ΣΕΙΡΕΣ

"Project Blue Book" season 1: Παλιομοδίτικο και κάπως κλισέ

Δημοσίευση: 16 Μαρτίου 2019, 15:40
Συντάκτης:

Σύνοψη: Στην Αμερική του 1952 ο Dr. Allen Hynek (Aidan Gillen), ένας πανεπιστημιακός αστροφυσικός, καλείται από την Αμερικανική κυβέρνηση να ερευνήσει μαζί με τον αεροπόρο Michael Quinn (Michael Malarkey) τα άγνωστης ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα, a.k.a. UFO. Όσο πιο πολύ προχωρά η έρευνά τους, ανακαλύπτουν πως όχι μόνο υπάρχουν φαινόμενα που δεν μπορούν να εξηγήσουν επιστημονικά, αλλά και πως η κυβέρνηση θέλει να αποκρύψει την αλήθεια από τους πολίτες.

Άποψη: Το “Project Blue Book” έρχεται στις οθόνες μας από το History Channel, με δημιουργό τον David O’Leary, ο οποίος μαζί με τον Robert Zemeckis (“Back to the Future”) είναι και οι διευθυντές παραγωγής. Τα δέκα επεισόδια είναι βασισμένα στις αληθινές έρευνες του Dr. Allen Hynek, μόνο που για λόγους πλοκής προσέθεσαν στην ιστορία τον φανταστικό χαρακτήρα του Captain Quinn και πολλά ακόμη! Ο Robert Stromberg (με  Όσκαρ για τον σχεδιασμό παραγωγής στα “Avatar” και “Alice in Wonderland” και σκηνοθέτης του “Maleficent”) σκηνοθετεί τα 4 καλύτερα επεισόδια της σειράς κατά τα οποία η πλοκή και η δράση κορυφώνονται, ενώ και η καλλιτεχνική διεύθυνση της σειράς είναι αξιομνημόνευτη.

Σεναριακά το “Project Blue Book” μας προσφέρει αρκετά και συνάμα μας απογοητεύει. Για αρχή, οι παράλληλες με την σειρά “X Files” είναι πολλές, κάτι που δεν μας εκπλήσσει αφού η τελευταία προσέφερε την πιο πετυχημένη συνταγή για το είδος sci-fi σειράς. Εδώ, αντί για δύο αμφίρροπους χαρακτήρες όμως, έχουμε δύο ίδιους: και ο Dr. Hynek και ο Captain Quinn έχουν τα ίδια πιστεύω και είναι και οι δύο σκεπτικιστές. Δυστυχώς, για αυτό το λόγο η πλοκή είναι συχνά μονότονη, αν όχι βαρετά επαναλαμβανόμενη, αφού οι διαφωνίες τους αφορούν περισσότερο την προσέγγισή τους παρά τις θεωρίες τους: ο Dr. Hynek θέλει παραπάνω απαντήσεις, ενώ ο Quinn προσπαθεί να τον αποθαρρύνει. Κάθε επεισόδιο προσφέρει και μια διαφορετική ιστορία με UFO, αλλά πίσω από αυτές κρύβεται ένα μεγαλύτερο plot line. Ενώ είναι ξεκάθαρο πως υπάρχει μια πολιτικο-στρατιωτική συνωμοσία, η σειρά δεν μπορεί να συνδυάσει με επιτυχία το μεγαλύτερο αυτό πλαίσιο με το ειδικότερο πλαίσιο μελετών των δύο πρωταγωνιστών.

Άνθρωποι με καπέλα εμφανίζονται και εξαφανίζονται μυστηριωδώς, Αμερικανοί πολίτες παρανοούν με τους Ρώσους, ενώ οι Hynek και Quinn μονίμως δεν πιστεύουν στα μάτια τους. Όσον αφορά τους χαρακτήρες ελπίζουμε να δούμε περισσότερη εξέλιξη στη δεύτερη σεζόν, γιατί όλοι τους είναι μονόπλευροι και τελικά μέτρια γραμμένοι. Ο Dr. Hynek είναι αφοσιωμένος στη μελέτη του, η γυναίκα του, Mimi, είναι η κλασική housewife του ΄50, ο Captain Quinn θέλει να αποδείξει στους ανώτερούς του την αξία του ως υπάκουος στρατιώτης.

Ο Aidan Gillen (ο Littlefinger του “Game of Thrones”) είναι ο μόνος χαρακτήρας που επιδεικνύει πάθος και ας είναι μόνο προς την έρευνά του. Ο Malarkey εμφανίζεται ως ο macho Αμερικανός στρατιώτης και όσο και αν προσπαθεί παραμένει άκαμπτος. Ο χαρακτήρας της Susie Miller (ένας πολύ σημαντικός χαρακτήρας για τον οποίο δεν θα πούμε περισσότερα) είναι ίσως ο πιο ενδιαφέρων, και η Ksenia Solo την υποδύεται με χειρουργική ακρίβεια. Ελπίζουμε να την δούμε περισσότερο στην δεύτερη σεζόν, γιατί εως τώρα η Susie παραμένει δευτερεύον χαρακτήρας και η Solo σπαταλά το ταλέντο της.

Το “Project Blue Book” είναι ένα ενδιαφέρον project, το οποίο όμως δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τους ομοίους του. Όμως, αν είστε φαν του είδους, λογικά θα μείνετε ευχαριστημένοι.

tags: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
23 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos