Tαινιόραμα 2011: Μυστικά και πάθη

Δημοσίευση: 9 Ιουνίου 2011, 17:32

To Tαινιόραμα της ΑΜΑ Films αποτελεί μια παραδοσιακή καλοκαιρινή συνήθεια: Φέτος, με την αφορμή της επετείου της εταιρείας κινηματογραφικής διανομής, η οποία κλείνει 20 χρόνια ζωής, το Ταινιόραμα περιλαμβάνει 168 ταινίες και θα διαρκέσει σχεδόν δύο μήνες (έως 13 Ιουλίου)! Κάθε μέρα και μια διαφορετική θεματική ενότητα περιλαμβάνει τρεις πολύ χαρακτηριστικές ταινίες, τις οποίες θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε με ένα εισιτήριο ή, αν προτιμάτε, με κάρτα διαρκείας των 40 ευρώ για ολόκληρο το «Ταινιόραμα».

Επιπλέον, φέτος, στο φουαγιέ του κινηματογράφου «Άστυ» θα έχετε τη δυνατότητα να παρακολουθήσετε ποικίλα δρώμενα και να παραλάβετε εντελώς δωρεάν dvd και αφίσες αγαπημένων σας ταινιών, αλλά και παλαιότερα τεύχη Move It που δεν έχετε προμηθευτεί, ώστε να συμπληρώσετε την συλλογή σας! Το Move It σας παρουσιάζει το πρόγραμμα της 4ης εβδομάδας έως και την επόμενη Τετάρτη 15/6 και έπεται συνέχεια. Στο www.amafilms.gr φυσικά θα βρείτε αναλυτικά το πρόγραμμα κάθε ημέρας με αναλυτικά στοιχεία για κάθε ταινία που θα προβληθεί…

ΠΕΜΠΤΗ 9 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΤΟ ΞΥΠΝΗΜΑ ΤΟΥ ΕΦΙΑΛΤΗ

Οι αδελφές (Sisters, 93΄, 1973). Σκηνοθέτης : Μπράιαν Ντε Πάλμα

Στο διαμέρισμα της Ντανιέλ, ενός πανέμορφου μοντέλου, γίνεται ένα αποτρόπαιο, φρικιαστικό έγκλημα, το οποίο μπορεί και να επιβεβαιώσει η γειτόνισσα της και δημοσιογράφος Γκρέις. Κι αφού η αστυνομία δεν πιστεύει ούτε λέξη από την ιστορία του μοντέλου, η Γκρέις αποφασίζει να λύσει το μυστήριο από μόνη της. Γνωστό και σαν «Σιαμαίες» αυτό το ψυχολογικό θρίλερ του Μπράιαν Ντε Πάλμα, είναι η πρώτη του μεγάλη επιτυχία που τον καθιέρωσε αμέσως, ώστε να χαρακτηριστεί γνήσιος απόγονος του Χίτσκοκ.

Όλα για την αγάπη (It’s all about love, 104΄, 2003) Σκηνοθέτης : Τόμας Βίντερμπεργκ

Σε ένα νοσηρό, εφιαλτικό κοντινό μέλλον, όπου ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής, ο Τζων και η Έλενα προσπαθούν να σώσουν το γάμο τους, την αγάπη τους την ίδια, και να μη χωρίσουν μια και όλα είναι μάταια γύρω τους. Ατμοσφαιρική, λυρική, ποιητική η αγγλόφωνη παραγωγή του Δανού σκηνοθέτη Τόμας Βίντερμπεργκ, στην οποία σε κερδίζουν τόσο οι υπέροχες ερμηνείες των Χόακιν Φοίνιξ, Κλερ Ντέινς και Σων Πεν, όσο και η αισθαντική μουσική του Ζμπίγκνιου Πράισνερ (συνθέτη των ταινιών του Κισλόφσκι).

Διάφανο δέρμα (The reflecting sky, 96΄, 1990) Σκηνοθέτης : Φίλιπ Ρίντλεϊ

Στην επαρχιώτικη, αγροτική Αμερική της δεκαετίας του 1950, μια παράξενη οικογένεια παραπαίει σε μια κοινωνία που νοσεί. Ο πατέρας κατηγορείται για παρενόχληση, η μητέρα βρίσκεται στα όρια της τρέλας, ο μεγάλος αδελφός γυρίζει από τον πόλεμο και προσπαθεί να επανέλθει στην κανονική ζωή, ενώ ο μικρός γιος βιώνει με περίεργο τρόπο την όλη κατάσταση. Το πλέον ελπιδοφόρο ντεμπούτο του ταλαντούχου εικαστικού Φίλιπ Ρίντλεϊ, όπως και η ερμηνευτική αποκάλυψη του Βίγκο Μόρτενσεν. Σάρωσε τα βραβεία στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο αυτό το μαγευτικό μεν ανατριχιαστικό δε θρίλερ τρόμου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΠΑΡΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΑΡΙΣΤΟΥΡΓΗΜΑΤΑ

Επισκέπτης του χειμώνα (The winter guest, 108΄, 1997) Σκηνοθέτης : Άλαν Ρίκμαν

Μια μεσήλικη γυναίκα, που έμεινε προσφάτως χήρα, αποφασίζει να μετακομίσει με το γιο της από τη Σκωτία στην Αυστραλία, όταν δέχεται την απρόσμενη, ξαφνική επίσκεψη της μητέρας της. Τρία βραβεία στο Φεστιβάλ της Βενετίας πήρε στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο ο διάσημος Βρετανός ηθοποιός Άλαν Ρίκμαν. Μια ταινία για την απώλεια, τον θάνατο, την αγάπη.

Ο άνθρωπος του Βερολίνου (The man between, 100΄, 1953) Σκηνοθέτης : Κάρολ Ρηντ

Ο Ίβο Κερν, που στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου συμμετείχε στις ναζιστικές θηριωδίες, τώρα πουλάει τις γνώσεις και τις εμπειρίες του στους Γερμανούς κομμουνιστές. Την ίδια στιγμή του έχουν αναθέσει να απαγάγει Δυτικογερμανούς για λογαριασμό τους. Κλασικό βρετανικό θρίλερ, που κινείται στα όρια του νουάρ, σε σκηνοθεσία Κάρολ Ρηντ («Ο τρίτος άνθρωπος»), με τις εξαιρετικές ερμηνείες των Τζέιμς Μέισον και Κλερ Μπλουμ.

Ο απόκληρος (Bartleby, 78΄, 1972) Σκηνοθέτης : Άντονι Φρήντμαν

Νεαρός υπάλληλος λογιστικού γραφείου κλείνεται σιγά-σιγά στον κόσμο του, απομονώνεται στον εαυτό του, μια και δεν μπορεί να προσαρμοστεί στο σύγχρονο τρόπο ζωής και να αντιμετωπίσει τις νέου τύπου κοινωνικές επαφές. Βασισμένη σε βιβλίο του Χέρμαν Μελβίλ είναι αυτή η βαθιά υπαρξιακή ταινία του Άντονι Φρήντμαν, που διαθέτει την πλέον ολοκληρωμένη ερμηνεία του Πολ Σκόφιλντ.  

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΙΟΥΝΙΟΥ  

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Ο μπαμπάς λείπει σε ταξίδι για δουλειές (When Father Was Away on Business, 136΄, 1985)

Σκηνοθέτης : Εμίρ Κουστουρίτσα Στα χρόνια που ο Τίτο και η μαμά Σοβιετική Ένωση δεν είχαν και τις καλύτερες σχέσεις, ο Μέσα συλλαμβάνεται από το καθεστώς εξαιτίας μιας «απροσεξίας» του στην εφημερίδα. Ο γιος του, όμως, ο Μάλικ εξακολουθεί να πιστεύει την ιστορία της μητέρας του ό,τι ο μπαμπάς λείπει σε ταξίδι για δουλειές. Χρυσός Φοίνικας και Βραβείο FIPRESCI στις Κάννες, υποψήφια για Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξένης Ταινίας, για την –όλο μαύρο χιούμορ- ιστορία που καθιέρωσε τον Σέρβο Εμίρ Κουστουρίτσα, Έξοχες οι ερμηνείες τόσο του Μίκι Μανόλοβιτς όσο και της Μιριάνα Καράνοβιτς.

Ψεύτης ήλιος (Burnt by the Sun, 135΄, 1994) Σκηνοθέτης : Νικίτα Μιχάλκοφ

Στη Ρωσία του 1936, ο ήρωας της επανάστασης Συνταγματάρχης Κοτόφ περνάει ειδυλλιακά το καλοκαίρι του με την οικογένειά του. Τα πράγματα αλλάζουν όταν καταφτάνει ο ξάδερφος Ντμίτρι από τη Μόσχα, ο οποίος και γοητεύει τις γυναίκες της οικογένειας με τα παιχνίδια και τα καμώματά του. Ο Συνταγματάρχης, όμως, καταλαβαίνει ότι αυτός ο ερχομός είναι το «κάλεσμα» του Στάλιν για την άμεση εξόντωση του. Καθηλωτική, συγκινητική αυτή η ιστορία αποδόμησης συμβόλων και κομμουνιστικών ηρώων από τον Νικίτα Μιχάλκοφ. Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας και δυο βραβεία στις Κάννες.

Europa (Europa, 112΄, 1991) Σκηνοθέτης : Λαρς Φον Τρίερ

Με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ένας Αμερικανός γερμανικής καταγωγής δέχεται να εργαστεί στις σιδηροδρομικές γραμμές της διχοτομημένης Γερμανίας. Και ενώ κάνει τα πάντα για να παραμείνει ουδέτερος στην πολύ ιδιαίτερη κατάσταση που επικρατεί, αντιλαμβάνεται γρήγορα τη δυσκολία αυτής της στάσης του. Η ευρωπαϊκή τριλογία του Λαρς Φον Τρίερ ολοκληρώνεται με το πλέον πεσιμιστικό, σκοτεινό, δύστροπο σχόλιο του. Στο τελματωμένο σύμπαν που εισάγει τους ήρωες του ο Τρίερ, τα πάντα επιτρέπονται. Τρία βραβεία στις Κάννες της χρονιάς εκείνης.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ

Ο τέλειος κύκλος (The Perfect Circle, 113΄, 1997) Σκηνοθέτης : Αντεμίρ Κένοβιτς

Της αλκοολικός Βόσνιος ποιητής στέλνει τη γυναίκα και την κόρη του μακριά από το Σεράγεβο και της εμφυλιακές ασχήμιες του. Ωστόσο, της παραμένει στην πόλη κυρίως από τη στιγμή που γίνεται φίλος με δυο ορφανά αδέρφια, τα οποία ξέφυγαν από τη σφαγή που έγινε στο χωριό της, και έχουν φτάσει στο Σεράγεβο για να καταφέρουν να επιζήσουν. Βραβείο της Κάννες γι’ αυτό το ευθύβολο, βαθιά ανθρώπινο, αντιπολεμικό σχόλιο του Αντεμίρ Κένοβιτς.

Το χρώμα του παραδείσου (The Color of Paradise, 90΄, 1999) Σκηνοθέτης : Ματζίντ Ματζιντί

Τη δύσκολη σχέση της πατέρα που θέλει να ξαναπαντρευτεί, και του τυφλού γιου του που ζει σε ένα ινστιτούτο, περιγράφει ο Ματζίντ Ματζιντί, της εκ των κορυφαίων σύγχρονων Ιρανών σκηνοθετών. Για νατουραλιστικό δράμα πρόκειται, που εξετάζει της διαθέσεις αφενός της μικρού παιδιού για ζωή μέσα στη φύση, και αφετέρου της πατέρα που θέλει να ξαναφτιάξει τη ζωή του μακριά από κάθε είδους «προβλήματα». Βραβείο στο Φεστιβάλ του Μόντρεαλ.

Ένας άνθρωπος δίχως πεπρωμένο (Fateless, 140΄, 2005) Σκηνοθέτης : Λάγιος Κολτάϊ

Η ζωή του 14χρονου Γκιόργκι διαλύεται όταν, στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, τον στέλνουν σε στρατόπεδο συγκέντρωσης μια και είναι Εβραίος. Τότε καταλαβαίνει για τα καλά το άσχημο, κακό πρόσωπο της ζωής. Υποψήφιος για Χρυσή Αρκούδα ήταν ο Ούγγρος Λάγιος Κολτάι στο σκηνοθετικό του ντεμπούτο, που βασίστηκε στο σπαρακτικό μυθιστόρημα του Ιμρέ Κερτέζ.  

ΔΕΥΤΕΡΑ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Η ιστορία της Σου (Sue, 123΄, 1997) Σκηνοθέτης : Αμόζ Κόλεκ

Άνεργη κοπέλα ψάχνει να βρει καινούρια δουλειά αλλά και τη φιλία και τη συντροφικότητα μέσα από μια ουσιαστική ανθρώπινη επαφή. Η σχέση που ξεκινάει με έναν άνδρα, τον οποίο γνωρίζει σε εστιατόριο, την οδηγεί στην Ινδία και σε καταστάσεις εκεί που βιώνει για πρώτη φορά. Η πρώτη ταινία της γυναικείας τριλογίας του πολύ σημαντικού Ισραηλινού σκηνοθέτη Αμόζ Κόλεκ είναι αυτή η αμερικανική παραγωγή, που κέρδισε τα βραβεία FIPRESCI και της Οικουμενικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ του Βερολίνου.

Simple men (Simple men, 105΄, 1992) Σκηνοθέτης : Χαλ Χάρτλεϊ

Ο ένας αδελφός, ο Μπιλ, ασχολείται συνεχώς με τις γυναίκες, τις φλερτάρει, προσπαθεί να τις γοητεύσει. Ο άλλος αδελφός, ο Ντένις, ψάχνει να βρει τον χαμένο από καιρό πατέρα τους, έναν επαναστάτη που κρύβεται εδώ και 20 χρόνια. Και οι δυο ζουν στη Νέα Υόρκη, στο Λονγκ Άιλαντ. Υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα η παραγωγή του Χαλ Χάρτλει, χαρακτηριστικού σκηνοθέτη της –όντως- ανεξάρτητης αμερικανικής κινηματογραφικής σκηνής.

Η τελευταία νύχτα του κόσμου (Last night, 95΄, 1998) Σκηνοθέτης : Ντον ΜακΚέλαρ

Μια ομάδα ετερόκλητων ανθρώπων με πολύ διαφορετικές ιδέες μεταξύ τους, ενώνονται την τελευταία στιγμή προκειμένου ν’ αντιμετωπίσουν το διαφαινόμενο τέλος του κόσμου, το οποίο –λέγεται- ότι θα έρθει σε έξι ώρες πριν την αλλαγή του αιώνα. Σκηνοθετικό ντεμπούτο του Καναδού ηθοποιού Ντον ΜακΚέλαρ, που κέρδισε το Βραβείο Νεότητας στο Φεστιβάλ των Καννών, καθώς και βραβεία πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη στα Φεστιβάλ του Τορόντο και του Βανκούβερ.

TΡΙΤΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ

ΜΥΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΘΗ

Φόνος στην ομίχλη (Insomnia, 96΄, 1997) Σκηνοθέτης : Έρικ Σκιόλντμπεργκ

Δυο ντετέκτιβ μεταβαίνουν σε μικρή επαρχιακή πόλη της Βόρειας Νορβηγίας ώστε να βοηθήσουν την τοπική αστυνομία να εξιχνιάσει τον αποτρόπαιο φόνο ενός νεαρού κοριτσιού. Ένας δεύτερος, όμως, φόνος ανατρέπει τα πάντα. Από τα πλέον χαρακτηριστικά σύγχρονα νουάρ του σκανδιναβικού κινηματογράφου, σε σκηνοθεσία του Έρικ Σκιόλντμπεργκ, που έγινε αμερικανικό ριμέικ λίγα χρόνια αργότερα από τον Κρίστοφερ Νόλαν, με τους Αλ Πατσίνο και Ρόμπιν Γουίλλιαμς στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Εκεί που βρίσκεται η αλήθεια (Where the truth lies, 107΄, 2005) Σκηνοθέτης : Ατόμ Εγκογιάν

Μια νεαρή δημοσιογράφος γνωστή για τα ολοκληρωμένα προφίλ που «χτίζει» σε δημόσια πρόσωπα, προσπαθεί ν’ ανακαλύψει την αλήθεια που κρύβεται πίσω από ένα καλά κρυμμένο μυστικό (αρκετών χρόνων πίσω) και αφορά τη ζωή και την καριέρα των διάσημων κωμικών Βινς Κόλινς και Λάνι Μόρις. Υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα αυτή η ταινία μυστηρίου του πολυβραβευμένου Ατόμ Εγκογιάν. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους ο βραβευμένος με Όσκαρ Κόλιν Φερθ και ο βραβευμένος με Χρυσή Σφαίρα Κέβιν Μπέικον.

Velvet goldmine (Velvet goldmine, 124΄, 1998) Σκηνοθέτης : Τοντ Χέινς

Την παθιασμένη ζωή και την ταραγμένη καριέρα του σταρ της glam rock των ‘70s Μπράϊαν Σλέιντ ερευνά ο Βρετανός δημοσιογράφος Άρθουρ Στιούαρτ για την εφημερίδα του. Ταινία-ύμνος και ταυτόχρονα αποθέωσης του πλέον παρεξηγημένου μουσικού είδους, του glam rock. Γεμάτη μελωδίες και όμορφα κουστούμια, για τα οποία προτάθηκε στα Όσκαρ, αυτή η παραγωγή του Τόντ Χέινς που κατάφερε να έχει τις εξαιρετικές ερμηνείες των Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Τζόναθαν Ράις Μέγιερς, Κρίστιαν Μπέιλ και Τόνι Κολέτ.

ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ

IΑΠΩΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Tokyo Story (Tokyo Story, 136΄, 1953) Σκηνοθέτης : Γιασουχίρο Όζου

Ένα ηλικιωμένο ζευγάρι επισκέπτεται τα παιδιά και τα εγγόνια του στο Τόκυο. Όμως, ούτε δεκτό γίνεται με ενθουσιασμό ούτε πολύ χρόνο έχουν να του διαθέσουν. Κλασικό αριστούργημα του Γιασουχίρο Όζου, ένα άκρως μινιμαλιστικό, βαθιά ρεαλιστικό, ανθρώπινο δράμα για την απώλεια της επαφής, την αποδόμηση ακόμη και των πιο κοντινών σχέσεων.

Ο θρόνος του αίματος (Throne of Blood, 110΄, 1957) Σκηνοθέτης : Ακίρα Κουροσάβα

Η καλύτερη μεταφορά του Μακβέθ του Σέξπηρ στον κινηματογράφο, όπου ένας φιλόδοξος και νοσηρός λόρδος, ο οποίος πιέζεται από την πονηρή γυναίκα του, θα κάνει τα πάντα για να γίνει αυτοκράτορας βάσει μιας προφητείας που υπάρχει. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Τοσίρο Μιφούνε, αγαπημένος ηθοποιός του Ακίρα Κουροσάβα, η αριστοτεχνική σκηνοθεσία του οποίου ξεπέρασε τα στενά ιαπωνικά σύνορα και έφτασε μέχρι τη Μόστρα της Βενετίας.

Η αυτοκρατορία του πάθους (Empire of Passion, 105΄, 1978) Σκηνοθέτης : Ναγκίσα Οσίμα

Η παθιασμένη σχέση ενός νεαρού άνδρα με μια μεγαλύτερη του γυναίκα, τους ωθεί στην απόφαση να σκοτώσουν το σύζυγο της δεύτερης. Η ζήλια και ο έρωτας τους τυφλώνει. Η αρρωστημένη ερωτική ιστορία του Ναγκίσα Οσίμα, του χάρισε το Χρυσό Φοίνικα Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ των Καννών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
21 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos