ΣΕΙΡΕΣ

"Them" season 1: Σοκ και μούδιασμα

Δημοσίευση: 20 Απριλίου 2021, 20:10
Συντάκτης:

Σύνοψη: Το 1951, μια οικογένεια αφροαμερικανών μετακομίζει από τον Νότο στο Ιστ Κόμπτον της Καλιφόρνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ"On the verge" season 1: Γυναίκες μετά τα 40

Οι λευκοί γείτονες εκλαμβάνουν την έλευσή τους ως απειλή εναντίον της ονειρεμένη ζωή τους στα προάστια και αποφασίζουν να τους αναγκάσουν να φύγουν -με κάθε κόστος!

Γνώμη: Θα έρθει κάποτε μια μέρα που καλλιτεχνικές δημιουργίες, είτε πρόκειται για σειρές/ταινίες είτε για μυθιστορήματα, που αφηγούνται τα δεινά του να είσαι μαύρος στην Αμερική δεν θα συνοδεύονται πια από τον χαρακτηρισμό «επίκαιρο». Αυτή η μέρα όμως δεν θα έρθει, αν πρώτα δεν κατανοήσουμε όλες τις μορφές που παίρνει ο ρατσισμός και τις μυριάδες επιπτώσεις του σε όλο το φάσμα της ανθρώπινης εμπειρίας. Και για να κατανοήσουμε, θα πρέπει να ανατρέξουμε στην ιστορία του συστημικού ρατσισμού στις ΗΠΑ.

Το «Them» λαμβάνει χώρα στις αρχές της δεκαετίας του ‘50: όταν οι αμερικανοί πολίτες που ενηλικιώθηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και η αμέσως επόμενη γενιά, γνωστή και ως baby boomer generation, αναζητά την πεμπτουσία του αμερικανικού ονείρου σε ευρύχωρα σπίτια, λευκούς φράχτες γύρω από κουρεμένο γκαζόν και μοντέρνες ανέσεις, όπως η τηλεόραση, που είχε γίνει πλέον διαθέσιμη και στα μεσοαστικά στρώματα. Την ίδια «ουτοπία» αναζητεί και η οικογένεια Έμορι, η οποία μετά από ένα τραυματικό περιστατικό, αφήνει τη Βόρεια Καρολίνα για την ηλιόλουστη Καλιφόρνια. Όμως το χρώμα του δέρματός τους σημαίνει ότι δεν έχουν το ίδιο δικαίωμα στην προαστική ευτυχία με τους λευκούς γείτονές τους.

Η νέα σειρά του Amazon Prime, με δημιουργό τον πρωτοεμφανιζόμενο στα τηλεοπτικά πράγματα Λιτλ Μάρβιν και τη βραβευμένη με Emmy Λίνα Γουάιθ («Master of None») να φιγουράρει στη λίστα εκτελεστικών παραγωγών, θυμίζει σε πρώτη ανάγνωση αρκετά το κινηματογραφικό «Us» του Τζόρνταν Πιλ, καθώς τοποθετεί κι αυτό μια οικογένεια αντιμέτωπη με τον τρόμο του ρατσισμού.

Και παρότι αρχικά νομίζεις ότι θα επικεντρωθεί στην αναπόφευκτη σύγκρουση ανάμεσα στην οικογένεια των Έμορι και των λευκών γειτόνων από την κόλαση, το «Them» κάνει στροφή προς τα χωράφια του ψυχολογικού τρόμου, δείχνοντάς μας πώς κάθε μέλος της οικογένειας έχει εσωτερικεύσει το μίσος και τις διακρίσεις που συναντούν παντού, πώς χρόνια τραυματικής μεταχείρισης και υποβιβασμού μετατρέπονται σε ζωντανούς εφιάλτες. Αυτή η στροφή προς το υπερφυσικό είναι όμως που κάνει τη σειρά να χάνει τη δυναμική της όσο προχωρούν τα επεισόδια, καθώς τα γνωστά τρικ του είδους και η κορύφωση της βίας πνίγουν τις προθέσεις του σεναρίου για κοινωνικό σχολιασμό και το αρχικό σοκ αντικαθίσταται από ένα μούδιασμα.

Παρότι είναι άψογα στημένη και οι ερμηνείες των μελών της οικογένειας είναι υποδειγματικές, το «Them» προσπαθεί να χωρέσει πάρα πολλά κεράσια στο καλάθι του και δεν αφήνει τον θεατή να πάρει καμιά ανάσα από ένα σημείο και μετά, χωρίς στο τέλος να τον αποζημιώνει.

Είναι επίκαιρη; Δυστυχώς, ναι. Είναι αυτό αρκετό; Δυστυχώς, όχι.

H σειρά στριμάρει στο Amazon Prime με ελληνικούς υπότιτλους

 

 

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!
Πρώτη δημοσίευση: 20 Απριλίου 2021, 20:10
Ενημέρωση: 21 Απριλίου 2021, 16:13
Συντάκτης:
Πλατφόρμα Streaming: 
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ