Αυτή είναι η ινδική ταινία που ξετρέλανε τον Κρίστοφερ Νόλαν

Δημοσίευση: 16 Απριλίου 2018, 12:35
Συντάκτης:

Κάθε λάτρης του σινεμά θέλει συνεχώς να βρίσκει νέες αγαπημένες ταινίες και να μαθαίνει περισσότερα για την τέχνη του κινηματογράφου. Από αυτό δεν εξαιρούνται επιτυχημένοι σκηνοθέτες, όπως ο Christopher Nolan, ο άνθρωπος πίσω από το «Inception» ή το πρόσφατο «Dunkirk», που πέρα από σκηνοθέτης είναι και πολύ μεγάλος σινεφίλ. Ο Nolan πέρασε τις πασχαλινές διακοπές διασχίζοντας τον κόσμο και φτάνοντας μέχρι την Ινδία, μιλώντας για τη σημασία της διατήρησης του αναλογικού φιλμ σαν φορμάτ. Όσο όμως ήταν στην Ινδία για την ομιλία του, είδε και μία ταινία, που την χαρακτήρισε ως «μία από τις καλύτερες ταινίες που έγιναν ποτέ».

Ο Nolan και η Βρετανίδα visual artist Tacita Dean επισκέφθηκαν την Ινδία για να συμμετάσχουν στο «Reframing the Future of Film», μία πολυετή εκστρατεία για την διατήρηση του παραδοσιακού φιλμ. Ο σκηνοθέτης άλλωστε, μαζί με άλλους όπως τον Tarantino και τον J.J. Abrams, συνέβαλε στην αποφυγή της εξαφάνισης του celluloid από το Hollywood.

Ο σκηνοθέτης έδωσε συνέντευξη στο Deccan Chronicle, μία καθημερινή ινδική εφημερίδα, στην οποία εξήγησε γιατί επισκέφθηκε την χώρα, αλλά και ότι έχει έρθει σαν μαθητής του σινεμά. Συγκεκριμένα δήλωσε «Ήθελα να γνωρίσου Ινδούς δημιουργούς και να μάθω περισσότερα για την Ινδία. Σκοπεύω να δω περισσότερες ινδικές ταινίες στο μέλλον. Είχα την ευχαρίστηση να δω την ταινία του Satyajit Ray «Pather Panchali». Θεωρώ ότι είναι μία από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Ενδιαφέρομαι να μάθω περισσότερα για την ινδική κινηματογραφική βιομηχανία και γι’ αυτό ήρθα». Το «Pather Panchali» («Τραγούδι του δρόμου» ο ελληνικός τίτλος) είναι το ντεμπούτο το κορυφαίου ινδού σκηνοθέτη, το 1955, και η πρώτη ταινία της τριλογίας του Apu, που αφορούσε ένα νεαρό αγόρι σε ένα χωριό της Βεγγάλης, φέρνοντας το στοιχείο του ρεαλισμού στο σινεμά του Bollywood, ενώ απέσπασε πολλά βραβεία. Είναι ευκαιρία να θυμηθούμε τον Ray, για τον οποίον ο Kurosawa είχε δηλώσει: «Αν δεν έχεις δει ποτέ ταινία του Ray, είναι σαν να μην έχεις δει ποτέ τον ήλιο ή το φεγγάρι».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
9427
Tanweer
6786
Feelgood
3008
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos