ΣΕΙΡΕΣ

"Τhe defiant ones": Δύο τύποι που καθόρισαν την μουσική βιομηχανία

Δημοσίευση: 14 Μαΐου 2018, 20:21
Συντάκτης:

Δεν υπάρχει παραγωγή του HBO από σειρά μέχρι ντοκιμαντέρ που να μην ξεχωρίζει για την ποιότητα του. Στο “The Defiant Ones” (το οποίο πλέον στριμάρει και στο Netflix) ο Άλεν Χιουζ (μαζί με τον αδερφό του Άλμπερτ, έχουν σκηνοθετήσει επίσης τα From Hell, The Book Of Eli, Broken City) επιστρατεύει όλα τα μέσα που τον έκαναν γνωστό από το Menace II Society και μετά από τρεισήμισι χρόνια έρευνας και γυρισμάτων μας χάρισε το πιο ενδιαφέρον μουσικό ντοκιμαντέρ για την ιστορία του γνωστού ράπερ Dr.Dre και του συνεργάτη του και μουσικού παραγωγού Jimmy Iovine. Η τελική δικαίωση για τον σκηνοθέτη ήρθε λίγους μήνες μετά στα Γκράμις τoυ 2018 όπου κερδίζει το βραβείο “Καλύτερου Μουσικού Βίντεο Μεγάλου Μήκους” και αφήνει πίσω του ονόματα όπως Νικ Κέιβ. Στον λόγο του ταπεινά ευχαρίστησε μόνο τον Dr.Dre και τον Jimmy.

Με το βλέμμα καρφωμένο στην κάμερα, αποφεύγοντας την μόνο στις άβολες στιγμές, χρειάστηκαν μόλις τέσσερις ώρες για να αφηγηθούν την πορεία τους μέχρι τώρα την οποία ο Χιουζ επιλέγει να την πλαισιώσει με τους ίδιους τους καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν μαζί τους. Στις γκεστ εμφανίσεις βλέπουμε από τον Bono και τον Bruce Springsteen μέχρι τον Snoop Dogg και τον Trent Reznor (!) οι οποίοι προσφέρουν πολλές άγνωστες μέχρι τώρα λεπτομέρειες για την «χρυσή εποχή» που πέρασε η μουσική βιομηχανία στα 80s και 90s. Σε ένα στοίχημα με τον εαυτό του ο Χιουζ δεν παρασύρεται από την προσωπική του άποψη και ούτε μεροληπτεί για τα γεγονότα, σχεδόν έχει ξεχάσει την γνωριμία του πριν από χρόνια με τον Dr.Dre και τον διαπληκτισμό του με τον 2Pac, εν αντιθέσει πήρε χρόνο για να ανακαλύψει αδημοσίευτο υλικό και αρχεία της Interscope (δισκογραφική εταιρεία του Iovine) ώστε να παρουσιάσει μια σφαιρική εικόνα της εποχής που πραγματεύεται. Στο  biopic “Straight Outta Compton” (2015) πήραμε μια γεύση για τους N.W.A και την κουλτούρα της ραπ αλλά στο “The Defiant Ones”  μαθαίνουμε από πρώτο χέρι γιατί έγινε ο ,τι έγινε, τι οδήγησε στην πτώση τους, πώς ο Dr.Dre βγήκε αλώβητος από τις άτυπες κόντρες που δημιουργήθηκαν και πώς συνεργάστηκε με τον Lovine, έναν άνθρωπο πεπειραμένο από άποψη παραγωγής αλλά μόνο σε άλλα είδη μουσικής.

Ποιος θα περίμενε ότι ο ίδιος άνθρωπος που ανέδειξε την Πάτι Σμιθ ήταν αυτός που ανακάλυψε τον Eminem; Οι απρόσμενες λεπτομέρειες πέφτουν καταιγιστικά ενδιάμεσα στα επεισόδια δίνοντας μια πραγματική ουσία στην ύπαρξη του ντοκιμαντέρ για μία περίοδο πρωτοποριακή και αυτοκαταστροφική ταυτόχρονα. Όσοι απέμειναν μιλάνε με ευαισθησία για την ιστορία τους και δεν δίνεται χώρος σε εξωτερικούς παράγοντες όπως δημοσιογράφοι και συγγραφείς που βλέπουμε συχνά σε ντοκιμαντέρ οι οποίοι δεν έχουν προσωπική εμπειρία επί του θέματος.

Στο τεχνικό κομμάτι των επεισοδίων όλα είναι προσαρμοσμένα στο κλίμα της σειράς με γρήγορο μοντάζ και σκηνές που εναλλάσσονται στον ίδιο ρυθμό με την μουσική δίνοντας αναπόφευκτα ένα παλμό δυναμικό που παίρνει ανάσα μόνο όταν οι πρωταγωνιστές φορτίζονται συναισθηματικά και πάντα με τα κατάλληλα cuts ώστε να πάρουν ιδιαίτερες, κινηματογραφικές στιγμές. Αλλά ποτέ με γλυκανάλατο τρόπο. Η ειλικρίνεια ήταν εξαρχής καθοριστικό στοιχείο για τον Χιουζ, γι’ αυτό άλλωστε στράφηκε στον Dr.Dre που γνωρίζει εδώ και χρόνια και στην ιστορία του που είναι πολυτάραχη από μόνη της αλλά η οποία παίρνει διαφορετική προοπτική στο πλευρό του Iovine. Οι δύο “ανυποχώρητοι” είναι καταδικασμένοι να φτιάχνουν μαζί αυτοκρατορίες από το μηδέν. Και με την ιστορία τους ο Χιουζ μπορεί να πει μια οικουμενική αλήθεια. Όλα είναι δυνατά. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos