The Grey

Ένα αεροπλάνο που μεταφέρει εργάτες από ένα διυλιστήριο πετρελαίου στην Αλάσκα συντρίβεται στην αρκτική τούνδρα. Μόνο οκτώ άντρες επιζούν από το δυστύχημα. Παρά τα σοβαρά τους τραύματα και το αμείλικτο κρύο που τους περιβάλλει, προσπαθούν να γλυτώσουν από τους λύκους για να φτάσουν στον πολιτισμό.
The Grey - κριτική ταινίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ιδέα για την ταινία γεννήθηκε στο μυαλό του σκηνοθέτη Τζο Κάρναχαν όταν πρωτοδιάβασε ένα διήγημα του Ίαν Μακένζι Τζέφερς με τίτλο “Ghost Walker”. Ο Τζέφερς ετοίμασε ένα πρόχειρο σενάριο με βάση την ιστορία του και ο Κάρναχαν πέρασε τα επόμενα τέσσερα χρόνια διαμορφώνοντας τους χαρακτήρες και την αφηγηματική εξέλιξη. «Μου πήρε πολύ χρόνο, αλλά η ιστορία κέντρισε βαθιά το ενδιαφέρον μου. Αντικατοπτρίζει τι είναι τελικά σημαντικό και πολύτιμο για τον άνθρωπο» εξηγεί ο σκηνοθέτης. Καθώς εξελισσόταν το σενάριο, η αρχική ιστορία διευρύνθηκε για να συμπεριλάβει μέσα της υπαρξιακά ερωτήματα: «Αναζητούσα κάτι με βαθύτερο νόημα, που θα έθετε ερωτήματα πάνω στη φύση, τη ζωή και το θεό. Ήθελα να δείξω τους ανθρώπους σαν παρείσακτους, να αποτυπώσω τη σύγκρουση ανάμεσα στη βιομηχανία και το φυσικό κόσμο».

MOVE IT

Παρακολουθώντας το trailer, είσαι σχεδόν σίγουρος ότι ξέρεις τι θα δεις: τον Λίαμ Νίσον να παλεύει με τους λύκους. Και να νικάει. Ε, λοιπόν, δεν είναι ακριβώς έτσι. Tις σκηνές δράσης τις έχει φυσικά και είναι ορισμένες εξαιρετικές και έντονες (όπως η σκηνή της πτώσης του αεροπλάνου), άλλωστε ο Κάρναχαν το έχει (The A-team, Smoking aces). Αν θυμηθείς λίγο καλύτερα όμως, ο Κάρναχαν έχει κάνει και το πιο εσωτερικό (και εξαιρετικό) Narc, επομένως δεν πρέπει να σε εκπλήξει η προσπάθειά του να παραδώσει ένα περισσότερο υπαρξιακό θρίλερ, μια κατά κάποιο τρόπο ενδοσκόπηση των ηρώων του για το αν θα επιλέξουν να παλέψουν για τη ζωή τους ή να αφεθούν να πεθάνουν, γνωρίζοντας εξ αρχής ότι βρίσκονται σε ένα αφιλόξενο τοπίο, με τους "γηπεδούχους" λύκους να μην τους φοβούνται, αντιθέτως να επιδιώκουν με την παραμικρή ευκαιρία να τους κατασπαράξουν.

Στημένο πάνω στον Λίαμ Νίσον (που για μία ακόμη φορά είναι επαρκέστατος και δίνει μια πιο εσωτερική διάσταση στον ρόλο του), το The Grey χάνει ωστόσο την ευκαιρία να απογειωθεί διότι το υπόλοιπο καστ δεν είναι ανάλογων δυνατοτήτων και μάλλον κάπου εδώ ο Κάρναχαν υπερεκτίμησε τις δυνατότητές του. Παρ'όλα αυτά, το φιλμ αξίζει: Στήνει μια μικρογραφία ανθρώπινης κοινωνίας με πολλά κλισέ μεν, αλλά που τελικά λειτουργεί και καταφέρνει να παραδώσει μια περιπέτεια που δεν χαρακτηρίζεται γραφική, αλλά ρολάρει ειδικά στις σιωπές της δίνοντας τον εσωτερικό τόνο που την κάνει να διαφοροποιείται από τα συνηθισμένα και αναμενόμενα.

Joker

Πρώτη δημοσίευση: 23 Φεβ. 2012, 15:00
Ενημέρωση: 5 Ιουλίου 2012, 20:27
Τίτλος:
The Grey (The Grey)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
117
Εταιρία διανομής: 
Release: 
23 Φεβρουαρίου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
38156
Spentzos
8900
Spentzos
8809
Summer
2854
BONEYARD | ΑΝΕΞΙΧΝΙΑΣΤΟΙ ΦΟΝΟΙ, από την Spentzos BONEYARD | ΑΝΕΞΙΧΝΙΑΣΤΟΙ ΦΟΝΟΙ, από την Spentzos