Ο Κιάνου Ριβς είναι εκδότης βιβλίων. Γιατί μπορεί.

Δημοσίευση: 25 Aug 2018, 21:11
Συντάκτης:

Όταν κανείς σκέφτεται το όνομα Keanu Reeves υπάρχουν ορισμένες εικόνες που έρχονται στο μυαλό: ο undercover F.B.I. πράκτορας στο “Point Break”, ο μοναχικός προφήτης που θα σώσει το μέλλον στο “The Matrix”, ο μισθοφόρος από έναν ξένο πλανήτη στο “The Day the Earth Stood Still”, ο μοναχικός δολοφόνος στο “John Wick”.  Ένα πράγμα που δεν έρχεται στο μυαλό μας όμως είναι το εξής: ο Keanu Reeves εκδότης βιβλίων. Και όμως, ο Keanu σε συνεργασία με την Alexandra Grant ίδρυσαν την X Artists Books, έναν μικρό εκδοτικό οίκο με βάση το Λός Άντζελες.

Ο Keanu και η Grant γνωρίστηκαν το 2009 και ύστερα από λίγο καιρό συνεργάστηκαν για το πρώτο βιβλίο τους. Η Grant είναι μία visual artist, η οποία δημιουργεί πίνακες με βάση το κείμενο και μαζί με τον Keanu δημιούργησαν το “Ode to Happiness”, το οποίο αποτελείται από διάφορες ζωγραφίες εμπνευσμένες από ένα σκυθρωπό ποίημα του Keanu. Το “Ode to Happiness” δημοσιεύθηκε από τον Γερμανικό εκδοτικό οίκο Steidl, και περιλαμβάνει μέσα εκφράσεις όπως “I hate myself face cream”, ή “alone again silk pyjamas”. Λίγα χρόνια αργότερα, οι δύο τους συναντήθηκαν ξανά και δημιούργησαν το “Shadows”, το οποίο συνδυάζει τις εικόνες της σιλουέτας του Keanu για τις οποίες υπεύθυνη είναι η Grant και κάποια από τα γνωμικά του Keanu για την απώλεια, την παρωδικότητα και την αποδοχή. Θεωρητικά, η συνεργασία τους πρόκειται για ένα μεταμοντέρνο κύμα υπαρξισμού. Παρ’όλα αυτά, το υπαρξιακό κομμάτι είναι κάτι που δεν είναι άγνωστο για τον Keanu, καθώς ο ίδιος, σε αντίθεση με πολλούς άλλους αστέρες της βιομηχανίας, εμφανίζεται πολύ διαφορετικός. Είναι πραγματικά ένας σοβαρός και σκεπτόμενος άνθρωπος, ειλικρινής για τις ικανότητές του. Όλα τα πρότζεκτ του Keanu μαρτυράνε ένα πράγμα: την όρεξη για δημιουργία. Και δεν εννοούμε να δημιουργεί πράγματα, όπως εκδοτικούς οίκους, σελίδες γεμάτες ποίηματα, μουσικά συγκροτήματα ή ακόμα και μια κατασκευαστική εταιρεία μηχανών, αλλά εννοούμε την όρεξή του να προσεγγίζει την ζωή με ένα δημιουργικό βλέμα, να κάνει μέρος της ζωής του την διαδικασία της δημιουργίας.

Όπως δηλώνει και η σελίδα του X Artists Books, «με τη δημιουργία μας το 2017, η XAB είναι ένας μικρός εκδοτικός οίκος με επίκεντρο τα βαθυστόχαστα high-quality βιβλία. Τα βιβλία μας είναι έργα τέχνης, ικανά να σας μεταφέρουν σε φανταστικούς κόσμους.» Όπως είπε και ο ίδιος, «δεν επανεφευρίσκουμε τίποτα, αλλά η φιλοδοξία μας είναι η δημιουργία ενός ποιοτικού βιβλίου». Εώς σήμερα, ο εκδοτικός οίκος έχει εκδόσει έξι βιβλία, ανάμεσα στα οποία βρίσκουμε και το “(Zus)” ένα visual essay του Γάλλου φωτογράφου Benoit Fougeirol που συνοδεύεται από το κείμενο του Jean-Christophe Bailly. Μπορεί σε εμάς αυτά τα βιβλία να μοιάζουν άνευ λόγου και αιτίας για δημοσίευση, αλλά σας πληροφορούμε πως τα συγκεκριμένα βιβλία μπορεί κανείς να τα βρεί σε art βιβλιοπωλεία της Νέας Υόρκης, του Λος Άντζελες αλλά και του Παρισιού.

Μπορεί να μοιάζει εντελώς αντιφατικό ένας αστέρας του Χόλλυγουντ να τρέχει έναν εκδοτικό οίκο ταυτόχρονα, αλλά για τον Keanu τίποτα δεν είναι αδύνατο και σίγουρα ένα τέτοιο εγχείρημα του ταιρίαζει γάντι!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos