9ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου: Τα αφιερώματα

Δημοσίευση: 3 Οκτ. 2018, 16:31
Συντάκτης:

Μετά από τρία χρόνια απουσίας, το Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας επιστρέφει στις 17-29 Οκτωβρίου στην Ταινιοθήκη (Ιερά Οδός 48) και το Exile Room (Αθηνάς 12, Μοναστηράκι), φιλοδοξώντας να αναδείξει ό, τι πιο καινοτόμο και προχωρημένο συμβαίνει σήμερα στον παγκόσμιο κινηματογράφο. Φέτος η διοργάνωση ετοιμάζεται να υποδεχθεί την σημαντική Κινεζοβρετανίδα σκηνοθέτρια και φεμινίστρια Σιαολού Γκουό, από τις σημαντικότερες συγγραφείς στην Βρετανία σήμερα, καθώς και τον Γάλλο αβάν γκαρντ δημιουργό Φιλίπ Γκραντριέ, στους οποίους ετοιμάζει μεγάλα αφιερώματα σε συνεργασία με το British Council και το Γαλλικό Ινστιτούτο Eλλάδος. Οι δύο δημιουργοί θα δώσουν μάστερκλας, ανοιχτό στο κοινό.

<a href="/nea/neos-finlandikos-kinimatografos-stin-tainiothiki/69611">Νέος Φινλανδικός Κινηματογράφος στην Ταινιοθήκη</a>ΣΧΕΤΙΚΑΝέος Φινλανδικός Κινηματογράφος στην Ταινιοθήκη

Ο γεννημένος το 1954 Φιλιπ Γκραντριέ, κινείται στα όρια του πειραματικού σινεμά, με επιρροές από το ντοκιμαντέρ και τη video art. Η κάμερά του εστιάζει στο ανθρώπινο σώμα και αγαπάει ιδιαίτερα τα πρόσωπα, ενώ οι ιστορίες του φλερτάρουν με την σκοτεινή πλευρά του ανθρώπινου μυαλού. Η αισθητική των ταινιών του δεν στοχεύει στο να μας δείξει τον κόσμο, αλλά τον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος μας διαπερνά. Η θεματολογία του Φιλίπ Γκραντριέ συχνά προκαλεί: από τον σαδομαζοχισμό στο πρόσφατο «Αν και νύχτα» με πρωταγωνίστρια την ελληνικής καταγωγής Αριάν Λαμπέντ, μέχρι τον απρόσμενο έρωτα ενός κατά συρροή δολοφόνου και βιαστή για μια νεαρή παρθένα στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο «Σκοτάδι». Το αφιέρωμα περιλαμβάνει επτά ταινίες του –ανάμεσά τους και το ντοκιμαντέρ «Μπορεί η ομορφιά να ενίσχυσε την απόφασή μας: Μασάο Αντάτσι» (2011),  έναν φόρο τιμής στον ιάπωνα δημιουργό Μασάο Αντάτσι - σκηνοθέτη, συγγραφέα και σεναριογράφο ταινιών του Ναγκίσα Οσίμα.

Ο κινηματογράφος του Φιλίπ Γκραντριέ είναι ένας κινηματογράφος που βιώνεται, καθώς, όπως έχει γραφτεί, «επιτίθεται στις αισθήσεις».

Το φεστιβάλ θα προβάλλει τη νέα του ταινία «Ανησυχία» σε ευρωπαϊκή πρεμιέρα. Πρόκειται για το τρίτο μέρος της τριλογίας του Γκραντριέ (τα άλλα δύο μέρη είναι η «Λευκή Επιληψία» και η «Φόνισσα»), μια πειραματική, σεξουαλικά φορτισμένη ταινία με επίκεντρο το γυμνό σώμα.  Δεν είναι τυχαίο που η δουλειά του Γκραντριέ έχει χαρακτηριστεί ως «το σινεμά των αισθήσεων».

Θα προβληθούν οι εξής ταινίες του σκηνοθέτη: «Σκοτάδι», «Μία λίμνη», «Αν και νύχτα», «Λευκή επιληψία», «Μπορεί η ομορφιά να ενίσχυσε την απόφασή μας: Μασάο Αντάτσι», «Φόνισσα» και «Ανησυχία».

Γεννημένη το 1973, η Σιαολού Γκουό είναι πολυβραβευμένη συγγραφέας και σκηνοθέτρια. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε 28 χώρες ενώ η ταινία της «Εκείνη, μια Κινέζα» (φόρος τιμής στην «Κινέζα» του Ζαν Λικ Γκοντάρ) κέρδισε την Χρυσή Λεοπάρδαλη στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο το 2009.

Ηρωίδα είναι μια νεαρή Κινέζα που εγκαταλείπει το χωριό της και, όπως η σκηνοθέτρια, καταλήγει στην Βρετανία. Η αναζήτηση ταυτότητας και η κριτική ματιά τόσο προς τη γενέτειρά της, όσο και στην τωρινή πατρίδα της, χαρακτηρίζουν το έργο της Σιαολού Γκουό , προκαλώντας αντιδράσεις και από τις δύο πλευρές.

Από τις πιο επιτυχημένες  κινέζες συγγραφείς που εκδίδονται αυτήν την στιγμή στην Βρετανία, η Σιαολού Γκουό μεγάλωσε στην Κίνα, σε ένα χωριό ψαράδων, μέσα στη φτώχια, με τους αναλφάβητους παππούδες της.  Στα 20 της χρόνια έφυγε για σπουδές στην Κινηματογραφική Ακαδημία του Πεκίνου και λίγα χρόνια μετά στο βρέθηκε στο National Film and Television School στο Λονδίνο όπου και ζει μόνιμα . To κινηματογραφικό της ντεμπούτο, το 2006 υπήρξε το docu-drama «Πως είναι το ψάρι σου σήμερα;» που προβλήθηκε στα Φεστιβάλ του Ρότερνταμ και του Σάντανς.

Το 2007 έγραψε το πρώτο της μυθιστόρημα στα αγγλικά με τίτλο «Concise Chinese-English Dictionary for Lovers» το οποίο κέρδισε υποψηφιότητες για πολλά βραβεία.

Το 9ο AAGFF  θα δείξει σε ευρωπαϊκή πρεμιέρα το τελευταίο φιλμ της Σιαολού Γκουό «Πέντε άντρες κι ένας Καραβάτζιο» το οποίο παρακολουθεί την σχέση τεσσάρων ανδρών που ζουν στο Λονδίνο κι ενός στην Κίνα, με αφορμή το αντίγραφο ενός έργου του Καραβάτζιο. Η νομαδική τους περιπλάνηση θίγει την ρευστότητα των ταυτοτήτων σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, και διανθίζεται με συζητήσεις πάνω σε ζητήματα φιλοσοφίας, τέχνης και ηθικής.

Θα προβληθούν συνολικά πέντε ταινίες της σκηνοθέτριας: «Πως είναι το ψάρι σου σήμερα;», «Εκείνη, μια Κινέζα»,  «Μια φορά κι έναν καιρό προλετάριος», «Πήγαμε στην χώρα των θαυμάτων», και «Πέντε άντρες κι ένας Καραβάτζιο».

Φέτος, το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει ένα ακόμα αφιέρωμα στον underground αμερικανό σκηνοθέτη Μάρκ Ράπαπορτ το οποίο περιλαμβάνει και την παγκόσμια πρεμιέρα της νέας ταινίας του. Γνωστός κυρίως για τα αντισυμβατικά κινηματογραφικά του δοκίμια «Η ιδιωτική ταινία του Ροκ Χάτσον» (1992) και «From the Journals of Jean Seberg» (1995), ο Μαρκ Ράπαπορτ σήμερα ζει στο Παρίσι. Είναι η πρώτη φορά που θα παρουσιαστεί εκτενώς η δουλειά του στην Ελλάδα (16 ταινίες). Και ο Μ.Ράπαπορτ θα δώσει μάστερκλας.

Ημερομηνίες masterclass

Φιλίπ Γκραντριέ: Παρασκευή 19/10, 15:00-17:00, ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ (Α’) / Σιαολού Γκουό: Παρασκευή 26/10, 15:30-17:30, ΤΑΝΙΟΘΗΚΗ (Α’) / Μαρκ Ράπαπορτ: Σάββατο 27/10, 12:00-14:00, EXILE ROOM

Η έναρξη (μόνο με προσκλήσεις) θα γίνει με τη νέα ταινία του Ζαν Λυκ Γκοντάρ, ενώ η διοργάνωση έχει εξασφαλίσει την πανελλαδική πρεμιέρα της νέας τετράωρης ταινίας του Λαβ Ντίαζ. 

Περισσότερες πληροφορίες για τα φιλμ εδώ.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos