Βενετία 18 - Ουίλεμ Νταφόε: "Δεν μου αρέσει να γίνομαι cheerleader της ταινίας μου!"

Δημοσίευση: 4 Σεπτεμβρίου 2018, 13:19
Συντάκτης:

Χθες προβλήθηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας η ταινία «At Eternity’s Gate» του σκηνοθέτη και ζωγράφου Julian Schnabel, ο οποίος αφού είχε ασχοληθεί με τον Basquiat στην ομώνυμη ταινία του 1996, τώρα ανέλαβε να ασχοληθεί με έναν άλλον ζωγράφο, τον Vincent Van Gogh, τον οποίον υποδύεται ο Willem Dafoe.

Στην συνέντευξη που ακολούθησε της προβολής ο Dafoe αποκάλυψε ότι είχαν ένα χαμένο βιβλίο με σχέδια του καλλιτέχνη από την εποχή που ήταν στην Αρλ, και όπως είπε «είχαμε τα άσπρα γάντια και όλα τα σχετικά. Κάποια στιγμή ο Julian μου άρπαξε το χέρι και έπεσε πάνω σε ένα από τα σχέδια». Ίσως σε αυτό το σημείο πιάσει έναν πανικό τους απανταχού επιμελητές μουσείου. «Ήταν κάτι σαν από τον Εξορκιστή», συνέχισε ο ηθοποιός, «υπήρξε μία σύνδεση ανάμεσα σε μένα και τον Van Gogh, και νομίζω ότι δούλεψε». Πάντως σύμφωνα με τις πρώτες κριτικές πράγματι δούλεψε, με τους περισσότερους να εγκωμιάζουν την ερμηνεία του ηθοποιού, με πιθανή βράβευση στην Βενετία αλλά και αργότερα όσο θα μπαίνουμε περισσότερο προς την προοσκαρική περίοδο.

Να πούμε ότι η αυθεντικότητα του βιβλίου με τα σχέδια αμφισβητείται, με το Μουσείο Van Gogh και δύο ειδικούς πάνω στον ολλανδό καλλιτέχνη να διαφωνούν επί του θέματος, με τον Dafoe να πιστεύει ότι είναι αυθεντικό.

Τόσο ο σκηνοθέτης και νεοεξπρεσιονιστής ζωγράφος, όσο και ο ηθοποιός έχουν ξανααναμετρηθεί με τους δαίμονες γνωστών καλλιτεχνών. Ο Schnabel με την προσωπικότητα του ζωγράφου και φίλου του, Jean Michel Basquiat, ο ηθοποιός με τον Παζολίνι στην ομώνυμη ταινία του Abel Ferrara. Η νέα τους αναμέτρηση αφορά έναν πασίγνωστο καλλιτέχνη, τόσο για τα έργα του, όσο και για την ζωή του με αποκορύφωμα το κόψιμο του λοβού του αυτιού του.

Όπως ανέφερε ο Dafoe δεν είναι μία απλή βιογραφία «Δεν μου αρέσει να γίνομαι cheerleader της ταινίας μου, αλλά είναι κάτι πολύ συναισθηματικό, όχι κάτι συμβατικό με καμία έννοια», ενώ συμπλήρωσε «δεν είναι ταινία για βραβεία, είναι για την ζωγραφική, για έναν καλλιτέχνη, για την φύση και την πνευματικότητα, διότι ο Van Gogh πριν γίνει ζωγράφος ήθελε να γίνει πάστορας. Πίστευε ότι ο Βίβλος είναι το καλύτερο βιβλίο που είχε γραφτεί ποτέ. Η ζωγραφική επίσης είναι κάτι ο Julian ξέρει καλά. Εγώ ζωγράφιζα, ο Julian ζωγραφίζει, ο Van Gogh ζωγράφιζε. Είναι ένα ταξίδι». Επίσης ανέφερε ότι ο ηθοποιός και ο σκηνοθέτης ζωγράφιζαν μαζί, προσπαθώντας να μιμηθούν το στιλ του Van Gogh. Έτσι όπως ομολογεί «ένιωσα κοντά του». Πρώτη φορά είχε μάθει να ζωγραφίζει τρεις δεκαετίες πριν για το «To Live and Die in L.A», όπου έκανε έναν πλαστογράφο.

Μέχρι τώρα έχουν γίνει και άλλες ταινίες για τον Ολλανδό δημιουργό, όπως το «Lust for Life» του 1956 με τον Kirk Douglas. Αυτή όμως διαφέρει καθώς αποφεύγει κάποια από τα πιο γνωστά γεγονότα της ζωής του. Ωστόσο παραδέχονται ότι «Για μεγάλο μέρος της ταινίας δεν έχει αυτί, δεν αποφεύγουμε αυτό που έκανε στον εαυτό του. Εστιάζουμε στο τέλος της ζωής του, αρχίζει ακριβώς πριν γνωρίσει τον Gaugin (Oscar Isaac) και πάει στην Αρλ». Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στο Παρίσι, στην Auvers-sur-Oise, όπου αυτοκτόνησε, αν και η ταινία παρουσιάζει μία άλλη θεωρία, ότι σκοτώθηκε μετά από καυγά με κάποιους νεαρούς. «Με το να γυρίζουμε στα αληθινά μέρη που πήγε, φλερτάραμε με το φάντασμά του», ομολογεί ο Dafoe, ενώ ο σκηνοθέτης λέει ότι «δεν σκέφτηκα άλλον που να μπορούσε να παίξει τον Van Gogh. Ήταν ο καλύτερος συνεργάτης που θα μπορούσα να έχω».

Update 5/9/18: Έτοιμο και το τρέιλερ. Στο φιλμ συμπρωταγωνιστούν επίσης οι Μαντς Μίκελσεν, Όσκαρ Άιζακ, Ρούπερτ Φρεντ, Ματιέ Αμαλρίκ, Εμμανουέλ Σενιέ, Αμίρα Κασάρ. Στις αίθουσες στις 16 Νοεμβρίου. 

Με ποιον Έλληνα σκηνοθέτη θέλει να συνεργαστεί ο Ουίλεμ Νταφόε;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Shirley

Shirley

Θα το βρείτε: Netflix

Όπως μας ενημερώνει από την αρχή το “Shirley”, το 1968 ανάμεσα στα 435 μέλη...
13 hours

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos