Φεστιβάλ για τη βία κατά των γυναικών

Δημοσίευση: 25 Νοε. 2011, 02:39

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών στις 25 Νοεμβρίου, διοργανώνουν ένα 4ήμερο αφιέρωμα ταινιών που θα διαρκέσει ως τις 28 Νοεμβρίου με τίτλο 1ο Πανόραμα ταινιών για τη Βία κατά των Γυναικών. Το αφιέρωμα έχει ελεύθερη είσοδο για το κοινό και εντάσσεται στην καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων.

Η βία κατά των γυναικών είναι ένα ζήτημα που ο κινηματογράφος σε παγκόσμιο επίπεδο έχει θίξει πολλές φορές στο παρελθόν αλλά και μια προβληματική με την οποία εξακολουθεί να καταπιάνεται. Οι ταινίες του αφιερώματος καταγράφουν τις εικόνες γυναικών σε παγκόσμια κλίμακα που εξακολουθούν να υφίστανται διάφορες μορφές βίας (ψυχολογική, σωματική, σεξουαλική, φυλετική, κοινωνική). Το αφιέρωμα περιλαμβάνει 16 ταινίες μυθοπλασίας, ενώ ο κλασικός Ταξιτζής του Σκορσέζε θα προβληθεί στην ψηφιακή αποκατάστασή του σε 2K. Οι πιο γνωστές ταινίες :

Ο Ταξιτζής (Taxi Driver, 1976) του Μάρτιν Σκορσέζε, πολυβραβευμένη και κλασσική πια ταινία με το Ρόμπερτ Ντε Νίρο στο ρόλο ενός βετεράνου του πολέμου του Βιετνάμ, ενός ανθρώπου αποκομμένου από την κοινωνία που οδηγεί ταξί τις νύχτες στη Νέα Υόρκη. Τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ και Χρυσός Φοίνικας για τον Σκορσέζε στις Κάννες.

Η Σούζαν Σάραντον και η Τζίνα Ντέιβις συναντιούνται ως Θέλμα και Λουίζ (Thelma and Louise) στην ομώνυμη ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ που κέρδισε Όσκαρ Σεναρίου το 1991. Οι δύο φίλες αφήνουν πίσω τους συζύγους τους, που τις καταπιέζουν και τις κακομεταχειρίζονται, και ξεκινούν ένα ταξίδι ζωής χωρίς επιστροφή.

ρεις γυναίκες από τη Λατινική Αμερική παντρεύονται τρεις άντρες σε ένα απομονωμένο χωριό της Ισπανίας, ελπίζοντας να βρουν μια καλύτερη ζωή, ένα καλύτερο μέλλον και λιγότερη μοναξιά. Οι τρεις πρωταγωνίστριες, Λουλούδια από έναν άλλον κόσμο (Flores de otro mundo, 1999), φτάνουν στην ισπανική επαρχία και τότε ξεκινά μια ιστορία για τις προσδοκίες και τις σχέσεις των ανθρώπων, τις πολιτισμικές διαφορές και τη «σύγκρουση» μεταξύ επαρχίας και πόλης. 

Συγγενείς από όλον τον κόσμο συναντιούνται στο Νέο Δελχί την περίοδο των Μουσώνων, για να παρευρεθούν στο Γάμο των μουσώνων (Monsoon Wedding, 2001). Μυστικά που για λόγους τιμής είχαν μείνει κρυφά τώρα αποκαλύπτονται, καθώς οι παραδόσεις συγκρούονται με τα μοντέρνα ήθη στη συναρπαστική ταινία της Μίρα Ναίρ, που θίγει το ζήτημα των γάμων με συνοικέσιο, αλλά και της οικογένειας που συγκαλύπτει ακόμη και την κακοποίηση ανηλίκων μεταξύ των μελών της, συνδυάζοντας την κωμωδία με το δράμα. Η ταινία τιμήθηκε με το Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ της Βενετίας. 

Η Φάουστα υποφέρει από μια σπάνια ασθένεια, το γάλα της θλίψης, που μεταδίδεται μέσω του μητρικού γάλακτος εγκύων γυναικών, οι οποίες βιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Μέσα στο φόβο, τη σύγχυση και την αγωνία που βιώνει, καλείται να αντιμετωπίσει και το θάνατο της μητέρας της. Η Φάουστα αποφασίζει λοιπόν να λάβει μέτρα, ώστε να μην επαναληφθεί η ιστορία. Περουβιανή ταινία του 2009, Το γάλα της θλίψης (La teta asustada) της Claudia Llosa προτάθηκε για το ξενόγλωσσο Όσκαρ. 

Το 1922, ένας Αμερικανός φωτογράφος επιστρέφει στην πατρίδα του, έχοντας μπαρκάρει από τη Σμύρνη. Στο υπερωκεάνιο ταξιδεύουν μαζί του 700 περίπου Ελληνίδες που έχουν σαν προορισμό την Αμερική για να παντρευτούν. Ο φωτογράφος θα ερωτευτεί μια νεαρή κοπέλα από τη Σαμοθράκη, και μαζί θα αποκαλύψουν την απάτη που εξυφαίνεται σε βάρος των μη ελληνίδων κοριτσιών που προορίζονται για πορνεία. να πάρει τέλος μόλις φτάνουν στο τέλος του ταξιδιού. Οι Νύφες (2003) του Παντελή Βούλγαρη, σε σενάριο Ιωάννας Καρυστιάνη και παραγωγή Μάρτιν Σκορσέζε, απέσπασαν εννέα βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Η Λιούμπη, στην ομώνυμη ταινία της Λάγιας Γιούργου του 2005, είναι μια νεαρή Ρωσίδα που αναλαμβάνει να κρατάει συντροφιά σε μια ηλικιωμένη γυναίκα. Ο γιος της οικογένειας, ο Δημήτρης, ψάχνει την ευκαιρία που θα του επιτρέψει να φύγει από το σπίτι, τη μητέρα και την υστερική αδερφή του. Ο Δημήτρης και η Λιούμπη ερωτεύονται αλλά η σχέση τους δε θα προχωρήσει. Η ταινία απέσπασε το Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ διακρίθηκε και στο Φεστιβάλ του Χιούστον. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos