Five minarets in New York

(3 / 10). Ο Φιράτι και ο Ακάρ είναι δύο πράκτορες της Τουρκικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας που στην προσπάθεια τους να ξεσκεπάσουν την ομάδα τρομοκρατών που παρακολουθούν εδώ και καιρό θα βρεθούν στην Νέα Υόρκη για να συλλάβουν τον υποτιθέμενο αρχηγό της.
Five minarets in New York

Παραγωγή ΕΟΤ Τουρκίας

Παρότι δεν έχω παρακολουθήσει με προσοχή κάποιο από τα τούρκικα σίριαλ που δείχνει η ελληνική τηλεόραση, έχω την αίσθηση ότι η υπάρχει μια συντονισμένη προσπάθεια να φανεί ότι η Τουρκία είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Το Five Minarets in New York κινείται κατ’ αρχάς στο ίδιο μήκος κύματος και ταυτόχρονα αγωνιά να αποδείξει ότι οι θεσμοί στη γείτονα έχουν δυτικό αέρα. Τα γραφεία της αστυνομίας είναι πιο γυαλισμένα και από του αμερικάνικου Πενταγώνου ενώ οι πράκτορες δείχνουν να έχουν καλύτερη αποτελεσματικότητα ακόμα και από τους αντίστοιχους της Μοσάντ. Όμως οι δημιουργοί επιμένουν υπερβολικά να μας πείσουν ότι η Τουρκία είναι μια πολιτισμένη, δυτικότροπη χώρα και αυτό συνήθως δεν είναι καλό σημάδι…

Ας είναι μιας και συνολικά πρόκειται για πολύ καλή παραγωγή με γρήγορη σκηνοθεσία, σωστό ρυθμό και ικανοποιητικές ερμηνείες που σου κρατούν το ενδιαφέρον. Γρήγορα όμως γίνεται προφανές ότι η ταινία στηρίχθηκε σε πολλά επίπεδα από το κράτος – όπως συμβαίνει με πολλές αμερικάνικες παραγωγές – και όσο προχωρά έχεις την αίσθηση ότι προέρχεται από τον ΕΟΤ της Τουρκίας. Φυσικά είναι καλό ότι τονίζεται μια ειρηνική ερμηνεία για το Κοράνι αλλά δεν μπορούν να αποφύγουν την λύση της άμεσης βίας θέλοντας να τονίσουν την ανάγκη τους για ειρήνη. Αυτή η αμερικάνικη λογική δεν έχει φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα μέχρι σήμερα… Πολύ καλή η σκηνή δράσης στην αρχή του φιλμ όπου η αστυνομία επιτίθεται σε γιάφκα τρομοκρατών ενώ το φινάλε είναι υπερβολικά μελό.

Γιάννης Τσάκαλος (2 / 5)


Κραυγαλέο και ακαλαίσθητο

Μπορεί στην Τουρκία η ταινία να έσκισε παραμένοντας στην κορυφή του box office για τέσσερις συνεχείς εβδομάδες, αλλά στην χώρα μας μάλλον θα έχει διαφορετική τύχη. Εκτός κι αν η πληθώρα των Τουρκικών σήριαλ που προβάλλονται στην Ελληνική τηλεόραση έχει τελικά προετοιμάσει το κοινό για μια αισθητική αλά «Μιναρέδες».

Η ταινία είναι κακή σε τόσα πολλά επίπεδα που δεν ξέρει κανείς από πού να ξεκινήσει. Σαν περιπέτεια διαθέτει μεγάλη παραγωγή και εντυπωσιακά εφέ αλλά δεν καταφέρνει ποτέ να φτάσει στο επίπεδο των Χολιγουντιανών blockbuster, κάτι που είναι ηλίου φαεινότερον ότι προσπαθεί να κάνει. Σαν δράμα είναι πηγμένη στα κλισέ και τους μελοδραματισμούς ενώ παρόλο που είναι γυρισμένη σε φιλμ έχει αυτή την τηλεοπτική, βιντεακή αισθητική που είναι πάρα πολύ εκνευριστική.

Τελικά, «Οι Μιναρέδες» δεν είναι παρά μια απροκάλυπτη προπαγάνδα που θέλει να πετύχει δύο κυρίως πράγματα: να παρουσιάσει την Τουρκία σαν μια εκμοντερνισμένη χώρα που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα την Ευρώπη, και να παρουσιάσει την καλή πλευρά του Ισλαμισμού. Αυτή των φιλήσυχων και σοφών ασκούντων του θρησκεύματος που δεν μοιάζει σε τίποτα με την βίαιη παραποίηση των φανατικών οπαδών στην οποία μας έχουν συνηθίσει. Ίσως οι προθέσεις να μην είναι κακές. Η προσπάθεια όμως είναι στην καλύτερη περίπτωση εντελώς αφελής και το αποτέλεσμα κραυγαλέο και ακαλαίσθητο.

Μάρω Κουμουνδούρου (1 / 5)


 

Πρώτη δημοσίευση: 11 Aug 2011, 10:57
Ενημέρωση: 25 Aug 2011, 01:21
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τίτλος:
Five minarets in New York (Μιναρέδες στη Νέα Υόρκη)
Έτος: 
Διάρκεια: 
112
Εταιρία διανομής: 
Release: 
11 Αυγούστου

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
2796
Tanweer
2500
Feelgood
2355
Feelgood
2030