Almanya - Καλωσήρθατε στην Γερμανία

Έπειτα από 45 χρόνια παραμονής στη Γερμανία, όπου πρωτοπήγε ως Gastarbeiter, ο Χουσεΐν νιώθει σφοδρή μέσα του την επιθυμία να επιστρέψει στα πάτρια εδάφη της μακρινής Ανατολίας. Η πολυπληθής οικογένειά του, ωστόσο, δε δείχνει να συμμερίζεται και τόσο τον καημό του…
Almanya - Καλωσήρθατε στην Γερμανία  - κριτική ταινίας

Η φωτεινή πλευρά της μετανάστευσης

Στο «Almanya, Καλώς Ήρθατε στη Γερμανία», το μεγάλου μήκους κινηματογραφικό ντεμπούτο της, η Γιασεμίν Σαμντερελί, γόνος Τούρκων μεταναστών στη Γερμανία, ξεδιπλώνει μία –σε γενικές γραμμές– ανάλαφρη, νοσταλγική όσο και βιωματική κομεντί χαρακτήρων και καταστάσεων με μπριόζες ερμηνείες από το σύνολο του πρωταγωνιστικού καστ. Ιδιαίτερα θετική εντύπωση, δε, αφήνει η έμπνευση της ιδίας και της αδελφής της και συν-σεναριογράφου, Νεσρίν, να ενσωματώσουν στην αφήγησή τους το εύρημα της ιστορίας μέσα στην ιστορία, προσφέροντάς μας έτσι μια σειρά από flashbacks, που φλερτάρουν χαριτωμένα με τον βωβό κινηματογράφο.

Εξίσου εμπνευσμένα χρησιμοποιούνται και τα διάφορα πλάνα αρχείου, ιδίως όταν αυτά συνδυάζονται με την καλπάζουσα φαντασία του «βενιαμίν» της οικογένειας. Η εθνική ταυτότητα («Τελικά τι είμαστε; Τούρκοι ή Γερμανοί», αναρωτιέται ο 6χρονος Τσενκ), οι πολιτισμικές διαφορές (με έμφαση στα «εθνικιστικά» κλισέ) και οι οικογενειακοί δεσμοί είναι φανερό πως κρατούν κυρίαρχο ρόλο στην ατζέντα της Σαμντερελί. Ωστόσο, η 40χρονη σκηνοθέτρια επιλέγει να δώσει έμφαση στη θετική πλευρά των πραγμάτων, προσεγγίζοντας με ειλικρίνεια, καλόγουστο χιούμορ και ενίοτε φαρσοκωμική (βλέπε αναφορές στον Εσταυρωμένο) διάθεση το σταθερά επίκαιρο ζήτημα της μετανάστευσης.

Καταλήγει, έτσι, να ολοκληρώσει μια ταινία, η οποία προσφέρει γέλιο και συγκίνηση σε ισόποσες δόσεις. Όπως, δηλαδή, αρμόζει σε ένα γνήσιο crowd-pleaser όπως το «Almanya».

Xάρης Παπαπαναγιώτου

Πρώτη δημοσίευση: 2 Μαΐου 2013, 17:11
Ενημέρωση: 9 Μαΐου 2013, 13:38
Τίτλος:
Almanya - Καλωσήρθατε στην Γερμανία (Almanya - Καλωσήρθατε στην Γερμανία )
Είδος: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
97
Εταιρία διανομής: 
Release: 
5 Μαϊου 2013

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos