Κάννες 17 - Πέδρο Αλμοδοβάρ: Όσο ζω θα πολεμάω για την σκοτεινή αίθουσα

Δημοσίευση: 18 Μαΐου 2017, 17:29
Συντάκτης:

Ξεκάθαρη θέση υπέρ της προβολής ενός φιλμ στην κινηματογραφική αίθουσα σε σύγκριση με ψηφιακή πλατφόρμα τύπου Netflix, πήρε ο Πέδρο Αλμοδοβάρ κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου της κριτικής επιτροπής στο φετινό 70ο Φεστιβάλ των Καννών, προφανώς με αφορμή το πρόσφατο θέμα που ενέσκηψε.

Ο Ισπανός auteur ξεκαθάρισε ότι «Οι ψηφιακές πλατφόρμες είναι ένας νέος τρόπος θέασης φρέσκων ταινιών, αλλά δεν πρέπει ν' αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες φόρμες, όπως είναι οι κινηματογραφικές αίθουσες. Η λύση είναι οι νέες πλατφόρμες να αποδεχθούν τους υπάρχοντες κανόνες που ήδη υιοθετούν και σέβονται τα υπόλοιπα δίκτυα. Η οθόνη όπου βλέπεις μια ταινία πρέπει να είναι μεγαλύτερη από την καρέκλα όπου κάθεσαι, πρέπει οι εικόνες να σε κατακλύζουν.

Όσο ζω θα πολεμάω για την ικανότητα ύπνωσης του θεατή από τις εικόνες αυές στην μεγάλη οθόνη. Δεν θεωρώ ότι ο Χρυσός Φοίνικας είναι ένα βραβείο που πρέπει να δοθεί σε ένα φιλμ που δεν θα προβληθεί στην μεγάλη οθόνη».

Προφανώς άστοχη η τελευταία φράση, διόιτι έτσι ουσιαστικά αποκλείει από την διεκδίκηση του Χρυσού Φοίνικα τα «Okja» του Μπον Τζουνγκ-Χο και «The Meyerowitz Stories» του Νόα Μπάουμπακ (αμφότερα παραγωγες του Netflix), πριν καν τα δει!

Μαζί του στην κριτική επιτροπή (και στις φωτό και στις δηλώσεις) και οι Τζέσικα Τσαστέιν, Πάολο Σορεντίνο, Μάρεν Αντε, Παρκ Τσαν-γουκ, Φαν Μπινγκμπίνγκ, Ανιές Ζαουί και Γκάμπριελ Γιάρεντ.

Ο Γουιλ Σμιθ διαφοροποιήθηκε κάπως όσον αφορά στο Netflix: «Έχω τρία παιδιά, 16, 18 και 24 χρόνων. Πηγαίνουν σινεμά δυο φορές την εβδομάδα και βλέπουν και Netflix. Τα δυο δεν διασταυρώνονται. Το Netflix έχει υπάρξει μόνο ένας εκπληκτικός ευεργέτης - ο κόσμος βλέπει ταινίες που διαφορετικά δεν θα έβλεπε καν. Όσο για το Φεστιβάλ, ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα βρισκόμουν στην κριτική επιτροπή μιας τέτοιας διοργάνωσης, θέλω να φύγω από εδώ πολύ λιγότερο αμαθής από ότι ήμουν πριν έρθω!».

Aκολουθούν video από το photocall, το κόκκινο χαλί και την συνέντευξη τύπου της κριτικής επιτροπής:

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
6147
Tanweer
5776
Tanweer
2347
Tanweer
1754
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos