ΣΕΙΡΕΣ

"Who is America?": Σάτιρα εναντίον τρόμου

Δημοσίευση: 18 Ιουλίου 2018, 12:42
Συντάκτης:

Η καμπάνια, όσο καλή κι αν είναι, δύσκολα κάνει καλό σε κάτι νέο. Σχεδόν πάντα υπερβάλλει, σχεδόν ποτέ το αποτέλεσμα δεν ξεπερνά το hype. Το σίγουρο είναι πως είμαστε -και θα είμαστε- οπαδοί του Sacha Baron Cohen.
Ali G, Borat και Bruno (και ο Δικτάτορας) φτάνουν και περισσεύουν για να ονομαστεί πετυχημένος, πανέξυπνος και μοναδικός. Η νέα σειρά, δικής του έμπνευσης και εκτέλεσης, δείχνει να μην βρίσκει στόχο -τουλάχιστον στο 1ο επεισόδιο. Αλλάζοντας συνεχώς πρόσωπο, με τη βοηθεια make up και προσθετικών, ο Βρετανός παίρνει συνεντεύξεις από πολιτικούς κάθε πλευράς, υποστηρικτές του Trump και διευθύντριες γκαλερί, και θέλει να τους ξεγελάσει αποσπώντας τους γελοίες απαντήσεις και αντιδράσεις σε γελοίες ερωτήσεις. Kάπου πετυχαίνει, κάπου αστοχεί.
Το πρόβλημα ειναι πως τα punch-lines του καλά προετοιμασμένου υποκριτικά Sacha, δεν βρίσκουν στόχο, καθώς εδώ και χρόνια η γελοιότητα έχει ήδη υπερνικήσει την κωμωδία και την σάτιρα. Φαντάσου πχ στη Ελλάδα κάποιον να προσπαθεί να κάνει πλάκα με τον Αδωνι. Κανείς δεν ξεπερνά το πρωτότυπο...
Στα συν βέβαια του Κόεν, η προσπάθειά του να βρει νέους δρόμους, πάντα προκλητικούς. Κανείς δεν έχει αμφιβολία πως το γέλιο είναι το δυσκολότερο πράγμα για έναν σοβαρό δημιουργό. Πόσο μάλλον όταν αυτό πρέπει να βγει από το διάλογο. Ισως ο Κόεν ήθελε -και ήταν σίγουρος- πως θα του επιτεθούν, αλλά κάτι τέτοιο δε συνέβη.


Συμβαίνει βέβαια τώρα, με τις δεκάδες καταγγελίες ότι τάχα τους ξεγέλασε αλλά οι πάντες ξέρουν πως οι πολιτικοί καλεσμένοι του, έχουν πει τα ίδια και χειρότερα χωρίς τη βοήθειά του. Πιθανότατα ο κωμικός δημιουργός θέλησε να αλλάξει τα μυαλά, έστω μερικών ψηφοφόρων, του δίνει ακόμα έναν πόντο.
Αλλά με τον διχασμό στις ΗΠΑ, κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Ηδη, οι πρώτες αντιδράσεις είναι φυσιολογικές. Οι μισοί αποθεώνουν, οι άλλοι μισοί ζητούν το κεφάλι του! Ως Ισραηλινός στρατιωτικός πείθει πολιτικούς να στηρίξουν το προγραμμα ώστε παιδιά δημοτικου σχολείου να έχουν μαζί τους όπλα... Σάτιρα εναντίον πραγματικού τρόμου...
Εμείς βλέπουμε  Sacha Baron Cohen για να γελάσουμε. Στηρίζουμε τα cojones του, ιδεολογικά είμαστε μαζί, αλλά ως σειρά πάσχει από ασυγκράτητο γέλιο. Εκτός κι αν ο στόχος είναι άλλος. Αναμένουμε τη συνέχεια.

Eπόμενο επεισόδιο, Δευτέρα 23/7 στις 22.00, στο Cosmote Cinema.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos