H Fanny Ardant στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Δημοσίευση: 20 Aug 2018, 12:22

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρουσιάζει την Fanny Ardant σε ένα μονόδραμα για ηθοποιό και ορχήστρα που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ της Αβινιόν το 2015.

Σε αυτή την Κασσάνδρα, η οποία βασίζεται στο ομώνυμο έργο της Christa Wolf, η μάντισσα της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας αναπολεί τη ζωή της μία ώρα πριν τον θάνατό της, νικημένη από θεούς και ανθρώπους. Στον λίγο χρόνο που της απομένει, η κόρη της Τροίας αφηγείται την ιστορία της και τις οδύνες που βίωσε ως παιδί, ως ερωμένη, ως αιχμάλωτη, ως γυναίκα. Μεταξύ ζωής και θανάτου επιλέγει μια τρίτη μορφή ύπαρξης, ούτε καλή ούτε κακή, ούτε δίκαιη ούτε άδικη, πέρα από τις κλασικές συμβάσεις ενός κόσμου όπου όλοι εξαπατούν και εξαπατώνται. Είναι αυτή η φωνή, εύθραυστη μα και πείσμων, που κοιμάται μέσα μας και σε κάποια άβολη στιγμή ξυπνά και πασχίζει να βγει.

Η συγγραφέας του έργου, Christa Wolf, θεωρείται μία από τις σπουδαιότερες σύγχρονες συγγραφείς. Μεγαλωμένη στο πλαίσιο του Γερμανικού Εθνικοσοσιαλισμού, μετά τον πόλεμο ασπάστηκε τους αισθητικούς κανόνες του δημοκρατικού σοσιαλισμού και εντάχθηκε στο Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα Γερμανίας (SED) το κυβερνών κομμουνιστικό κόμμα της Ανατολικής Γερμανίας. Κατά τα γεγονότα του 1989, η Wolf ήταν από τις βασικές φωνές του δημοκρατικού κινήματος, όμως, αντίθετη στην επανένωση των δύο Γερμανιών, τάχθηκε υπέρ ενός «τρίτου δρόμου», εισπράττοντας έντονες αντιδράσεις. Η Wolf είχε κάνει δύο ταξίδια στην Ελλάδα. Το πρώτο, το 1980, στάθηκε αφορμή για να εμπνευστεί την Κασσάνδρα (1982).

Η Κασσάνδρα πρωτοπαρουσιάστηκε στο Théâtre du Châtelet στο Παρίσι το 1994 και έκτοτε έχει μεταφραστεί στα Γερμανικά, Αγγλικά, Ιταλικά και Φινλανδικά, ενώ έχει παρουσιαστεί μεταξύ άλλων στο Konzerthaus στο Βερολίνο, στο Carnegie Hall στη Νέα Υόρκη και στο Teatro Colon στο Μπουένος Άιρες.

Σε αυτή την παραγωγή της Comédie de Genève, ο σκηνοθέτης Hervé Loichemol αναδεικνύει τη δύναμη της ηρωίδας του, ενώ ο συνθέτης Michael Jarrell επενδύει την παράσταση με μουσική από συμφωνική ορχήστρα καθώς και άλλους, απρόσμενους ήχους, δημιουργώντας το πλαίσιο στο οποίο η Fanny Ardant ερμηνεύει συγκλονιστικά την τραγική μορφή της Κασσάνδρας.

Δευτέρα 03/09 | 21.00

Aίθουσα Σταύρος Νιάρχος. Ελεύθερη είσοδος με ηλεκτρονική προεγγραφή, η οποία για τα μέλη (ορισμένος αριθμός θέσεων) θα ξεκινήσει στις 27/08 στις 12.00. Η προεγγραφή για το κοινό θα ξεκινήσει στις 28/08 στις 12.00. Μετά την έναρξη η είσοδος θα είναι δυνατή μόνο σε περίπτωση διαλείμματος. Η είσοδος επιτρέπεται σε παιδιά έξι ετών και άνω.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos