Κιμ Κι Ντουκ: "Θέλω θεατές με φαντασία!"

Κιμ Κι Ντουκ: "Θέλω θεατές με φαντασία!"
Δημοσίευση: 15 Ιαν. 2013, 20:47

 

Ο Νοτιοκορεάτης σκηνοθέτης Κιμ Κι Ντουκ μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων λίγο πριν κερδίσει το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Βενετίας για την ταινία “Pieta” (η οποία προβάλλεται στους ελληνικούς κινηματογράφους από την Πέμπτη 17/1/13), ένα γεγονός που σηματοδοτεί μια καινούρια αρχή στην ασυνήθιστη καριέρα του η οποία άρχισε χωρίς καμία κινηματογραφική εκπαίδευση.

Ο απολύτως ήρεμος Κιμ Κι Ντουκ δήλωσε πως η ταινία “Pieta” αποτυπώνει μαζί με τις προηγούμενες ταινίες του “Το Κορίτσι με το Αγγελικό Πρόσωπο” και “Amen” τη νεανική φιλοδοξία του να γίνει ιερέας. Ο 51χρονος σκηνοθέτης έχει δουλέψει ως εργάτης στις αποθήκες της Σεούλ που απεικονίζονται στην ταινία “Pieta”. Έχει εργαστεί ακόμη ως ζωγράφος στο Παρίσι αλλά και ως υπάλληλος γραφείου στον Στρατό. “Επικεντρώνομαι πάντοτε με σεβασμό στους ανθρώπους και τις ζωές τους, και κυρίως στο νόημα που μπορείς να βρεις σε αυτές, και θεωρώ ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν κάτι που μπορεί να εκτιμήσει ο κόσμος γύρω τους”, λέει στα κορεάτικα με ταυτόχρονη αγγλική μετάφραση.

Ο Κιμ Κι Ντουκ διαθέτει έναν πολύ ιδιαίτερο χαρακτήρα, διαφορετικό όμως από τους σκοτεινούς και περίεργους πρωταγωνιστές των ταινιών του. Ακόμη και αν γυρίζει τα κινηματογραφικά φεστιβάλ με ένα άκρως εκκεντρικό ντύσιμο, στρατιωτικό σακάκι, φαρδύ παντελόνι και κόκκινες μπότες. Μάλιστα, εξέπληξε και ευχαρίστησε το κοινό στην τελετή απονομής των βραβείων στο Φεστιβάλ Βενετίας καθώς μακριά από τις συνήθεις κοινοτυπίες απέδωσε ζωντανά το παραδοσιακό κορεάτικο τραγούδι Arirang.

“Έχουν περάσει τρία χρόνια από τότε που έχω να κάνω ταινία μυθοπλασίας και για μένα αυτή είναι μια καινούρια αρχή”, λέει ο Κιμ Κι Ντουκ ο οποίος δεν είναι καθόλου άγνωστος στο Φεστιβάλ Βενετίας μια και είχε κερδίσει το Βραβείο Σκηνοθεσίας για την ταινία “Ολομόναχοι Μαζί” το 2004, μια ιστορία για ένα νεαρό ληστή και μια κακοποιημένη σύζυγο.

Η καριέρα του Κιμ Κι Ντουκ ξεκίνησε το 1996 με την χαμηλού προϋπολογισμού ταινία “Crocodile”, μια ιστορία ενός άντρα που ζει στις όχθες του ποταμού Χαν στη Σεούλ και σώζει μια γυναίκα από την αυτοκτονία. Μετά προσπαθεί να τη βιάσει και τελικά την κακοποιεί έως ότου αναπτύσσεται μια περίεργη σχέση μεταξύ τους. Η ταινία έλαβε συγκλονιστικές κριτικές.

Ο Κιμ Κι Ντουκ συμφωνεί ότι η σκληρή βία που τον έχει κάνει γνωστό όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει μετριαστεί στην τελευταία ταινία του “Pieta”. “Πιστεύω ότι αν αποτυπώσω στην οθόνη ξεκάθαρες σκηνές βίας τότε θα το ήθελαν μεν οι περισσότεροι, δεν θα πετύχαινα όμως να δείξω τις επιπτώσεις της εκατό τοις εκατό. Θέλω οι θεατές να λειτουργούν περισσότερο με τη φαντασία τους”, λέει.

Ρωτώντας τον για το θρησκευτικό υπόβαθρο του, που είναι ορατό στην ταινία μια και τελειώνει με τον ύμνο “Κύριε Ελέησον”, λέει: “Ναι, μελέτησα πολύ για να γίνω ιερέας αλλά δεν τελείωσα ποτέ τις σπουδές μου. Μετά προσπάθησα να περάσω αυτά που πιστεύω μέσα από τις ταινίες μου… Αγωνίζομαι για να συνειδητοποιήσω όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μου”.

Πιστεύω ότι το κοινό που θα παρακολουθήσει την ταινία θα αναρωτηθεί μετά για το τι μέλλει γενέσθαι με την καπιταλιστική κοινωνία στην οποία ζει. Και κυρίως ότι πρέπει να αλλάξουν τους εαυτούς τους και τον τρόπο ζωής τους”, λέει, ενώ αποκαλύπτει ότι συχνά εμπνέεται από τις εθνικές και ξένες ειδήσεις των καναλιών της χώρας του, τόσο από τα θέματα όσο και από τις εικόνες που βλέπει.

Ρωτώντας τον για τα μελλοντικά σχέδια του, ο Κιμ Κι Ντουκ είπε ότι σχεδιάζει μια ακόμη ταινία “για το πώς οι άνθρωποι τρώγονται μεταξύ τους για τα χρήματα” αλλά και μια δεύτερη “για τους… υπέροχους ανθρώπους, τις διασημότητες και τους σταρ των αθλημάτων και το πώς όλοι αυτοί αντιμετωπίζονται από τους κοινούς θνητούς”. 

Ο Κιμ Κι Ντουκ χαμογελά: “Θα έχουν πολύ ενδιαφέρον σίγουρα”.

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!
Πρώτη δημοσίευση:: 15 Ιαν. 2013, 20:47
Ενημέρωση: 15 Ιαν. 2013, 20:47
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Άντε γεια, Δήμαρχε!

Άντε γεια, Δήμαρχε!

Σύνοψη: Το μακρινό 2005, στο φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, προβλήθηκε η κωμωδία “Aupa Etxebeste!”...
9 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
1228
Spentzos
1170
Tanweer
1135
Spentzos
870