Βενετία 18: Η Suspiria μάγεψε

Δημοσίευση: 2 Σεπτεμβρίου 2018, 13:27
Συντάκτης:

Το πολυαναμενόμενο remake της κλασικής και καλτ ταινίας τρόμου «Suspiria» του Dario Argento, αυτήν την φορά δια χειρός Luca Guadagnino, αποκαλύφθηκε στο Φεστιβάλ της Βενετίας και όπως ήταν αναμενόμενο δίχασε, αν και απόλαυσε ένα 8λεπτο standing ovation.

Η νέα ταινία τοποθετείται στο Βερολίνο το 1977, χρονιά που είχε κυκλοφορήσει η πρωτότυπη ταινία, και αρχίζει με την Chloe Grace Moretz να υποδύεται την Patricia, που το έχει σκάσει από μία σχολή χορού, στην οποίαν υπάρχουν μάγισσες κατά τα λεγόμενά της. Για να γλιτώσει πηγαίνει στον ψυχίατρό της, τον Dr. Josef Klemperer, τον οποίον υποδύεται (;) ο άγνωστος Γερμανός Lutz Ebersdorf, και εδώ αρχίζει το πρώτο μυστήριο της ταινίας, καθώς ενώ έτσι αναφέρεται στα credits, πολλοί είναι σίγουροι ότι είναι η Tilda Swinton σε διπλό ρόλο (εξπέρ άλλωστε στις μεταμορφώσεις). Η Dakota Johnson υποδύεται την Susie Bannion, μία ταλαντούχα χορεύτρια που πηγαίνει στην ξακουστή σχολή χορού με διευθύντρια την Madame Blanc (Tilda Swinton). Την μουσική της ταινίας υπογράφει ο Thom Yorke, ο τραγουδιστής των Radiohead, που πρώτη φορά γράφει μουσική για ταινία. Είχε δύσκολο έργο, καθώς είχε να αναμετρηθεί με την πρωτότυπη μουσική του ιταλικού ροκ συγκροτήματος Goblin.

Στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν μετά την πρεμιέρα, η Dakota δήλωσε πως χάρηκε που ξαναδούλεψε με τον Guadagnino, μετά το «A Bigger Splash» (στο οποίο έπαιζε και η Swinton) ενώ μιλώντας για την ταινία είπε πως «η ταινία αφορά πράγματα που αγαπώ πολύ, χορευτές, μάγισσες και μαγεία. Μεγάλωσα αγαπώντας τα, και μεγάλωσα ενθουσιασμένη από το ότι οι γυναίκες κρύβουν κάτι μυστηριώδες και μαγικό, έχοντας ένα εσωτερικό βλέμμα». Σχετικά με τις δηλώσεις της ότι η ταινία την έστειλε για ψυχοθεραπεία σχολίασε ότι «Δεν έκανα ποτέ ψυχανάλυση, και ελπίζω να μην κάνω ποτέ. Απλώς είμαι ένα άτομο που κολλάει, απορροφώ τα συναισθήματα των ανθρώπων, και όταν δουλεύεις σε κάτι με σκοτεινό θέμα, μένει μαζί σου. Και το να μιλήσεις σε κάποιον για αυτό, είναι ένας ωραίος τρόπος να ξεκολλήσεις από το project. Η θεραπεύτριά μου είναι μία πολύ καλή γυναίκα Η εμπειρία δεν ήταν τραυματική. Η ταινία δεν με έστειλε σε ψυχιατρείο, απλώς έχω πολλά συναισθήματα».

Η Swinton, που δεν αποκαλύπτει αν είναι πράγματι η ίδια με μακιγιάζ και προσθετικά ως γέρος ψυχίατρος, διάβασε την δήλωση του Ebersdorf που υποτίθεται ότι τον ενσάρκωσε, λέγοντας ότι «Υποψιάζομαι ότι το Suspiria θα είναι η μόνη ταινία που θα παίξω ποτέ, μου άρεσε η δουλειά. Θα ήθελα να ζητήσω από όποιον από εσάς ταραχτεί από την ταινία, να βρει ένα καλό ψυχοθεραπευτή». Όταν ρωτήθηκε η ηθοποιός πώς ήταν να παίζει δύο ρόλους, απάντησε «Ποιους δύο ρόλους? Ελπίζω στα Όσκαρ να υπάρχει και ένα για τον Lutz Ebersdorf» (συνεχίζοντας το τρολάρισμα, ή μήπως όντως υπάρχει?). Μάλιστα, η Jessica Harper, που έπαιξε την αγαπημένη του ψυχιάτρου, είπε «Μου άρεσε που δούλεψα μαζί με τον Ebersdorf. Τον βρήκα εξαιρετικό παρτενέρ».

Ο Yorke, που έγραψε την μουσική, δήλωσε πως «όταν ήρθαν να με βρουν οι παραγωγοί, σκέφτηκα είναι τρελοί., γιατί δεν έχω ξαναγράψει soundtrack. Και το soundtrack του Suspiria είναι κλασικό. Μου πήρε μήνες να κατασταλάξω σε μία ιδέα. Είναι από αυτές τις στιγμές που θέλεις να τρέξεις μακριά αλλά ξέρεις ότι θα το μετανιώσεις». Τελικά έγραψε την μουσική και όπως είπε «δεν υπήρχε άλλος τρόπος από το να υπάρχει μία επανάληψη μοτίβων, ξανά και ξανά, σαν ένα ξόρκι. Ένα μέρος του μυαλού ίσως πει “Σε παρακαλώ, δεν θέλω να το ακούω άλλο”. Υπάρχει όμως μία επανάληψη που σε υπνωτίζει». Προσπάθησε με τον Guadagnino να συμπυκνώσουν αναφορές από το Βερολίνο, το 1977 και τις δικές του μουσικές επιρροές εκείνης της περιόδου. Όσοι το άκουσαν πάντως εντυπωσιάστηκαν, ενώ μία δόση παίρνουμε από το τρέιλερ, οπότε δεν αποκλείεται να το δούμε σε προσεχείς βραβεύσεις.

Τέλος, ο σκηνοθέτης μιλώντας για την ταινία και το κίνημα #MeToo (όπως φαίνεται ρωτάνε κάθε σκηνοθέτη με γυναίκες πρωταγωνίστριες) σχολίασε πως η ταινία προηγήθηκε του κινήματος. «Είναι ένα πέρασμα από το οποίο δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω, έχει επηρεάσει την συνείδησή μας. Θέλω να πιστεύω ότι η δουλειά μας πηγάζει από την ευχάριστη επιθυμία να μην βρεθείς ποτέ στην θέση να καταστρέψεις κάποιον με την δύναμή σου».

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
8848
Tanweer
7278
Tanweer
5733
Tanweer
5733
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos