τον βλέπουμε, η σκηνή με τους πετρωμένους γίγαντες, η τελική μάχη-χορογραφία των νάνων μέσα στο άντρο των γκόμπλιν εξουθενωτική –με την καλή έννοια- και η σεκάνς με το Γκόλουμ απλά φανταστική.  Η εμφάνιση χαρακτήρων και πολλών τρικ –κυρίως από Γκάνταλφ- από τα παλιά (ή σωστότερα από το... μέλλον) φέρνει χαμόγελα στους φαν.

Μειονεκτήματα; Οι απόπειρες χιούμορ είναι άλλοτε πετυχημένες, άλλοτε όχι. Τουλάχιστον δεν πέφτουν χαμηλά, απλά δεν λειτουργούν, όπως ο τρελο-μάγος στη μέση του δάσους. Η διάρκεια; Θα μπορούσε να είναι μικρότερη, αλλά προσωπικά, ο χρόνος πέταξε όπως η κάμερα πάνω από ποτάμια και βουνά...

Ο Μάρτιν Φρίμαν ως Μπίλμπο Μπάγκινς είναι η ανθρώπινη καρδιά της ταινίας. Κερδίζει τη μάχη με τον Φρόντο απλά γιατί είναι καλύτερος ηθοποιός. Αν ο Τζάκσον έψαχνε ένα πρόσωπο να σταθούμε πλάι του μέχρι το τέλος, το βρήκε. Ο Ρίτσαρντ Αρμιταζ ως ηγέτης νάνος, Θόριν, είναι επιβλητικός.

 Το «Hobbit» έχει όσα περιμένεις από τον Τζάκσον και ακόμα περισσότερα. Οταν σου χτυπάει την πόρτα ένα παλιός και πιστός φίλος, του ανοίγεις και του λες να κάτσει όσο θέλει!

Το High Frame Rate

H νέα τεχνολογία μας φάνηκε σαν την αρχή του του 3D. Kάθε αρχή και δύσκολη. Και μόνο το γεγονός ότι θα υπάρχουν προβολές σε αναλογία 1 προς 7 αίθουσες παγκοσμίως, δείχνει πως ακόμα δεν υπάρχει 100% εμπιστοσύνη. Αρχικά, θες 20, 30 λεπτά να προσαρμοστείς. Να της δώσεις την ευκαιρία να αποκαλύψει τι είναι. Υπάρχουν στιγμές που θες να πηδήξεις στην οθόνη και να τρέξεις. Αν κάπνιζες την πίπα του Γκάνταλφ, ίσως να το έκανες. Η καθαρότητα της εικόνας είναι εντυπωσιακή. Θυμίζει την high definition τεχνολογία της TV και αυτό δεν είναι πάντα καλό. Με συν και πλην, με τα πρώτα να είναι περισσότερα...

Γιάννης Λυμπέρης 

Πρώτη δημοσίευση: 13 Δεκ. 2012, 15:04
Ενημέρωση: 20 Δεκ. 2012, 15:32
Τίτλος:
The Hobbit: An Unexpected Journey (Χόμπιτ: Ένα Αναπάντεχο Ταξίδι)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
169
Εταιρία διανομής: 
Release: 
13 Δεκεμβρίου 2012

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Spentzos
14966
Feelgood
13837
Tanweer
8254
Tanweer
6294
Dogman, από την Spentzos Dogman, από την Spentzos