ΣΕΙΡΕΣ

"The woods" season 1: Παλιομοδίτικο

Δημοσίευση: 26 Ιουνίου 2020, 19:44
Συντάκτης:

Βασισμένο στο μυθιστόρημα του Αμερικάνου συγγραφέα Harlan Coben, ο οποίος βρίσκεται πίσω από τα The Stranger και Safe, του Netflix, το The Woods, εξελίσσεται στη Βαρσοβία της Πολωνίας, όπου ο εισαγγελέας Pawel Kopinski, ερευνά τα γεγονότα που οδήγησαν στην εξαφάνιση της αδερφής του πριν από 25 χρόνια.

<a href="/home-cinema-streaming/damsel/69658">Damsel</a>ΣΧΕΤΙΚΑDamsel

Το ψυχρό, συναισθηματικά αποστασιοποιημένο παρόν των ηρώων, διακόπτεται από flashbacks σε μία κατασκήνωση νέων το καλοκαίρι του 1994, όπου ανάμεσα σε νεανικούς έρωτες, πάρτυ, γέλια και φιλίες, τέσσερα παιδιά εξαφανίζονται μυστηριωδώς. Τα δύο από αυτά βρέθηκαν δολοφονημένα λίγες ώρες αργότερα ενώ τα άλλα δύο, ανάμεσα τους και η αδερφή του Pawel, συνεχίζουν να αγνοούνται.

Η σειρά σκηνοθετικά επικεντρωμένη στο δράμα των χαρακτήρων, με πλήθος επαναλαμβανόμενων κοντινών και υποκειμενικών πλάνων και ένα συνεχές ατμοσφαιρικό μουσικό χαλί, αποτυγχάνει να αξιοποιήσει το χώρο της ιστορίας, όχι μόνο το σύγχρονο, ψυχρό αστικό τοπίο της Βαρσοβίας, αλλά κυρίως το σκοτεινό δάσος του τίτλου, όπου έλαβαν χώρα τα τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν τα νεανικά χρόνια των ηρώων. Μάλιστα ίσως αυτή ακριβώς η αισθητική επιλογή, στερεί από τη σειρά την εφιαλτική ένταση, τον τρόμο ή το αφηγηματικό νεύρο, που θα χρειάζονταν για να εμπλακεί συναισθηματικά ο θεατής με τις σκηνές της.

Η ιστορία από την άλλη, ανοίγεται σε πολλά διαφορετικά μέτωπα και εξελίσσεται αργά, χωρίς να συνδέει άμεσα τις διαφορετικές πτυχές της. Κρατά έτσι το ενδιαφέρον, αποφεύγοντας να δώσει απαντήσεις ή οποιοδήποτε στοιχείο, για τη λύση του μυστηρίου μέχρι τέλους, ενώ το λογοτεχνικό υπόβαθρο είναι φανερό στη δραματική προσέγγιση των χαρακτήρων.

Ωστόσο όταν τελικά οι απαντήσεις δίνονται και το The Woods ανοίγει όλα τα χαρτιά του, ο απολογισμός δεν είναι τίποτα άλλο παρά άλλη μία αστυνομική ξεπέτα, χωρίς ουσιαστική έμπνευση, με κοινότυπους διαλόγους, θολά σημεία στην πλοκή, και ασαφή, προχειρογραμμένα κίνητρα.

Αν τελικά κάτι κάνει κάποια εντύπωση στο νέο αφήγημα του Coben, είναι η κάπως παλιομοδίτικη και συντηρητική προσέγγιση στα θέματά του, ίσως καθρέπτης της μακράς καθολικής παράδοσης της πολωνικής κοινωνίας, όπου κάθε επιθυμία ή ανάγκη για προσωπική ελευθερία είτε καταπνίγεται είτε τιμωρείται, η ομοφυλοφιλία, η γυναικεία χειραφέτηση, ακόμη και η χρήση αλκοόλ δαιμονοποιούνται αδικαιολόγητα, σε μία αφήγηση που θυμίζει προηγούμενες δεκαετίες.

Σε τελική ανάλυση, το αστυνομικό αυτό δράμα έχει κάτι από παλιά τηλεόραση, αρκετό για να κρατήσει το ενδιαφέρον στα έξι επεισόδια του, αλλά ούτε μία σκηνή ικανή να μείνει στη μνήμη του θεατή. Κυλά έτσι ανώδυνα, καταδικασμένο να ξεχαστεί, με μία ιστορία ξεπερασμένη στη βάση της και γερασμένη παρά τα όμορφα νεανικά της πρόσωπα.

 

 

tags: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
19 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Tanweer
43250
Film Group
13175
Tanweer
12142
Tanweer
4254
Tanweer
2372
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos