Ασανσέρ για δολοφόνους (1958)

Ο Ζουλιέν, ένας πρώην αλεξιπτωτιστής και τιμημένος με αρκετά μετάλλια κατά τη διάρκεια του πολέμου, δουλεύει για έναν έμπορο όπλων και έχει κρυφή ερωτική σχέση με τη γυναίκα του τελευταίου, τη Φλοράνς.
Ασανσέρ για δολοφόνους (1958)

Πρόκειται για ένα από τα πλέον κλασσικά φιλμ νουάρ, που αφηγείται μία πανέξυπνη ιστορία αγωνίας. Το «Ασανσέρ για δολοφόνους», αριστοτεχνικά σκηνοθετημένο από τον Λουί Μαλ, βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Νοέλ Καλέφ. Θεωρείται προάγγελος της νουβέλ βαγκ και των γαλλικών αστυνομικών θρίλερ που σημάδεψαν τη δεκαετία του '60 και καθιέρωσε τον Λουί Μαλ στον κινηματογράφο. Η μεθυστική μουσική του Μάιλς Ντέιβις ντύνει άψογα την ταινία ενώ η, νέα και γοητευτική, Ζαν Μορό καθηλώνει με την ερμηνεία της. Άλλωστε, το «Ασανσέρ για δολοφόνους» μπορεί να θεωρηθεί η πρώτη εκρηκτική εμφάνιση της Ζαν Μορό στον κινηματογράφο. Είναι και η ταινία που άλλαξε τη ζωή της και έδωσε νέα πνοή στην καριέρα της.

Αιθέριο, μυστηριώδες και τραγικό

Εν κατακλείδι, πρόκειται για μια αγωνιώδη και θεσπέσια ατμοσφαιρική μεταφορά της νουβέλας του Νοέλ Καλέφ, με την αισθησιακή Ζαν Μορό στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Το ζήτημα της δικαιοσύνης, συγκεκριμένα το πώς αυτή μπορεί μέσα από ένα εξωφρενικό άθροισμα συμπτώσεων να αποδοθεί τελικά στους παραβαίνοντες τον ανθρώπινο και θείο νόμο, παραγματεύεται ο Λουί Μαλ στην τέταρτη μόλις ταινία του, ένα χρόνο πριν η νουβέλ βαγκ σαρώσει τη Γαλλία και αλλάξει ριζικά τον κινηματογράφο. Εκπληκτικό σκηνοθετικά όσο και στη φωτογραφία του, ενίοτε μελό αλλά και κάποτε αστείο, το "Ασανσέρ" είναι αιθέριο, μυστηριώδες και τελικά τραγικό.

Πρώτη δημοσίευση: 31 Ιουλίου 2013, 19:19
Ενημέρωση: 12 Aug 2013, 14:46
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τίτλος:
Ασανσέρ για δολοφόνους (1958) (Ascenseur pour l'échafaud)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
88
Εταιρία διανομής: 
Release: 
1 Αυγούστου 2013

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Awake

Awake

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Λόγω ενός παγκόσμιου φαινομένου διακόπτονται όλες οι ηλεκτρονικές συνδέσεις και η ανθρωπότητα χάνει...
3 sec
Dancing Queens

Dancing Queens

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η Dylan Pettersson είναι μια εικοσιτριάχρονη κοπέλα, που ζει σε ένα μικρό σουηδικό...
1ώρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
5793
Feelgood
5213
Tanweer
4616