CineFix στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
Για ακόμα μια χρονιά, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) μεταμορφώνει την ταράτσα του σε έναν ατμοσφαιρικό θερινό κινηματογράφο: το CineFIX. Με φόντο την Ακρόπολη και πανοραμική θέα στην πόλη, η ταράτσα του μουσείου γίνεται τόπος συνάντησης για τους λάτρεις του σινεμά και της σύγχρονης οπτικοακουστικής τέχνης. Το φετινό πρόγραμμα ξεκίνησε στις 25 Μαΐου και συνεχίζεται σε εβδομαδιαία βάση, προσφέροντας μια ξεχωριστή εμπειρία προβολών κάτω από τον αττικό ουρανό.
Κυριακή 1 Ιουνίου, 9 μ.μ.
"Rumba Rules, New Genealogies" (2020), Ντέιβιντ Ναντό-Μπερνάτσεζ, Σάμι Μπαλότζι
Παρακολουθώντας την καθημερινότητα μιας από τις σπουδαιότερες ορχήστρες του σήμερα, το "Rumba Rules" επιχειρεί να διεισδύσει στα άδυτα μιας μνημειώδους αφρικανικής μουσικής. Αποτελώντας ένα δοκίμιο πάνω στις έννοιες του εγώ και των καταβολών του, η ταινία κορυφώνεται σε ένα είδος αστικής πολυφωνίας. Οι Ya Mayi, Lumumba, Xéna La Guerrière, Pitchou Travolta, Alfred Solo και Soleil Patron είναι μερικοί μόνο από τους τριάντα σχεδόν καλλιτέχνες που τροφοδοτούν τη δημιουργική ζωή της ορχήστρας Brigade Sarbati. Εισχωρώντας στη ζωή του γκρουπ και στην πόλη της Κινσάσα ταυτόχρονα, η ταινία προσεγγίζει την ουσία της ρούμπα σαν να διεισδύει σε ένα ριζικό υπόβαθρο. Παρακολουθεί την ορχήστρα μέσα από τη δουλειά της στο στούντιο, τις πρόβες και τις συναυλίες της, όπου μια σειρά από διαφορετικά πορτρέτα προσφέρουν μια περιήγηση στη δυναμική αυτής της εξαιρετικά φημισμένης μουσικής του Κονγκό και τις ιστορίες που κουβαλά. Από τις ρίζες τους στις τοπικές κοινότητες έως τους υποστηρικτές τους στη διασπορά, οι φωνές που συνθέτουν την πολυφωνία του "Rumba Rules" ανήκουν τόσο στο παρελθόν όσο και στο παρόν.
Πέμπτη 5 Ιουνίου, 8.30 μ.μ.
ΑΚΟΕ/ΑΜΦΙ: Η Ιστορία Μιας Επανάστασης (*να κοιμάμαι στο στήθος του…)
Μια ειδική προβολή στο πλαίσιο συνεργασίας με το Athens Pride, αφιερωμένη στην ιστορία του ελληνικού ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τους: Γρηγόρη Βαλιανάτο, Δημήτρη Ξανθούλη, Άγγελο Παπαδημητρίου, Στηβ Στιβακτή, Maria Cyber.
Το 1977 μια ομάδα ανθρώπων ιδρύει το Απελευθερωτικό Κίνημα Ομοφυλόφιλων Ελλάδος. Το Α.Κ.Ο.Ε., το περιοδικό "Αμφί" και τα γραφεία τους στο θρυλικό υπόγειο της οδού Ζαλόγγου, γίνονται πόλοι έλξης για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα της χώρας, προσφέροντας ένα σημείο αναφοράς για μια κοινότητα που αρχίζει να σχηματίζεται και να συνειδητοποιείται. Είναι μια επανάσταση που διεκδικεί το δικαίωμα στην ύπαρξη, το δικαίωμα στην ευτυχία, το δικαίωμα στην αγάπη. Η ταινία βραβεύτηκε με το Βραβείο Κοινού Fischer για την Καλύτερη Ελληνική Ταινία Διάρκειας Άνω των 50’ στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, τον Μάρτιο του 2023, και είχε 2 υποψηφιότητες στα βραβεία Ίρις 2024 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου: Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη.

Πέμπτη 26 Ιουνίου, 9 μ.μ.
Cinema for Companion Species / Σινεμά για είδη συντροφιάς
Το πρόγραμμα με τίτλο Cinema for Companion Species / Σινεμά για είδη συντροφιάς, συγκεντρώνει μια σειρά πολύ πρόσφατων κινηματογραφικών ταινιών μικρού και μεσαίου μήκους που εξερευνούν τους χώρους και τη δυναμική της οικιακής ζωής και της ζωής των οικόσιτων ζώων. Μέσα από τις ταινίες αυτές αναδύονται συναισθήματα και μορφές της φροντίδας, της χαράς και της οδύνης που μοιράζονται άνθρωποι και ζώα στη μεταξύ τους σχέση, με τρόπους πολύπλοκους αλλά και χιουμοριστικούς. Οι καλλιτέχνες και κινηματογραφιστές πίσω από αυτές τις ταινίες επινοούν σχήματα για να προσεγγίσουν τον κόσμο των ζώων και να τον καταστήσουν ορατό. Πειραματίζονται με ποικίλα ιδιώματα και φόρμες για να αποκαλύψουν τη βαθιά σύνδεση μεταξύ κινηματογράφου και ζωικού βασιλείου.
Η Abi Palmer Επινοεί τον Καιρό (2023)
Βροχή, 12΄ 07″, Ζέστη, 11΄ 06″, Ομίχλη, 09΄ 30″, Φως, 09΄ 33″
Αποκλεισμένη από τον έξω κόσμο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19, η Βρετανή καλλιτέχνιδα Abi Palmer επιδόθηκε σε μια διαδικασία επιτέλεσής του στο εσωτερικό του σπιτιού της για χάρη των γατιών της, της Cha-U-Kao και της Lola Lola, μεταφράζοντας τις εποχές σε μια γλώσσα οικεία σε αυτές. Χρησιμοποιώντας ευρεθέντα υλικά από εξορμήσεις της στους τοπικούς βιότοπους, η Palmer σκηνοθετεί μια σειρά από περφόρμανς με έντονο το στοιχείο του DIY. Με άξονα το βασικό χαρακτηριστικό της κάθε εποχής, δημιουργεί περιβάλλοντα μέσα σε κουτιά χρησιμοποιώντας αισθητηριακά αντικείμενα αλιευμένα στα γύρω δάση για να αναπλάσει την εμπειρία της φθινοπωρινής βροχής, της χειμωνιάτικης ομίχλης, του ανοιξιάτικου φωτός και της καλοκαιρινής ζέστης. Κάθε ταινία μικρού μήκους καταγράφει τη διαδικασία συλλογής θραυσμάτων από τον φυσικό κόσμο και σύνθεσης του περιεχομένου των κουτιών. Στην αφήγηση (voiceover) που συνοδεύει τη δράση, η Palmer διαβάζει ένα γράμμα γραμμένο από την ίδια, που εκφράζει την αγάπη της για τις γάτες της και για τις εποχές και αναδιφεί τις εντάσεις μεταξύ όσων μπορούμε και δεν μπορούμε να ελέγξουμε.
Michela de Mattei και Invernomuto
Paraflu (2025) 23΄ 28″
Στην ταινία μικρού μήκους με τίτλο "Paraflu", ο φακός διατρέχει τα ορεινά τοπία της Βόρειας Ιταλίας για να παρακολουθήσει την επιστροφή των λύκων. Προσεγγίζει τον συγκεκριμένο ζώο ως αρχετυπικό σύμβολο του συγκρουσιακού, του θαυμαστού, της μεταμόρφωσης, ενώ συγχρόνως εξετάζει την πολυπλοκότητα της συνύπαρξης του ανθρώπου με τα άγρια ζώα. Στον πυρήνα της ταινίας βρίσκονται οι αναφορές στο έργο του στοχαστή και φυσιοδίφη Baptiste Morizot, ο οποίος περιγράφει τον λύκο ως κάτοχο της μαγικής τέχνης της παραπλάνησης. Με φόντο μια περιοχή όπου συλλογικοί φόβοι και πολιτισμικές δυναμικές συγκρούονται με τη φύση, ο τίτλος της ταινίας μας θυμίζει ένα πραγματικό γεγονός: μια πράξη εκδίκησης ενάντια σε μια αγέλη λύκων που δηλητηριάστηκε με παραφλού, ένα κοινό αντιψυκτικό αυτοκινήτων. Γυρισμένη σε φιλμ των 16 χιλιοστών, η ταινία συνδυάζει αληθινά πλάνα με εικόνες τεχνητής νοημοσύνης αλλά και αφηγήσεις (voiceovers) για τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν ως πρότυπα οι φωνές του Ιταλού μάγου Silvan και της οικοφεμινίστριας Val Plumwood.
Jafar Panahi
Life (2021) 19΄
Ο διεθνώς διακεκριμένος Ιρανός σκηνοθέτης Jafar Panahi εργαζόταν σε συνθήκες απομόνωσης αρκετό καιρό ήδη πριν από την πανδημία, περίοδο κατά την οποία δημιούργησε την ταινία μικρού μήκους με τίτλο "Life" (Ζωή). Διωκόμενος πολιτικά, βρίσκεται υπό κατ’ οίκον περιορισμό στην Τεχεράνη από το 2010, ενώ του έχει επίσης απαγορευθεί η δημιουργία κινηματογραφικών ταινιών, απαγόρευση την οποία ο Panahi αψηφά. Η συγκεκριμένη ταινία γυρίστηκε στο διαμέρισμά του στην Τεχεράνη και το "καστ" της περιλαμβάνει τον Iggy, το ιγκουάνα της οικογένειας. Συνδυάζοντας το ντοκιμαντέρ με τη μυθοπλασία, η ταινία παρακολουθεί τον Panahi και τη γυναίκα του Tahereh Saidi Balsini ενώ χρησιμοποιούν τα κινητά τους για να καταγράψουν, απλά και ανυπόκριτα, τις λεπτομέρειες του οικογενειακού βίου.
Κόστος εισιτηρίου 4€
ΣΧΟΛΙΑ
Εμφάνιση σχολίων