Η ιστορική αλήθεια πίσω από την «Ευνοούμενη»

Δημοσίευση: 1 Μαρτίου 2019, 16:14

«Η Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου ήταν μια από τις ταινίες που έκλεψε την παράσταση την φετινή σεζόν και συζητήθηκε όσο ελάχιστες, με δεδομένες και τις 10 οσκαρικές της υποψηφιότητες. Παράλληλα, προκάλεσε ενδιαφέρον και απορίες για τον τρόπο που παρουσιάζει τη ζωή, την υγεία και τις σεξουαλικές επιλογές της βασίλισσας Άννας της Μεγάλης Βρετανίας (Ολίβια Κόλμαν), καθώς και τις σχέσεις της με την δούκισσα του Μάρλμπορο, Σάρα Τσέρστιλ (Ρέιτσελ Βάις) και την ξαδέρφη της τελευταίας, Αμπιγκέιλ Χιλ (Έμα Στόουν).

ΣΧΕΤΙΚΑBafta 2019: 12 υποψηφιότητες για το «The Favourite» του Γιώργου Λάνθιμου!

Σε ειδικό βίντεο-αφιέρωμα του BBC, δύο ειδικοί εξετάζουν διάφορες πτυχές της ταινίας και τις συγκρίνουν με τα ιστορικά στοιχεία, προσπαθώντας να καθορίσουν κατά πόσο «Η Ευνοούμενη» είναι ιστορικά αληθής.

 «Δεν υπάρχουν ξεκάθαρα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η Άννα είχε σχέση με την Σάρα, αν και πολλά στοιχεία υποδεικνύουν ότι η Άννα μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον σεξουαλικά απελευθερωμένο, ενώ υπάρχουν αρκετά γράμματά της προς τη Σάρα, τα οποία είναι γραμμένα με μία ρομαντική διάθεση», δηλώνει η Οφίλια Φιλντ, βιογράφος της Σάρα Τσώρτσιλ.

 «Η φυσική αδυναμία της βασίλισσας Άννας, όπως απεικονίζεται στην ταινία, δυστυχώς συμφωνεί με τα στοιχεία που έχουμε. Είχε πρόβλημα με τα μάτια της από μικρή ηλικία, ενώ οι 17 εγκυμοσύνες της την επηρέασαν σωματικά», σχολιάζει ο Μάθιου Στόρεϊ, επιμελητής του Παλατιού του Κένσινγκτον.

«Αυτό που δεν δείχνει η ταινία είναι ότι η Σάρα υιοθέτησε την Αμπιγκέιλ και τα αδέρφια της περίπου το 1690, οπότε από τότε η Σάρα φρόντιζε την οικογένεια της Αμπιγκέιλ, η οποία ήταν πολύ φτωχή. Αργότερα, της πρόσφερε μία δουλειά στο παλάτι και καθώς η Αμπιγκέιλ άρχισε να έρχεται πιο κοντά με τη βασίλισσα, η Σάρα άρχισε να νιώθει προδομένη. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει κάποιο ιστορικό στοιχείο που να μας αποδεικνύει ότι η Αμπιγκέιλ πήγε να δηλητηριάσει την Σάρα», υπογραμμίζει η Φιλντ.

Το βίντεο μπορείτε να το δείτε εδώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tulip
20328
Tulip
15251
Odeon
14700
Tanweer
12739
Tanweer
8826