ΣΕΙΡΕΣ

"Zerozerozero" season 1: Αυτό που κινεί τον κόσμο σήμερα

Δημοσίευση: 18 Ιουλίου 2020, 15:01

Καλαβρία, Ιταλία. Ο γηραιός Don Minu La Piana (Adriano Chiaramida) αποφασίζει να «εξαγοράσει» την υπακοή και να εδραιώσει την κυριαρχία του στις οικογένειες της καλαβρέζικης μαφίας που διαφεντεύει, της λεγόμενης Ντραγκέτα, με ένα γιγάντιο δώρο. Μοντερέι, Μεξικό. Στρατιωτικά στελέχη δίνουν της δική τους καθημερινή μάχη με τα δαιδαλώδη καρτέλ ναρκωτικών, και η ομάδα του Manuel Contreras (Harold Torres ), ορκισμένοι εχθροί των λαθρεμπόρων, υιοθετεί την δική της ατζέντα απέναντι στο πρόβλημα. Νέα Ορλεάνη, ΗΠΑ. Η οικογένεια Lynwood,  brokers ειδικοί στην ναυτιλία, εν μέσω δικών της προβληματισμών, αναλαμβάνει να εξυπηρετήσει τον Don Minu και τις φιλόδοξες σκέψεις του. Στη μέση; 5 τόνοι κοκαΐνης, που ταξιδεύουν σε 3 ηπείρους και τουλάχιστον 5 χώρες για να βρουν τον προορισμό τους.

<a href="/home-cinema-streaming/robots/68765">Robots</a>ΣΧΕΤΙΚΑRobots

Η διαδρομή αυτή αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία ξεδιπλώνεται η τριπλή αφηγηματική γραμμή δράσης, η οποία παραμένει πλούσια και στις τρεις περιπτώσεις, ενώ οι χαρακτήρες είναι πολλοί και πολυεπίπεδοι. Ο εγγονός του Don Minu,  Stefano(Giuseppe De Domenico), στο όνομα μιας οικογενειακής ιστορίας εκδίκησης, παλεύει να σταθεί εμπόδιο στην μεταφορά του φορτίου με κάθε τίμημα. Ο Contreras, ενώ σε μια πρώτη ανάγνωση διεκδικεί εξουσία και δύναμη, όπως και η υπόλοιπη ομάδα του, φαίνεται παράλληλα να αναζητά ταυτότητα, αλλά και ένα αίσθημα του «ανήκειν».

Τα αδέρφια Lynwood, Emma (Andrea Riseborough)  και Chris (Dane DeHaan), εξαιρετικοί στις ερμηνείες τους και οι δύο, προσπαθούν να κουβαλήσουν το βάρος της οικογενειακής κληρονομιάς που πληγώνει, η μεν με τον επαγγελματικό πραγματισμό και την συνεχή προστατευτικότητα απέναντι στον αδερφό της, ο δε αντιμέτωπος με την ευθραυστότητα της κληρονομικής εκφυλιστικής ασθένειας και την ανάγκη να αποδείξει ότι μπορεί να τα καταφέρει.

Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Roberto Saviano, ο οποίος μετά το Gomorrah, που μας μετέφερε λεπτομερώς στην μαφία της Καμόρα στην Νάπολη, μας παραδίδει μια ακόμα εξαιρετική ιστορία μεγαλεμπορίου ναρκωτικών και οργανωμένου εγκλήματος, η σειρά, σε διεθνή συμπαραγωγή Canal+, Sky Atlantic και Amazon, αποτελεί τον τέλειο εκσυγχρονισμό του κλασικού γκανγκστερικού δράματος ιταλικής καταγωγής.

Οι δημιουργοί της, Stefano Sollima, Leonardo Fasoli και Mauricio Katz, γνωστοί συνεργάτες του Saviano, χαρτογραφούν με τον πιο ενδιαφέροντα τρόπο τις σύνθετες πτυχές του σύγχρονου μεγαλεμπόριου ναρκωτικών, την εμπλοκή του με την παγκόσμια οικονομία , τον καπιταλισμό και το διεθνές οργανωμένο έγκλημα, τις πολλαπλές επιδράσεις του, που ξεκινούν από την μικροκλίμακα για να φτάσουν ψηλά.

Και σε αυτήν την μικροκλίμακα δίνεται ιδιαίτερο βάρος, διαφοροποιώντας την αφήγηση από κλασικές ιστορίες μαφίας-κόκας, και μεξικανικά καρτέλ που σφάζονται μεταξύ τους, που οι περισσότεροι έχουν παρακολουθήσει πολλάκις. Οι βασικές ιστορίες διαπλέκονται με εξίσου δυνατές μικροαφηγήσεις, δείχνοντάς μας εύστοχα, καθόλου στυλιζαρισμένα, και με τον απαραίτητο κυνισμό, τι είναι αυτό που κινεί τον κόσμο σήμερα, τι ζητούν οι εκάστοτε συνθήκες και με ποιο κόστος.

Σκηνοθετικά, οι ικανότατοι Stefano Sollima (Gomorra: La serie, Sicario 2), Janus Metz (Borg McEnroe) και Pablo Trapero (Garancho, El Clan) έχουν δουλέψει πολύ προσεγμένα και το επιτυχημένο αποτέλεσμα συμπληρώνει η πολύ ζωντανή φωτογραφία, που παίζει εξαιρετικά με το φως και το σκοτάδι, και φυσικά η ατμοσφαιρική μουσική των Mogwai.

Ο Saviano έχει δηλώσει πως το να γράφεις για την κοκαΐνη είναι σαν να κάνεις χρήση. Θέλεις όλο και περισσότερο. Το ίδιο ισχύει και για τις τηλεοπτικές και κινηματογραφικές ιστορίες, που παράλληλα με την ψυχαγωγία, τη βία και το πιστολίδι, σου διδάσκουν και κάτι για τον σύγχρονο κόσμο.

H σειρά προβάλλεται από το Amazon Prime και από το Novacinema 4 και το Nova On Demand

Aνδρομάχη Σδούκου

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Feelgood
26685
Tanweer
14456
Tanweer
11216
Film Group
10266
Γυρίσματα της Τύχης, από την Spentzos Γυρίσματα της Τύχης, από την Spentzos