Elles

Mια ρεπόρτερ του περιοδικού Elle, ετοιμάζει ένα άρθρο για το φαινόμενο της φοιτητικής πορνείας. Οι έρευνές της θα την οδηγήσουν σε δύο ανεξάρτητες νεαρές κοπέλες και οι συναντήσεις μαζί τους θα την κάνουν να αμφισβητήσει τις πιο βαθιές πεποιθήσεις της για το χρήμα, την οικογένεια και το σεξ.
Elles - κριτική ταινίας

Στον αστερισμό της φοιτήτριας «παρθένου»

Η Anne, δημοσιογράφος του περιοδικού Elle και ταυτόχρονα σύζυγος και μητέρα, προσπαθώντας να γράψει ένα άρθρο με θέμα τις φοιτήτριες που καταφεύγουν στην πορνεία σήμερα, ξεκινά μία έρευνα που περιλαμβάνει συνεντεύξεις από δύο φοιτήτριες – part-time πόρνες που σπουδάζουν στο Παρίσι. Από τα αποτελέσματα της έρευνας όμως θα βγάλει συμπεράσματα και για τη δική της ζωή.

Πότε καταφεύγει μία γυναίκα στην πορνεία; Είναι ανάγκη ή επιλογή; Εξαρτάται από ποια σκοπιά το βλέπει κανείς. Για την Szumowska είναι ένα επάγγελμα σαν όλα τα άλλα και εν μέρει μας λέει πως αν κάποιος αγαπάει τη δουλειά του μπορεί να γίνει πολύ καλός σε αυτή. Επιπλέον, μας εξηγεί ότι μία σύζυγος δε διαφέρει και πολύ από μία πόρνη αλλά αυτό μόνο σε λεκτικό επίπεδο γιατί τα πλάνα περνούν διαφορετικά μηνύματα που μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως το επάγγελμα της πορνείας είναι πιο ευχάριστο και λιγότερο ανήθικο από το επάγγελμα της συζύγου, αφού κατά τη Szumowska αλλά και την Tine Byrckel που συνυπογράφει το σενάριο, όλες οι γυναίκες μπορούν να πέσουν θύματα της ανδρικής κυριαρχίας. Είτε λανθασμένη είτε αληθής είναι αυτή η τόσο φεμινιστική άποψη, το σίγουρο είναι ότι δεν υποστηρίζεται από τη σκηνοθέτιδα επιτυχώς γιατί καταπιάνεται με μία ταινία μυθοπλασίας χωρίς όμως να ξεφεύγει αρκετά από τον τρόπο με τον οποίο σκηνοθετεί τα μέχρι τώρα ντοκιμαντέρ της. Ενώ αρχικά μας δίνει την εντύπωση ότι θα παρακολουθήσουμε μία σε βάθος ανάλυση ενός θέματος (μεταξύ μας…είναι χιλιοειπωμένο), εξηγώντας μας τις βαθύτερες αιτίες της πορνείας, καταλήγει να μας παρουσιάζει μόνο μία σειρά από γεγονότα που αντικατοπτρίζουν τη σημερινή πραγματικότητα αφήνοντας όμως απ’ έξω τους λόγους για τους οποίους συμβαίνουν.

Ας γύριζε καλύτερα ένα ντοκιμαντέρ.

Είναι μία ταινία που δημιουργήθηκε από γυναίκες για γυναίκες. Ο ανδρικός πληθυσμός μπορεί ως ένα επίπεδο να προσβληθεί κιόλας. Παρόλα αυτά, αξίζει να τη δει κανείς για την υπέροχη παρουσία της Juliette Binoche, ιδίως στη σκηνή που η Anne φαντασιώνεται πως στο τραπέζι που έχει παραθέσει προς τιμήν των αφεντικών του συζύγου της κάθονται οι πελάτες των φοιτητριών που συμμετέχουν στην έρευνά της. Είναι το σημείο που η Anne διαπιστώνει πόσα κοινά έχει με μία πόρνη, αφού προσπαθεί να ευχαριστήσει τους καλεσμένους της όπως μία εταίρα τον πελάτη της.

Ωραία πλάνα μεν, χωρίς ιδιαίτερη ουσία δε.

Ελεωνόρα Βερυκοκιδη

Πρώτη δημοσίευση: 25 Απριλίου 2012, 21:30
Ενημέρωση: 5 Ιουλίου 2012, 20:13
Τίτλος:
Elles (Elles)
Είδος: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
96
Εταιρία διανομής: 
Release: 
26 Απριλίου 2012

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
42992
Feelgood
18784
Neo
2440
Zone of interest, από την Spentzos Zone of interest, από την Spentzos