Great Expectations

Ο Πιπ ένα ορφανό δεκάχρονο αγόρι, ο οποίος προέρχεται από την εργατική τάξη, βοηθά έναν κατάδικο να δραπετεύσει. Δέκα χρόνια αργότερα, ο Πίπ μαθαίνει ότι έχει κληρονομήσει μια τεράστια περιουσία, από έναν άγνωστο ευεργέτη, κάτι το οποίο θα τον αναγκάσει να εγκαταλείψει τη δουλειά του και να μετακομίσει στο Λονδίνο.

Great Expectations - κριτική ταινίας

Αγγλικό πάθος, ακόρεστη φιλοδοξία

Ίσως η επιθυμία και η προσδοκία γεννήθηκαν για να συγκρουστούν. Οι φιλόδοξες αλλά εν τέλει αμφιλεγόμενες μεταφορές του ομότιτλου με την ταινία και σχεδόν ταλαιπωρημένου από αυτές μυθιστορήματος του Charles Dickens, μας έχουν διδάξει να μην έχουμε “Μεγάλες Προσδοκίες” ίσως επιβεβαιώνοντας το “δίδαγμα” του έργου.

Η παρούσα, κινηματογραφημένη με ...αγγλικό πάθος, εκδοχή, δεν αποτελεί εξαίρεση. Εδώ η έμφαση δίνεται στις ενδογενείς ψυχολογικές διεργασίες του πρωταγωνιστή, με αρκετά πιστό τρόπο στο μυθιστόρημα, κάτι αναμενόμενο αφού πρόκειται για παραγωγή του αξιοσέβαστου ΒΒC. H φωτογραφία είναι ιδιαίτερα γήινη, ίσως αντισταθμίζοντας τις ανεδαφικές προσδοκίες του πρωταγωνιστή μας, σκοτεινή στη συνδιαλλαγή με τους άντρες και φωτεινή, αποπροσανατολιστικά, αλλά προφητικά για το τέλος, στις συνδιαλλαγές με την Εστέλλα. Ολα αυτά κάτω από το επιβλέπον βλέμμα της εξαιρετικής Helena Bonham Carter, αγκαλιασμένης με τον αιώνιο μνηστήρα της, τον καθρέφτη της.

Όμως, οι λέξεις είναι το κύριο όχημα για την έκφραση της ακόρεστης φιλοδοξίας, πολύ περισσότερο από τις εκφράσεις του προσώπου του ηθοποιού, κάτι που περιορίζει το εύρος συναισθημάτων που ακουμπούν στο θεατή. Ακόμη, ο κατακερματισμός της αφήγησης σε τόσα πρόσωπα μάλλον δυσκο- λεύει την παρακολούθηση, και σε συνδυασμό με το αρκετά αργό μοντάζ μάλλον κουράζει παρά δημιουργεί προσμονή. Αν κάτι, πάντως, αποκρυσταλλώνεται από την κλασική αυτή ιστορία είναι η ανάγκη τέλους των προσδοκιών και ανοίγματος στον κόσμο των πιθανοτήτων. Όμως, από τις επιθυμίες δεν μπορούμε να διαφύγουμε. Μπορούμε απλώς να αγκαλιάζουμε τις διαφορές αυτού που αναμένουμε από αυτό που βιώνουμε.

Εύη Αβδελίδου

Πρώτη δημοσίευση: 18 Απριλίου 2013, 14:49
Ενημέρωση: 25 Απριλίου 2013, 03:18
Τίτλος:
Great Expectations (Μεγάλες Προσδοκίες)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
128
Εταιρία διανομής: 
Release: 
18 Απριλίου 2013

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
23 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos